08 Kasım 2016 11:50

Adalet Nöbeti'ne uluslararası meslek örgütlerinden destek

OHAL ve KHK’lere karşı başlatılan adalet nöbetinin beşincisi uluslararası meslek örgütlerinin desteğiyle gerçekleştirildi.

Paylaş

Olağanüstü hal ve kanun hükmünde kararnamelere karşı başlatılan Özgürlük ve Adalet Nöbeti'nin 5'incisi gerçekleştirildi. "Adalet ve özgürlük istiyoruz" diyerek nöbet tutan gazetecilere destek olmak amacıyla uluslararası alanda faaliyet gösteren meslek örgütleri dayanışma desteklerini sunarak, Türkiye'nin gazeteciler için büyük bir hapishane haline geldiğine dikkat çekildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan nöbete Özgür Gündem ile dayanıştıkları için haklarında dava açılan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İşkence Mağdurları İçin Rehabilitasyon Konseyi (IRCT), İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü (PHR), REDRESS, Berlin Tedavi Merkezi, Nükleer Savaşı Önlemek İçin Hekimler (IPPNW), Uluslararası Hukukçular Komisyonu (ICJ), Uluslararası Savaş Karşıtları (WRI) temsilcileri katıldı.

‘HUKUSUZLUKLARI DUYURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

‘Adalet ve Özgürlük istiyoruz’ pankartının açıldığı nöbette sık sık ‘Özgür basın susturulamaz’ sloganları atıldı. Nöbette ilk olarak konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez, kendilerine destek olmak amacıyla gelen uluslararası örgüt temsilcilerinin Türkiye'de yaşanan süreci hafızalarının almadığını söyleyerek, yaşanan hukuksuzlukları her yerde duyurmaya devam edeceklerini belirtti.

THİV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da, tüm dünyada tek rehber olarak kabul edilen İstanbul Protokolünü hatırlatarak, ortaya çıkış aşamasının ülkenin acılarından doğduğunu söyledi. Bakkalcı, hükümete protokole uyma çağrısı yaptı.

‘TÜRKİYE GAZETECİLER İÇİN HAPİSHANE’

RSF Programlar Direktörü Lucie Morillon ise davası görülecek Fincancı, Nesin ve Önderoğlu ile dayanışma için geldiklerini belirterek, “Türkiye'de demokrasinin önemli olduğu bu dönemde gazeteciler üzerindeki baskılar arttı. Türkiye buradaki gazeteciler için en büyük hapishane durumunda” dedi.

‘ONLAR SUÇLU DEĞİL, YURTSEVER’

İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü (PHR) İcra Direktörü Donna MacKay ise, Fincancı için açılan davanın hiçbir dayanağının olmadığını belirterek, “Onlar birer suçlu değil, birer yurtsever” diye konuştu.

Bugün ‘Dağın Kadın Hali’ ve ‘Devrimin Rojava Hali’ adlı kitapları gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapmak’ iddaasıyla hakkında açılan iki duruşmadan çıkan gazeteci Arzu Demir de hakkında açılan davaların sadece kendi meselesi olmadığını söyleyerek, “İyi ki yazmışım iyi ki gerçeğin peşinden gitmişim” dedi.

'VİCDAN İÇİN NÖBET TUTACAĞIZ'

Ardından söz alan THİV Başkanı Prof Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, duruşma öncesi yaptığı konuşmada Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmanın ardından başlayan bir saldırının hedefinde olduklarını belirterek, “Yaşam için nöbet tutmaya alışığız hekimler olarak. Bundan sonra da vicdan için nöbet tutmaya devam edeceğiz” dedi.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise kendilerine sanık diye bakılmamasını ve habersiz kalan kitlelerin görülmesi gerektiğini belirterek, kendilerine dayanışma göstermek amacıyla destek veren herkese teşekkür etti. Nöbet, yapılan konuşmaların ardından sloganlarla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zülfü Livaneli sanatta 50. yılını kutluyor

SONRAKİ HABER

Engelli çocuğa istismar iddiasına tutuklama yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...