08 Kasım 2016 16:41

Siyasi tartışmalar sürüyor Rakka operasyonu ilerliyor

Suriyeli Kürtlerin silahlı gücü Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) başlattığı Rakka operasyonu, siyasi tartışmaların gölgesinde devam ediyor.

Paylaş

Suriyeli Kürtlerin silahlı gücü YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) başlattığı Rakka operasyonu, siyasi tartışmaların gölgesinde devam ediyor. İki koldan kente ilerleyen güçlerin çok sayıda köy ve mezrayı IŞİD’den aldığı bildirildi. AKP Hükümetinin, YPG’nin katılmasına karşı çıktığı operasyonla ilgili ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford Ankara’ya gelmiş, CNN televizyonu Ankara’nın operasyona ikna edildiğini, ABD ve Türkiye’nin ‘Rakka’nın yönetiminde Kürtlerin olmayacağı’ konusunda anlaştığını ileri sürmüştü. Dün açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “YPG, Rakka’ya girmeyecek” dedi. PYD Lideri Salih Müslim’den ise “Rakka’yı yönetmek gibi bir iddiamız yok. Önemli olan IŞİD ile en güçlü olduğu yerde mücadele edilmesidir” açıklaması geldi. 

Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve IŞİD’in ‘başkenti’ sayılan Rakka, Ocak 2014’ten bu yana örgütün elinde. Kentte yoğunlukla Sünni Araplar yaşıyor. 

KÖYLER IŞİD’DEN ALINMAYA BAŞLADI

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteği ile ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu SDG’nin 3 gün önce başlattığı “Fırat’ın Gazabı” operasyonu sürüyor.

Kenti bırakmak istemeyen IŞİD’liler ile çok şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. IŞİD’in zaman zaman intihar saldırıları ile operasyonu durdurmaya çalıştığı öğrenildi. DHA’nın haberine göre Musul operasyonunda olduğu gibi Rakka operasyonunda da ABD askerleri, modern silah ve teknik cihazlarla operasyonun ön saflarında yer aldı.

Operasyon kapsamında şimdiye kadar Wehid, Um Sefa, Abdullah, Lbed köyleri ile Qurtace, Waste, Heran, Cere, Ireqat, Kerzan ve Şeyh Salih mezraları IŞİD’ten alındı. Ancak El-Leqte köyünde düzenlenen intihar saldırısında çok sayıda sivilin öldüğü haberleri geliyor. 

SDG’nin yaklaşık 30 bin kişi ile başlattığı operasyonda şimdiye kadar 15 kilometre ilerleme sağlandı. 

RAKKA OPERASYONUNDA KİMLER VAR?

Rakka Operasyonunu sürdüren SDG içerisinde, YPG, YPJ, Siqur El-Reqa Tugayı, el-Tehrir Tugayı, Şuheda el-Reqqa Tugayı, Hemam el-Türkmen Şehitleri Tugayı, Til Ebyed Devrimciler Tugayı ve Süryani Askeri Meclisinin yer aldığı belirtilirken, ABD askerlerinin de operasyonun ön saflarında yer aldıkları belirtiliyor.

SDG SÖZCÜSÜ: OPERASYONA KATILANLARIN ÇOĞU RAKKALI

Suriye Demokratik Güçleri Resmi Sözcüsü Miralay Telal Silo da, Rakka operasyonuyla ilgili Rojava merkezi ANHA haber ajansına bilgi verdi. Tilo, operasyonun aşamalı olarak gerçekleşeceğini belirtti. Silo, “Güçlerimizin asıl amacı IŞİD terörüne karşı mücadele etmektir. Rakka kenti bu teröristlerin başkenti durumundadır. Bu yüzden yönümüzü Rakka’ya döndük. IŞİD’i burada yok edeceğiz.”

Operasyonun Musul operasyonuyla eş zamanlı olmasının önemine değinen Silo, bu durumun IŞİD’in gücünü parçaladığını söyleyerek, “Bu hamle ile beraber IŞİD çetelerinin Irak ve Suriye’deki bağlantısı kopacak. Eğer Musul hamlesi gelişmeseydi IŞİD buralara çok baskı uygulayacaktı. Musul operasyonu uygun bir zamanda yapıldı. Şu anda IŞİD’in her iki kentteki gücü dağılmış durumda” diye konuştu. 

ULUSLARARASI KOALİSYON SİLAH VE CEPHANE YOLLADI

Silo, birçok Kürt, Arap, Süryani ve Türkmen oluşumun Suriye Demokratik Güçleri bünyesinde Rakka operasyonuna katıldığını da belirterek, “Hatta birçok komutanımız bahsettiğim bu oluşumlara mensup. En önemlisi ise şu anda Rakka operasyonuna katılan savaşçıların çoğu Rakkalı. Hamleyi, bölge halkının talebi üzerine başlattık” dedi. 

Uluslararası koalisyonun kendilerine havadan destek verdiğini belirten Telal Silo, “Güçlerimize silah ve cephane yolladılar. Biz bir miktar daha istedik. Getireceklerinin sözünü verdiler. Güçlerimize ne kadar cephane ve silah gelirse o ölçüde hızlı ilerleriz” ifadelerini kullandı.

SALİH MÜSLİM: RAKKAYI YÖNETMEK GİBİ BİR DERDİMİZ YOK

İsveç’te bulunan PYD Lideri Salih Müslim ise, başkent Stockholm’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Müslim, “Rakka’yı yönetmek gibi bir iddiamız yok” dedi. Dagens Nyheter gazetesinin haberine göre Müslim, “Bizim için önemli olan IŞİD ile en güçlü olduğu yerde mücadele edilmesidir. IŞİD’in Rakka’daki varlığı biz Kürtler için bir tehdittir. Ancak gelecekte Rakka’yı yönetmek gibi bir iddiamız yok” ifadelerini kullandı. 

‘ÖSO NE ÖZGÜRDÜR NE SURİYELİ’

Türkiye’nin bir araya getirdiği cihatçı gruplardan oluşturulan ve ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunda kullanılan Özgür Suriye Ordusunu da (ÖSO) eleştiren Müslim, “Onlar ne özgür, ne Suriyeli ne de ordu. Onlar, Suriye’de din devleti kurmayı amaçlayan yabancı cihatçılar” dedi. 

Suriye’de gelecekte “özerk birimlerin federatif yönetimi”ni savunan PYD Lideri Salih Müslim, “Suriye’nin geleceğinin dış güçler tarafından belirlenmesi doğru değil. Biz Suriye’nin gelecekte tek bir devlet olabileceğine inanmıyoruz. 

Bu nedenle federatif bir sistemi savunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: YPG, RAKKA’YA GİRMEYECEK DEDİLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün “YPG, Rakka’ya girmeyecek” ifadelerini kullandı. “ABD’nin YPG’ye silah verdiğini biliyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Operasyondan çok operasyon sonrasını da iyi planlamak lazım. Özellikle Rakka’ya başka terör örgütleri ile gitmenin yanlış olduğunu herkese anlatmaya çalışıyoruz. Başından beri ABD, Rakka’nın kuşatılmasında YPG’nin ya da demokratik güçlerin rol alabileceğini söylediler. En son ABD Genelkurmay Başkanının ziyaretinde de ‘Sadece kuşatmada yer alacaklar, Rakka’nın içine girmeyecekler’ dediler. Bunun böyle olmasını temenni ederiz. Özellikle ortaklarımızın bize verdiği sözü tutmasını her zaman bekleriz. Biz Türkiye olarak verdiğimiz sözü sonuna kadar tutuyoruz. (YPG kontrolündeki) Münbiç’te verilen söz henüz tutulmadı. Dolaysıyla tüm bu anlaşmalara rağmen biz de temkinli davranıyoruz” diye konuştu.

Irak hükümeti ile yaşanan Başika krizine de değinen Çavuşoğlu, “Türkiye, Irak’ın bu muamelesini hak etmiyor. Sınırda tedbirimizi aldık, gerekirse adım atarız. Askerlerimiz strateji konusunda görüşüyor” dedi. AKP Hükümeti bir süredir Irak sınırındaki Şırnak’ın Silopi ilçesine askeri sevkiyat yapıyor. Zırhlı araçların dün Silopi’ye ulaştığı öğrenildi. 15 Temmuz sonrası Ankara’dan Çankırı’ya gönderilen bir tugay asker de hafta sonu Silopi’ye gönderilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adana Tabip Odası: Toplum kutuplaştırılıyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan,Kılıçdaroğlu ve PM üyeleri hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...