08 Kasım 2016 17:35

‘Adalet ve Özgürlük İçin Uluslararası Forum’

İstanbul Tabip Odası’nda “Adalet ve Özgürlük İçin Uluslararası Forum”u gerçekleşti. 

Paylaş

Forumu Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası (İTO), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve KESK İstanbul Şubeleri düzenledi. 

Düzenleyici örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), İşkence Mağdurları için Uluslararası Rehabilitasyon Konseyi, İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü, REDRESS, Berlin Tedavi Merkezi, Nükleer Savaşı Önlemek için Uluslararası Doktorlar, Uluslararası Hukukçular Komisyonu temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Forumda söz alan katılımcılar Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan endişeli olduklarını belirtti. Fincancı, Önderoğlu, Nesin ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep etti. Forumun ardından katılımcılar Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in yargılandığı davayı izledi.

GAZETECİLER DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ

Bir gazetenin varlığını savunmanın toplumun birliği için gerekli olduğuna vurgu yapan RSF’nin Program Direktörü Lucie Morillon, “Bu kadar baskı ortamında Fincancı’nın Nesin’in ve Önderoğlu’nun yürüttüğü mücadelenin ne kadar haklı ve gerekli olduğunu görüyoruz. Cezaevindeki gazeteciler bir an önce tahliye edilmeli, baskılar bir an önce son bulmalı” dedi. 

BU DAVALAR DEMOKRASİYİ TEHLİKEYE ATIYOR

“1992’den bu yana THİV ile beraber çalışıyoruz” diyen Berlin Tedavi Merkezi Proje Görevlisi Leif Hinrichsen, “THİV işkencenin belgelenmesi için İstanbul Protokolü hazırladı. Türkiye’nin demokrasi anlamında gittikçe daha çok kötü bir duruma gittiğini görüyoruz, uluslararası toplumu bunları durdurmaya çağırıyoruz. Cumhuriyet gazetesi yazarları, HDP vekilleri tutuklanıyor. Derhal bunların önüne geçilmeli” dedi.

İNSANLARA GÖZDAĞI VERMEK İSTİYORLAR

OHAL ilanı ile bugünleri tahmin ettiklerini söyleyen TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Cumhuriyet’e operasyonla ülkede okuyan, sorgulayan tüm insanlara gözdağı vermek istiyorlar. En büyük sorunlarımızdan biri halkın haber almak hakkının yok edilmesi, halk artık gerçekleri öğrenemiyor” dedi. Disk Basın İş adına konuşan Ayşe Düzkan Türkiye’de gazetecilerin hiçbir zaman rahat çalışamadığının altını çizdi. Düzkan, bölgede olup bitenle ilgili uluslararası kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

DAYANIŞMAYA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Özgür Gündem’in defalarca bombalandığını, dağıtımcılarının öldürüldüğünü hatırlattı. Kendisinin de Özgür Gündem’in 3 yıl genel yayın yönetmenliğini yaptığını söyleyen Keskin; “Hakkımda müebbet hapis isteniyor, yurt dışına çıkış yasağım var ve her hafta karakola imza atmak zorundayım. Yargılanmamızın nedeni kişisel değil, devletin politikalarını eleştirdiğimiz için yargılanıyoruz. Dayanışmaya çok ihtiyacımız var” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Jale Sancak’tan yeni öyküler: Belki Yarın

SONRAKİ HABER

Beraat eden Amedsporlu Deniz Naki: Şaşırdım ama çok mutluyum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...