08 Kasım 2016 00:38

Şişecam’da patronun kârı artıyor işçinin ücreti düşüyor

Şişecam, Avrupa'nın en büyük düz cam üreticisi oldu. İşçiler ise zorlu yaşam koşullarında iyice eriyen ücretlerinin düşüklüğüne tepkili.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Şişecam Topluluğu büyüme hedeflerine bir yenisini daha ekleyerek Avrupa’nın en büyük düzcam üreticisi oldu. Bu büyümeden paylarını alamadıklarını belirten Şişecam işçileri ise duruma tepki gösterdi. Bir işçi, “22 yıl önce asgari ücretin 4 katı maaş alıyordum şimdi 2 katına kadar düştü” dedi.

Bir taraftan Mersin’de 337 işçinin çalıştığı Paşabahçe fabrikasını kapatırken diğer taraftan da topluluk bünyesinde düzcam alanında faaliyet gösteren Trakya Cam Sanayii AŞ İtalya merkezli düzcam üreticisi Sangalli Vetro Porto Nogaro firmasının varlıklarının tamamını 84,7 milyon Euro karşılığında satın aldı. Birkaç gün önce Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, satın alma işlemi sonrasında yaptığı açıklamada, Şişecam Topluluğu’nun bugün dünyanın cam ev eşyasında üçüncü büyük, cam ambalajda dördüncü büyük, düzcamda ise beşinci büyük üreticisi olduğuna dikkat çekti. Kırman açıklamasının devamında, “Yıllık 220 bin ton düzcam ve 5 milyon metrekare lamine cam üretim kapasitesine sahip olan bir tesisi bünyemize kattık. Böylece topluluğumuz, üretim kapasitesi açısından Avrupa düzcam pazarında bir basamak yükselerek, Avrupa’nın en büyük düzcam üreticisi konumuna geldi” dedi. Şişecam Topluluğu’nun yurt dışında 12 ülkede üretim faaliyetleri yürüttüğünü de söyleyen Kırman, “Düzcam alanındaki yurt dışı üretim ağımıza Bulgaristan, Romanya, Almanya, Slovakya, Macaristan, Rusya, Hindistan, Mısır’dan sonra İtalya da eklendi. Topluluğumuzun Türkiye dahil toplam yıllık düzcam üretim kapasitesi ise 2,5 milyon tonu aştı” diye konuştu.

ÇOĞU İŞÇİNİN KREDİ KARTLARINDA HACİZ VAR

“Peki Avrupa’nın en büyük düz cam üreticisini ‘en büyük’ yapan işçiler ne halde?” diyerek sosyal medyada paylaşım yapan işçiler ise hem patrona hem de sendikaları Kristal-İş’e tepki gösterdi.

Bir işçi “Şu an benim bildiğim gayri resmi rakamlarla Paşabahçe Kırklareli fabrikasında yaklaşık 40 kişinin maaşında haciz var” derken bir başka işçi de, “Senin bildiğin buzdağının görünen kısmı. Artık Şişecam’da gençler, işi bırakıp dışarıda iş arıyor” diyerek cavap verdi. Bir başka işçi ise yaptığı yorumda, “İş bankası bile kredi vermiyor artık. Kendi şirketinin çalışanına güveni kalmamış. Ne desek boş” dedi. Diğer bir işçi ise şu yorumda bulundu: “Krediler birbirini izliyor. 3 tane kredi ödeyeceksin. Fırsat buldukça fazla mesaiye kalacaksın. Birileri de diyecek ki ‘Soğutma sonunda 5'den fazla mesai yasak’ Neden? Cevap ‘Yasa, kanun. Oysa imalatta, rampada kısacası paketleme hariç tüm bölümlerde yasa yok. Onlar istediği kadar kalabilir.” Bir başka işçi de “Şişecam artık Avrupa’nın en büyük köle işçisi çalıştıran şirketi” diyerek tepki gösterdi.

ASGARİ ÜCRETİN 4 KATI MAAŞ, 2 KATINA DÜŞTÜ

“Emeklerimizi çalan hırsızın destekçileri yok mu?” diyerek, işçi arkadaşlarına da sitemde bulunan bir başka işçi de işçilerin “Kredi kartı borcum vardı. Yeğenimin işe ihtiyacı vardı” mazeretlerinin arkasına sığınmasını eleştirdi.

Sendikayı da eleştiren işçiler, “Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir yerde olmayan bir uygulamaya maruz kalıyoruz... Hiçbir işyerinde, hiç bir sendikada kadro alan bir işçinin maaşı yüzde 30 düşmez. Nasıl bir sendika haline geldi ki ekmeğini yediği insanların maaşlarından çalar ve işverene peşkeş çeker? 22 yıl önce asgari ücretin 4 katı maaş alıyordum şimdi 2 katına kadar düştü” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE’DEKİ FABRİKALAR BİRER BİRER KAPATILIYOR

Her geçen büyüyen Şişecam Topluluğu diğer taraftan ise peyder pey Türkiye’deki fabrikalarını kapatıyor. 2013 yılında Topkapı’da bulunan fabrikasını kapatan Şişacam Topluluğu, geçtiğimiz yıl da daralma gerekçesiyle Mersin Paşabahçe fabrikasında fırın kaparak 58 işçiyi de kapının önüne koydu. Bu yılda benzer gerekçelerle 337 sendikalı işçinin çalıştığı Mersin Paşabahçe fabrikasının tamamını kapatma kararı alan Şişecam, son 3 yılda emekli olma hakkını kazananları teşvik vererek işten çıkaracak. Geri kalan 130 işçiyi ise Kırklareli ve Eskişehir’deki fabrikalarına gönderecek.

ÖNCEKİ HABER

CIPOML: Türkiye halklarıyla dayanışmaya!

SONRAKİ HABER

Çocuklar ihraç edilen öğretmenlerine özlemini resimledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa