08 Kasım 2016 09:27

Amasra'ya termik için Çevre Düzeni Planlarını değiştirdiler

UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Amasra'ya yapılmak istenen HEMA Termik Santrali için Çevre Düzeni Planlarını değiştirdiler.

Paylaş

"Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'" ile "Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı"nda, Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da kurulması planlanan termik santral ve ek projelerinin gerçekleştirilmesi için değişiklik yapıldı.

Amasra'da Gömü ve Tarlaağzı köyleri sınırındaki Çapak Koyu'nda yapılması planlanan 1320 megavat gücündeki termik santral, kalker ocağı ve kül depolama sahası ile liman projeleri için verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararı ardından, çevre düzeni planlarında da değişiklikler yapıldı. Çevre düzeni değişikliği kararları Çevre ve Şehircilik İlk Müdürlüğü internet sitesinde yayınlandı.

Kararda şöyle denildi: "Bartın Amasra İlçesi, Çapak Koyu mevkiinde Hema Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 'Hema Termik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası' projesinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda değişiklik yapılması talep edilmiş, projeye ilişkin 'ÇED  Olumlu' kararı genel müdürlüğümüze gönderilmiştir. 'Hema Limanı (Dolgu Alanı ve Rıhtım)' projesine ilişkin alınan 'ÇED Olumlu' kararı genel müdürlüğümüze iletilmiş olup anılan faaliyet sahasının planda gösterilmesi hususu değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda talebe istinaden alınan ilgili kurum ve kuruluş görüşleri ve Bakanlar Kurulu kararı da göz önünde bulundurularak söz konusu çevre düzeni planında 'Hema Termik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası', 'Hema Limanı (Dolgu Alanı ve Rıhtım)' ve Filyos Endüstri Bölgesi amaçlı değişiklik yapılmıştır."

Sitede yer alan açıklamada söz konusu projelerle ilgili 'Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda da değişiklik yapıldığı belirtildi.

Termik santral ve bağlantı projelerine karşı yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için 6 bin nüfusluk ilçede 2 bin kişiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açan Bartın Platformu'nun, plan değişiklikleriyle ilgili daha sonra açıklama yapacağı belirtildi. (Bartın/DHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP grubunda eş başkanların mesajları okundu

SONRAKİ HABER

'Malatya'daki Taşhoron Kilisesi restorasyonu neden durdu?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...