08 Kasım 2016 15:23

Boğaziçi öğrencileri: Seçilmiş rektörümüz atansın’

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Güney Meydan’da toplanarak, 'Seçilmiş Rektörümüz Atansın' dediler. (Fotoğraf: Can Candan)

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, rektörlük seçimlerinin iptal edilmesi ve 4 ay önce seçilen rektörün hâlâ göreve getirilmemesi üzerine başlattıkları etkinliklere devam ediyor. Öğrenciler, Öğrenci Temsilciliği Kurulunun çağrısıyla Güney Meydan’da toplandı. Basın açıklamasına balonlar ve “Seçilmiş Rektörümüz Atansın” yazılı pankartlarıyla gelen öğrenciler, taleplerini yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdi 

‘BİLİM SİYASİ BASKILAR ALTINDA İLERLEYEMEZ’

Açıklamada, ülkenin zor günlerden geçtiğini, herkesin demokrasiye sahip çıkması gerektiğini vurgulayan öğrenciler: “29 Ekim gecesi çıkarılan rektörlük seçimlerini üniversitenin iradesinden alıp siyasi iradenin tasarrufuna bırakmaktadır. Yıllar boyu üniversitenin kendi çabalarıyla kurduğu özerklik, bu KHK ile yok edilmeye çalışılmaktadır. Üniversiteler özgür bir kurum olmalarını en temel yapıtaşları olan özerklik ilkesine borçludur. Özgür bilim ve eğitim siyasi baskılar altında ilerleyemez” dedi. 

Bilime ve topluma yön veren üniversitelerin özerk olması gerektiğini vurgulayan öğrenciler, “Boğaziçi Üniversitesi, 4 ay önce yapılan seçimlerde yüzde 86 gibi rekor bir oyla seçimini yapmıştır. Bu seçim sonucu, rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına neden olarak gösterilen “üniversite içi ayrışmalar” bahanesinin ne kadar temelsiz olduğunu açıkça göstermektedir. Benzeri görülmemiş bir fikir birliğiyle seçilmiş rektörün hâlâ atanmaması kabul edilemez bir durumken söz konusu KHK üniversite iradelerini tamamen hiçe saymaktadır.” açıklamasında bulundu.

‘KHK’LER DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ’

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, KHK’ların geri çekilmesini, ayrıca oyların yüzde 86’sını alan rektörün göreve başlamasını isterken, “Akademimize huzursuzluk ve adaletsizlikten başka bir şey getirmeyecek olan KHK’nin geri çekilmesini ve yüzde 86 ile seçilmiş rektörün göreve atanmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sonrası alkışlarla tepkilerini gösteren öğrenciler, daha sonra dayanışma nöbetini gerçekleştirdikleri alana dönerek baskı altındaki Cumhuriyet, BirGün ve Evrensel gazetelerini okudu. Nöbet, söyleşiler ve film gösterileriyle devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İmam hatipteki istismar skandalına erişim engeli!

SONRAKİ HABER

Eylem yapan inşaat işçileri gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...