08 Kasım 2016 00:10

Kupanın kare ası

Alper Kaya, Türkiye Kupası’nda öne çıkması muhtemel alt lig takımlarını inceledi.

Paylaş

Alper KAYA

Türkiye Kupası, alt lig takımlarının ciddi gelir kaynağı haline gelen statüsüne rağmen son düzlük olarak adlandırabileceğimiz “son on altı” turunda pek 2. ve 3. Lig takımı göremiyoruz yıllardır. Bunun başlıca sebebi, şüphesiz, takımlar için lig sürecinin daha büyük önem taşıması. Kupada zorlu maçlar ligdeki tökezlemelere yol açabiliyor ve halihazırda geçtiğimiz yıl Amed örneğinde gördüğümüz üzere play off’a kalabilecek takımların hızını kesebiliyor.

Bu sezon da A-H isimlerinde 7 gruptan oluşan statüsü gereği geçtiğimiz günlerde Türkiye Kupası grupları belirlendi ve birkaç yıllık geçmişe göre, alt ligler objektifinde kupanın kare asını çıkarıyoruz.

TUZLASPOR

3. Lig’de şampiyon olduğu 2014-2015 sezonunda Darıca GB, Kartalspor ve Kasımpaşa’yı eleyip dahil olduğu grup aşamasında Sivasspor, Gaziantep ve Gaziantep BŞB’nin yer aldığı zorlu grubu lider bitirme başarısı gösteren İstanbul temsilcisi bir üst turda Manisaspor’a elenmişti. Kaderin bir cilvesi midir, kura hikmeti midir bilinmez geçtiğimiz sezon da BŞ. Gaziantep’i ve Manisaspor’u eleyerek gruplara kalan mavi beyazlılar Fenerbahçe, Antalyaspor ve Giresunspor’un olduğu grubu üçüncü bitirerek kupaya veda etmişti. Aynı sezon, yer aldığı 2. Lig’de play off oynama başarısı gösterse de play off’larda Keçiörengücü’ye elendi İstanbul ekibi.

Bu sezon geride kalan 16 haftada sadece bir galibiyet alarak lige kötü başlamanın da ötesine geçen, küme düşme hattında yer alan Tuzlaspor kupada (şu anda ligde aynı puanda olduğu) Kastamonuspor’u ve BB Erzurumspor’u eleyerek gruplara kaldı. Gruplarda ise Elazığspor, Galatasaray ve 24 Erzincanspor’un olduğu E Grubu’nda yer alan Tuzlaspor; 1. Lig’de çok kötü günler geçiren Elazığspor’u ve ilk kez gruplara kalan 3. Lig temsilcisi 24 Erzincanspor’u geride bırakıp ikinci kez gruplardan çıkma başarısı gösterebilecek gibi görünüyor.

AMED SPORTİF FAALİYETLER

Diyarbakır BBSK adıyla mücadele ettiği son sezonu olan 2014-2015’te Türkiye Kupası’nda Adliyespor ve Alanyaspor’u eleyerek gruplara kalan Amed Sportif; o sezon Galatasaray, Eskişehirspor ve Balçova Yaşam’ın yer aldığı grubu üçüncü bitirince bir üst tura da çıkamamıştı.

Geçtiğimiz sezon ise Karaman Belediyespor ve Elazığspor’u eleyerek Başakşehir, Bandırma ve Şanlıurfaspor’un yer aldığı gruba düşmüştü. Bu gruptan namağlup ikinci olarak çıkma başarısı gösteren yeşil kırmızılılar; Son 16 turunda Bursaspor’u eleyerek Çeyrek Final’de Fenerbahçe ile eşleşmişti. 3-3 ve 3-1’lik skorlarla sarı lacivertli Süper Lig temsilcisine elenmekten kurtulamayan Amed Sportif, bu macerasının bedelini üç puanla play off’u kaçırarak ödese de hepimize büyük bir heyecan yaşattı.

Bu sezon lige hızlı bir giriş yapan ve geride bıraktığımız dokuz haftada sadece bir mağlubiyet alarak ilk sıraları zorlayan Amed Sportif, kupada ise Niğde Belediyespor ve Keçiörengücü engellerini zorlanmadan aşarak gruplara kaldı. Fenerbahçe, Gençlerbirliği ve Menemen Belediyespor’dan oluşan C Grubu’nda yer alacak olan Amed Sportif geçtiğimiz sezon yarıda bıraktığı serüvenin devamını getirebilir! Neden olmasın?

DARICA GENÇLERBİRLİĞİ

2012-2013’ten bu yana Türkiye Kupası’nda sadece bir kez 3. tur aşamasına gelebilen 3. Lig ekibi bu sezon Gölcükspor, Ankaragücü ve Balıkesirspor’u gol dahi yemeden eleyerek kupada gruplara kalmayı başardı. Yer aldığı 3. Lig ortalamasının üzerinde bir kadroya da sahip olan Kocaeli temsilcisi; Beşiktaş, Boluspor ve Kayserispor’un yer aldığı D Grubu’nda mücadele edecek. Avrupa yorgunu Beşiktaş ve Süper Lig’de zor günler geçiren Kayserispor; Darıca Gençlerbirliği’nin sürpriz yapmasına vesile olabilir. Ancak, onlar böyle bir kadro kurarak bu sürprizi zaten kendileri yaratacaktır.

AYDINSPOR 1923

Profesyonel liglerde ilk kez mücadele etmeye başladığı 2011-2012 sezonundan bu yana her daim yükselen bir ivmede ilerleyen Ege temsilcisi, profesyonel liglerdeki ikinci sezonunda şampiyon olurken kupaya 2. turda veda etmişti. Sonrasında peş peşe 3. ve 2. turda elenen Aydınspor 1923, geçtiğimiz sezon gruplara kaldı. Ancak lige öncelik verdiği için olsa gerek, grupları sonuncu bitirdi. Ligde de iki puanla play off’u kaçıran “Efeler”, bu yıl işi sıkı tutuyor gibi görünüyorlar. İki sezon önce kendilerini 2. turda eleyen Cizrespor’u ve Süper Lig temsilcisi Antalyaspor’u eleyerek gruplara kaldılar. Akhisar Belediyespor, Bursaspor ve Ümraniyespor’un yer aldığı gruptan çıkmaları sürpriz olmaz!

ÖNCEKİ HABER

Memleketten KHK manzaraları

SONRAKİ HABER

KHK'ler gölgesinde genç olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...