08 Kasım 2016 15:44

Yargıtay Serapool işçilerinin fiili grev hakkını onadı

Cam Keremik-İş’te sendikalaştıkları için işten atılan Serapool işçilerinin açtığı işe iade davalarında Yargıtaya giden 70 davadan 62’si onandı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Cam Keremik-İş’te sendikalaştıkları için işten atılan Serapool işçilerinin açtığı işe iade davalarında Yargıtaya giden 70 davadan 62’si Yargıtay tarafından onandı. 8 dava için ise sonuç bekleniyor.

Serapool’ün, işçileri geri alması gerektiğini söyleyen Avukat Orhan Atan, “Yargıtay bu kararla işçilerin fiili grev hakkını onadı” dedi.

Pendik’te bulunan, havuz malzemelerinin üretildiği ve çoğunluğu kadın 200 işçinin çalıştığı fabrikada 2015’in haziran ayında sendikalaşma nedeniyle bir işçi işten atılınca 4-12 vardiyası iş bırakmış, diğer 2 vardiyanın işçileri de kendilerini fabrikaya kapatmıştı. Bunun üzerine Cam Keramik-İş’in örgütlü olduğu fabrikada işçi kıyımı yaşanmıştı. İşten atmalar üzerine Serapool işçileri fabrika önünde direnişe geçmişti. 

Patronun, ‘Bu sendikanın yetkisi yoktur. Ben işten atmadım. Bunlar kanun dışı grev yaptı ve işi bıraktılar’ dediğini ve kanun dışı grevin tespitini istediğini belirten, İşçilerin Avukatı Orhan Atan, “Mahkeme de bunun kanun dışı grev olmadığına, temel haklardan olduğuna hükmetmişti. Yargıtay da bunun kanun dışı grev olmadığını onadı” dedi. O davanın devamında da işçilerin haksız şekilde işten atıldıkları için işe iade ve sendikal tazminat davaları açtığını ifade eden Atan, “Yargıtay da geçtiğimiz cuma ve pazartesi günü itibariyle 62 dosyayı onadı. 8 dosya kaldı. Yargıtay işverene, ‘Sendika nedeniyle bu işçileri işten atmış durumdasın. Sendikal haklarını tanımamış durumdasın. Bundan dolayı seni sendikal tazminata hükmediyorum’ dedi. İşçilere 12 brüt maaş sendikal tazminat ödenmesine hükmetti. Bir de işe iade hakkı verdi. Ama patron işe başlatmazsa bu işçilerin hepsinin kıdem ve ihbar tazminatlarını da ödemek zorunda” diye konuştu.

Toplam 104 işe iade davasının açıldığını hatırlatan Atan, “104 davanın 70 tanesi Yargıtaya gitti, 62 tanesi onandı. 8 davanın da birkaç güne onanmasını bekliyoruz” dedi.

CAM KERAMİK-İŞ: ÖRGÜTLENME ÇALIŞMAMIZ DEVAM EDECEK

Gazetemize konuşan Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, “Serapool’deki işçilerimiz, bizde örgütlenmeye başladıklarından itibaren, biz işçilerin haklı mücadelelerinin başarıyla sonuçlanacağını, sendikalaşma çabalarının kendisine bir şey kaybettirmeyeceğini, bir şeyler kazandıracağını hep söylemiştik. Onlar da davaları kazanıp kazanmamak değil, ‘Biz zaten şimdiden kazandık. Bu mücadele bize çok şey öğretti’ biçiminde düşüncelerini ifade etmişlerdi” dedi. Ama hukuken de bunca yıllık emeklerinin ellerinden alınmasının önüne geçildiğini belirten Sarıkaş, “Bu da şu karanlık tabloda bizim içimizi ısıttı açıkçası. Çünkü bu arkadaşlarımızın içinde Serapool’ün kuruluşundan itibaren emek vermiş arkadaşlar vardı. İşveren hukuk yoluyla bunu onların elinden alabileceğini düşündü. Tabii mahkemelerin buna geçit vermemesi bizi ikinci defa sevindirdi” diye konuştu.

Serapool işçilerinin kazanımının sadece dava olmadığını dile getiren Sarıkaş, “Serapool işçileri artık sendikalı olmanın, mücadele etmenin ne demek olduğunu da anladılar. Yani bir tek dava kazanmadılar, deneyim kazandılar, bilinç kazandılar. Yargıtayda alınan kararların diğer davalar için de örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz” dedi.

“Bundan sonrası için bizim derdimiz, işveren bu hukuki kararı, işe iade kararını kabul etsin ve sendikalı çalışmanın önünü açsın. Bu işçiler o işletmeyi var eden, küçücük bir işletmeden, dünyanın sayılı firması haline getiren işçiler. Biz işçilerin sendikalı olarak çalışabilecekleri biçimde işe dönmelerini istiyoruz” diyen Sarıkaş şöyle devam etti: “Serapool’de sendikalaşma faaliyetlerimiz de devam edecek. Sadece Pendik’teki fabrikası değil, Bilecik’teki fabrikası da örgütleneceğimiz yerlerden biridir. Bilecik’teki fabrikada da örgütlenme çalışmamızı sürdürüyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Bölge’de çiftçinin umudu toprakta

SONRAKİ HABER

MSC/Medlog işçilerine ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...