07 Kasım 2016 21:35

Sıla da olmazsa geçim zor

Muş’ta çok sayıda aile metropollerde yaşayan yakınlarına erzak gönderiyor. Aileleler bu çabaları olmazsa yakınlarının zor geçineceğini söylüyor.

Paylaş

Muş’ta bu aralar metropollerde yaşayan yakınlara gönderilecek erzakların telaşı yaşanıyor. Kimi oğluna, kimi kızına, kimi akrabasına daha az harcama yapsınlar, kışı rahat geçirsinler diye erzak hazırlıyor. İş öyle bir noktaya varmış ki, otobüslerle göndermek masraflı olduğu için onlarca kişi bir araya gelip kamyon tutuyor. Kamyon erzakları adreslere teslim ediyor.

Muş'ta birçok aile, metropollerde oturan yakınlarına, kamyon, otobüs ve kargo aracılığı ile hazırladıkları kışlık erzakları göndermeye başladı.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI

Özenle hazırlanan ve içerisinde bal, peynir, tereyağı, fasulye, bulgur, nohut gibi birçok kışlık yiyeceğin bulunduğu koliler, İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara gibi kentlere gönderiliyor. Sungu Beldesi'nden Remzi Kaynak, Muş'tan İstanbul'daki yakınlarının isteğine göre yiyecek gönderdiğini anlatırken, “12 çocuğum İstanbul'da yaşıyor. Onlar için özenle hazırladığım kolileri kış gelmeden gönderiyorum. Kargo ve otobüsle göndermek masraflı. Bu nedenle belde halkı olarak bir kamyon kiralıyoruz. Herkes göndereceği yük kadar para ödüyor. Bu gıdaların çoğu kendi ürünlerimiz ve organik. Orada bunları bulamazlar. Hem aile bütçesine de büyük katı sağlıyor. Uzun bir süre yiyeceğe para vermiyorlar” diye konuştu.

‘TAKVİYE YAPMAZSAK GEÇİNEMEZLER’

İstanbul'daki çocuklarına kışlık yün yatak ve yorgan ile birlikte yetiştirdiği domates, biber, patlıcan, kabak gibi sebzeleri taze ve kurutulmuş olarak gönderdiğini ifade eden Müyesser Kaynak, “Memleketten çocuklara yiyecek takviyesi yapmazsak İstanbul'da geçinemezler. 'İstanbul'un taşı toprağı altın' diyorlar ama hiç de öyle değil. Bizim buralardan iyisi yok. Ne ararsan var. Ama gençlere bunu anlatamıyoruz” dedi.

ADRESE TESLİM

Muş'tan İstanbul'a her yıl köylülerin gönderdiği erzağı taşıdığını söyleyen kamyoncu Maşallah Çağlayan ise, “İstanbul'da yaklaşık 400 Muşlu aile var. Haftada bir kamyon gıda maddesi götürüp orada verilen adreslere teslim ediyorum. Yükün ağırlığına göre ücret alıyoruz. Sungu beldesindeki yaklaşık 50 aileden kargo aldık. Bunları şimdi İstanbul'da tek tek dağıtacağız. Bu mevsimde genelde bu işlere bakıyoruz” diye konuştu. (Muş/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çocuklar ihraç edilen öğretmenlerine özlemini resimledi

SONRAKİ HABER

İZBAN'da grev başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...