08 Kasım 2016 07:12

10 Ekim davasının ikinci gününde şu ana kadar yaşananlar

10 Ekim davasında savcı müdahillik taleplerinin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi, sanık Yakup Şahin'in ayrı dinlenilmesi talebi kabul edildi.

Paylaş

Ankara Garı önünde, 10 Ekim 2015’te Emek Barış Demokrasi mitinginde IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 101 kişinin ölümüne neden olan canlı bomba saldırısının dün başlayan ilk duruşması bugün de devam ediyor. Duruşmada daha önce itirafçı olduğu belirtilen ancak dün duruşmada bunu inkar eden Yakup Şahin’in diğer sanıklardan ayrı dinlenilmesi talebi kabul edildi. Ayrıca savcı DİSK, KESK, TMMOB, TTB, EMEP, CHP, HDP, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin müdahillik talebinin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. 

YİNE ETTEN DUVAR 

Saat 10.30’da başlayan davanın ikinci gününde, dün olduğu gibi jandarma ve çevik kuvvet ekipleri sanıkların önüne etten duvar ördü. Duruşmada tutuklu sanıklar da yer aldı. Ancak dün gelen 4 tutuksuz sanıktan bugün sadece Yakup Yıldırım davaya katıldı. Antep’te bulunan 3 tutuklu sanığa SEGBİS sistemi ile bağlanılmadı. Dün görülen davada mağdur avukatlarının talebi üzerine Antep Cezaevi’nde bulunan 3 tutuklu sanığın en geç Çarşamba gününe kadar davaya getirilmesine karar verilmişti.   

KİMLER YARGILANIYOR?

Kamu görevlilerinin yargılanmadığı davada 36 sanık hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası isteniyor. Ancak bunların yalnızca 15’i tutuklu, 4’ü tutuksuz, 16’sı da firari durumda. Mehmet Kadir Cabael ölü firari sanık olarak yer alıyor. Sanıkların 13’ü katliama doğrudan katıldıkları, 22’si ise sadece IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla yargılanıyor. Dosyanın kritik sanıklarından Yunus Durmaz, Halil İbrahim Durgun ve Mehmet Kadir Cebael operasyon sırasında kendilerini patlattıkları için öldü. Gaziantep Emiri olduğu belirtilen Yunus Durmaz’ın “kendini patlattığına” dair bir olay yeri tutanağı dosyada yok! Cebael’in ise nasıl öldüğü halen meçhul.

İKİ AVUKAT DAHA ÇEKİLDİ

Duruşmada, CMK ile zorunlu müdafi olarak atanan 2 avukat daha bugün çekildiklerini açıkladı. Sanık Yakup Şahin ile, polis operasyonunda öldüğü belirtilen Mehmet Kadir Cabael’e atanan avukatlar çekildi. 

Duruşmada davaya katılım talepleri de alındı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, EMEP, CHP, HDP, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin müdahillik talebi mahkemeye iletildi.

Müdahillik talepleri üzerine söz alan KESK’in avukat Pınar Akkılıç, mitingin çağrıcılarından olduklarına dikkat çekerek, “Burada barış için bir araya gelen grup, bu patlamlardan ötürü mağdur oldu. Bu katliamın gerçekleşmesinde sorumluluğu olan MİT ve emniyeti defalarca dile getirdik. Bu iddianameyle adalet beklentisi karşılanamaz” dedi. 

CHP’nin davaya katılma talebi üzerine söz alan avukat Ertuğrul Cem Cihan, patlamanın 7 Haziran seçimleri sonrası gelişmelerle ilgili olduğunu belirterek, 1 Kasım seçimleri öncesi gerçekleşen saldırının CHP’yi de hedeflediğini dile getirdi. Bu süreçte CHP il ve ilçe yöneticilerinin fişlendiğinin dava dosyasında da görüldüğünü belirten Cihan, bu nedenle partinin müdahillik talebinin kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Emek Partisi (EMEP) adına müdahillik talebini ileten avukat Eylem Sarıoğlu, müştekiler belirlenirken sadece fiziki yaralanmanın kriter alınmasını eleştirdi. Müşteki sıfatı verilirken patlamanın yarattığı etkinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Sarıoğlu, “Orada ölenler bize siper oldular. Biz şans eseri yaşıyoruz. Bunun ağırlığı boynumuzda” dedi. Canlı bombalardan birinin kendini EMEP kortejinin içinde patlattığını ve aralarında partinin Genel Yönetim Kurulu Üyesi Korkmaz Tedik’in de bulunduğu onlarca üyesinin öldüğünü hatırlatan Sarıoğlu, müdahillik talebi değerlendirilirken bu durumun da dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. 

‘ÖNLEM ALINMADI’

DİSK’in katılma talebine ilişkin söz alan avukat Oya Aydın, 10 Ekim mitinginden bir hafta önce hükümet yetkililerin de katılacağı bir miting için alınan önlemleri hatırlatarak, o mitinge katılanlar 7 ayrı aramadan geçirilirken 10 Ekim mitinginde bu tür önlemler alınmadığını ifade etti. 

HDP adına müdahillik talebini ileten avukat Kenan Maçoğlu ise “Partimizin üyeleri hayatını kaybetti. Zaten iddianameden anlaşılacağı üzere ana hedef partimizdir. 7 Haziran'da bu yana süreç devam etmektedir” dedi.

İnşaat İşçileri Sendikası adına müdahillik talebini dile getiren Kazım Bayraktar'ın dilekçeyi sendika başkanın okumasını istemesi üzerine tartışma çıktı. Bu yargılamanın ucunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Emniyet'e ve MİT’e uzanacağını ifade eden Bayraktar, 6 inşaat işçisinin de öldüğü katliamın kanıtlarının sonuna kadar peşini bırakmayacaklarını söyledi. 

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı avukat Mehtap Sakinci Çoşgun da, derneğin müdahillik talebini ileterek, “Barış istemine sahip çıkmak için oradaydılar. Bütün insanlar katledildi. Daha 8 yaşındaki Veysel, babasıyla alana gelmişti. O da orada katledildi. 10 ekim saat 10. 04'ten bu yana büyük bir mücadelemiz var. Biz bu davanın asli savunucusu ve takipçileriyiz” diye konuştu. 

YAKUP ŞAHİN AYRI DİNLENECEK

Müşteki avukatları, daha önce itirafçı olduğu belirtilen ancak dün duruşmada bunu inkar eden Yakup Şahin’in diğer sanıklardan ayrı dinlenmesini talep etti. Olayın çözülmesi ve sanık sayısının artmasında Şahin’in kritik rolü olduğuna dikkat çeken avukatlar, sanıkların ayrı nezarethanelerde tutulmasını talep ettiler.
Mağdur Avukatlardan Özcan Karakoç, “Bir ceza yargılamasında amaç maddi gerçeğe ulaşılmak. Bu yüzden IŞİD gibi cani, insan yaşamını önemsemeyen bir yapıda gerçek faillere ulaşılması bakımından tek tek, ayrı ayrı ifadeleri alınmalı. Birbirleriyle diyalog kurması, sorulara önceden hazırlanması engellenmeli. Özellikle Yakup Şahin ayrı değerlendirilmeli” dedi. 

SAVCI MÜDAHİLLİKLERİN KABUL EDİLMESİNİ İSTEDİ

Savcı İsmail Şafak da sanık Yakup Şahin’in diğer sanıklardan ayrı dinlenmesini talep etti. Mahkeme Başkanı talebi kabul etti. Yakup Şahin'in savunmasının bölünmemesi için ara veren mahkeme heyeti, sanık Şahin’i diğer sanıklar dışarıdayken tek başına dinleyecek. 
Savcı Şafak, ayrıca yapılan müdahillik taleplerinin kabulü yönünde görüş bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

{{295180}}
 

10 EKİM ANKARA KATLİAMI DAVASI ÖZEL SAYFASI

ÖNCEKİ HABER

Medeni Yıldırım davasının tek sanığı beraat etti!

SONRAKİ HABER

Samsung ofisine baskın yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...