23 Mayıs 2012 09:29

Söz ve meydan emekçinin

Yüzde 3.5+4 zam dayatan hükümet toplusözleşmeyi Yüksek Hakem’e gönderdi. Kamu emekçileri ise bu dayatmaya karşı sözlerini bugün yaptıkları grevle söylüyor.HAYDİ GREVEKESK ve Kamu-Sen, AKP Hükümetin kamu emekçilerine yüzde 3.5+4 oranındaki zam teklifini protesto etmek için bugün kamu

Söz ve meydan emekçinin
Paylaş

HAYDİ GREVE

KESK ve Kamu-Sen, AKP Hükümetin kamu emekçilerine yüzde 3.5+4 oranındaki zam teklifini protesto etmek için bugün kamu kurumlarında greve gidiyor.

Okullarda eğitim olmayacak, hasteneler hizmet vermeyecek, vergi toplanmayacak, trenler duracak. Greve çıkan kamu emekçileri, alanlarda yapacakları eylemlerle insanca yaşanacak ücret ve insanca çalışma koşulları taleplerini dile getirecek.

MEMUR-SEN DE GREVİN DIŞINDA KALAMADI

Toplusözleşme masasında hükümetin 3.5+4 teklifinde ısrar etmesinin yol açtığı büyük tepki, Memur-Sen’i de bugün KESK ve Kamu-Sen’in gerçekleştireceği grevin içine çekti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konfederasyona bağlı en büyük sendika olan Eğitim Bir-Sen’in greve çıkacağını duyurdu. Memur-Sen’e bağlı diğer sendikaların üyelerinin de bugün greve çıkması bekleniyor.


DAKİKA DAKİKA GREV, İŞYERLERİNDEN HABERLER

00:00 - DEMİRYOLLARINDA BAŞLADI

Kamu emekçilerinin 23 Mayıs grevi gece 00:00'dan itibaren demiryolarında başladı.

BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol Hayat TV'ye bağlanarak grevi değerlendirdi. Demirkol şunları söyledi: 00'dan itibaren grev başladı. Türkiye çapında çok başarılı olarak yürütüyoruz. Diğer sendika üyeleri ve sendikasız emekçiler de destek veriyor. Başbakan memurun grev hakkı mı var diyordu ve evet biz bunun cevabını veriyoruz, emekçiler grevde!

NERELERDE TRENLER DURDU?

Haydarpaşa, Pendik, Sirkeci Halkalı banliyö trenleri, İzmir, Denizli, Aydın, Söke, Adana, Mersin, Samsun, Sivas, Malatya, Diyarbakır ve Türkiye'nin hemen her yerinde çok başarılı ve yüksek katılımlı devam ediyor grevimiz.

DEMİRYOLCULARIN TALEPLERİ

Konfederasyonumuzun genel taleplerini ön plana çıkarmanın yanında demiryolu emekçilerinin iş güvencesi elinden alınmak isteniyor. Demiryolu kanununun çıkartılmasıyla birlikte işçimize ve işyerimizin geleceği konusunda kararsızlık söz konusu. Demiryolu emekçiklerinin bu grevi aynı zamanda demiryolu kanununa karşı eylemlerin ilk provası.

ADANA'DA GREV DEMİRSPOR TARAFTARININ DESTEĞİYLE BAŞLADI!

23 Mayıs grevi Adana’da gece demiryollarında ve posta işletme merkezinde başladı. Gece 00.00 itibari ile greve giden demiryolu emekçileri bir gün boyunca tüm seferleri durdurdu.

Grevlerini gece 00.00 da Adana garında yaptıkları eylemle duyuran kamu emekçilerine Kamu-Sen’e ve KESK’E bağlı sendikalar ile Adanademirspor’un taraftar grubu Şimşekler’in bazı üyeleri de destek verdi. BTS ve Ulaşım-Sen başkanları da kısa birer konuşma yaptı.

Posta işletme merkezinde de kamu emekçileri greve giderek tüm Türkiye’de posta işlemlerinin yapılmayacağını belirtti.


08:25- ANTEP'TE ONLARCA OKULDA YÜZDE YÜZ GREV

Antep'ten Hayat TV yayınına bağlanan eğitim emekçisi Hanifi Yaylacı şunları söyledi: "Antep'te son 3 4 gün içerisinde çok yoğun bir çalışma yürütüldü. Belediye, maliye, hastane gibi alanlarda çalışmalar yoğundu. Onlarca okulu ziyaret ettik. Okulların büyük bir kısmı kapatılacak. Onlarca okulda yüzde yüz dolayında katılım söz konusu. Tabii Eğitim Bir-Sen'in de destek açıklamasından sonra katılım artacaktır." 

08:30 - CERRAHPAŞA VE ÇAPA'DA İN CİN TOP OYNUYOR

Cerrahpaşa ve Çapa'da bugün için randevular alınmadı. Aciller dışında hastalara bakılmıyor. Bütün poliklinikler boş. Randevusunu alıp da grevden haberi olmayan vatandaşlar dışında hasta da yok. Burada da sağlık emekçileri yavaş yavaş toplanmaya başlıyor. Saat 9'da hastane bahçesinde yürüyüşler olacak. Sonra Beyazıt'a yürüyüş başlayacak. 

08:35 - İSTANBUL VERGİ DAİRESİ: Cevizlibağ'daki vergi dairesinde emekçiler yeni yeni toplanmaya başladı. Eylem hazırlığındalar. Çalışanların yarısı grevde görünüyor. 

08:40 -  BTS DİYARBAKIR - Veysel Özhekti: 00:00'dan itibaren başladı grev. Diyarbakır çok başarılı geçiyor, bölgesel şube olduğumuz için bize bağlı tüm illerin çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yüzde 90'a yakın bir katılım var. İnsanlar işyerlerine gelip isimlerini yazdırıp iş bırakıyorlar. Müthiş bir hava var umarım bu AKP'ye ders olur.

Biz KİT çalışanlarıyız. Telekom'dan, TEDAŞ'tan başlayan bir süreç var. Sıra PTT ve demiryollarında. Önümüzdeki süreçte biz gerekirse süresiz grevlere de gidebiliriz. Ama bugün tarihi bir gündür bunu söylemek lazım. Ama artık işyerlerinde çalışanlar için 1 günlük grev yetmiyor. Haftalarca grev istiyor emekçiler.

Şunu da eklemek gerekiyor Memur-Sen bazı yerler de greve katıldı ama örneğin Ankara'da hızlı treni Memur-Sen üyeleri çalıştırdı.

08:50 SANCAKTEPE: Hasan Toprak Eğitim Sen 2 No'lu Şube Yöneticisi: Şu an Sancaktepe'deyim. Okullar hemen hemen boşaldı. Sabah itibariyle başarılı bir şekilde grev başladı. Katılım yüzde 90'lara gelmiş durumda. Bu grevin önemi birleşik olması, 4+4+4 eylemlerinde sıkıntı birleşik bir hareket yaratılamamasıydı. Bugünkü tepki sadece zamma değil 4+4+4'e dair de. Okullarımızda ilk kez bu kadar yaygın bir grev gerçekleştiriliyor.

08: 50 PENDİK : Pendik Endüstri Meslek Lisesi'nden Zehra Sormageç: Ortak çağrı sonucu yoğun bir katılım var. Okulda ilk defa herhangi bir sendikaya üye olmayan emekçiler dahi greve katılıyor. Birleşik mücadele çağrılarının bu başarıda önemi büyük ama daha da iyi olabilirdi.

09:00 ANKARA: HER KOLDAN KIZILAY'A YÜRÜNECEK

09:10 ADANA: Halil Kara (Eğitim Sen): Sabahtan beri 15'e yakın okulu takip ettim. Yüzde 100'e yakın bir katılım var. Sendikalı sendikasız tüm eğitim emekçileri şu anda grevde. Eğitim emekçilerinin talepleri arasında ek ödeme var. Ek ödeme bize verilmedi buna bir kızgınlık var. 4+4+4'e yönelik de tepkilerimiz var.

09:15: ANTEP: Huzur İlberoğlu (Eğitim-Sen): Grev kararı alındığı günden itibarern Kamu-Sen'le ortaklaşa okulları dolaştık. Çok da güzel oldu herkesin özlemi buydu. Gazikent'te 11 okul var, 11 okulda da yüzde yüz katılım var. Davullarla zurnalarla okullardaki arkadaşlarımızı topluyoruz. Eğitim-iş, Eğitim Bir-Sen de greve katıldı ve çok güzel bir şekilde, birleşik grevi gerçekleştiriyoruz.

09: 20: İZMİR Kamu-Sen il temsilcisi Ahmet Doğruyol: Bugün greve katılım gayet başarılı. Bütün arkadaşlarımız greve duyarlı. Vatandaşlar da çok hoşgörülü. İzmir'de trenler durdu diğer kamu kuruluşlarında da vatandaşı bilgilendirme çabası devam ediyor. Memurlar bu konuda çok hassas. Yüzde 80-85 oranında bir katılım var. Bunun sebebi de 10 yıldır memura reva görülen işkence diyebiliriz.

09:25: ANKARA BES İşyeri Temsilcisi Muharrem Öney: Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü önündeyiz. Sıfır evrakla greve destek veriliyor. Katılım oranı yüzde yüz. Memur-Sen'e üye emekçiler de greve katılım gösterdi. 

09:30 İSTANBUL: Şahin Tanrıverdi SES Anadolu Şube yöneticisi:  Bugün de katılım yüksek. Hastanelerde eylemler yapıp, niye greve gittiğimizi sağlık emekçilerine anlatacağız ve öyle alana gideceğiz. Şu anda görünen sağlık emekçilerinin katılımı hayli yüksek. Hastanelerde bir birlik sağlanmış durumda, Memur-Sen üyeleri de greve katılıyor.

09:35 ŞİŞLİ Oğuz Bozkuş (Eğitim Sen 3 No'lu işyeri temsilcisi): 250 öğretmenin çalıştığı Şişli Endüstri Meslek Lisesinde katılım yüzde 90'a yakın. Çalışan arkadaşlar da ücretli, kadro güvencesi olmayan arkadaşlar. Onun dışında yakınımızdaki diğer okullarda da örneğin Kurtuluş Lisesi'nde yüzde yüze yakın bir katılım söz konusu keza Kuvayi Milliye Lisesi de öyle. Sendikaların birlikte hareket ediyor olması da grevin gücünü olumlu yönde etkiledi.

09:40 ŞİŞLİ: Kurtuluş Lisesi: Öğrenciler derslere girmiyor. Greve boykotla destek veriyor. Öğrencilerin yüzde 90'a yakını okula gelmedi. Saat 10 gibi okula gelerek öğretmenlerle ortak bir eylem yapacaklar.

09:50 ESENYURT: Erkan Sarıoğlu: Emekçiler Nakip Bolu Anadolu Lisesi önünde toplanma kararı almıştı. 10'a yakın okuldan öğretmenler alana gelmiş durumda. Burada bir araya gelip Avcılar Eğitim Sen 7 No'lu Şubeye geçecek ve merkezi eyleme katılacaklar. 80.yıl İlköğretim okulunda greve katılım yüzde yüz ve okul tamamen kapandı. Nakip Bolu Anadolu Lisesi ve Yusuf Aktaş İlköğretim Okulu'nda da veli ve öğrencilerin de desteğiyle okul kapandı. Bölgedeki iğer birçok ilköğretim okulundan da öğretmenler alana geldi ve okullarındaki katılımın yüksek olduğunu söyledi.

09:55 CERRAHPAŞA-ÇAPA: SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel: Katılım çok yüksek. Sevindirici olan örgütsüz sağlık emekçilerinin de greve katılması. Türk Kamu Sen'in katılıyor olmasını da çok önemli buluyoruz. Emekçilerin birliği İstanbul Tıp Fakültesinde sağlanmış durumda. Cerrahpaşa'da da grev coşkusunun yüksek olduğu haberlerini arkadaşlarımızdan aldık. Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen üyeleri de greve katılıyor. 

10:00 İZMİR: İzmir'de katılım yüksek. KESK ve Kamu-Sen üyeleri zaten greve katılacaktı ama Memur-Sen üyelerinin de kaıtlımını görüyoruz. Eğitim Bir-Sen'in dışında hastanelerde Sağlık-Sen pankartları dikkat çekiyor.

10:10 URFA/SİVEREK Mehmet Yücel (Eğitim-Sen): Ben Siverek'teyim tüm okullar kapanmış durumda. Sendikalı sendikasız demeden tüm öğretmenler greve katıldı. Henüz ortada Eğitim Bir-Sen'in kararı yokken Memur-Sen üyeleri de greve katılacağını söylüyordu zaten. Urfa merkezde Maliye'de, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda hastanelerde de hizmet durdu.

10:15 OKMEYDANI: Okmeydanı Eğitim Araştırma hastanesinde büyük bir grev coşkusu var. Yüzde 90'ın üzerinde bir iş bırakma var. Sadece acil servisler çalışıyor.

10:20 KOCAELİ: İl genelinde 30 bin kamu emekçisi grevde. Eğitim iş kolunda yüzde yüze varan bir katılım var. Sağlık iş kolunda da geriye dönük randevu alan hastalar dışında hizmet verilmiyor. Büro emekçilerinin de yüzde 90'a varan bir katılımı söz konusu. İl genelinde 4 ayrı eylem gerçekleştirilecek. Memur-Sen 10:30'da İnsan Hakları Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirecek. Kamu-Sen 11:30'da, Birleşik Kamu-İş 12:00'de, KESK 12:30'da eylem gerçekleştirecek.

10:20 SİNOP: Sinop merkezde bütün okullar boşaldı, eğitim öğretim durdu.

10:30 MAMAK: Ankara Mamak'ta şu anda okullar tamamen boşalmış durumda.

10:35 KAĞITHANE: Nebat Bükrek Eğitim Sen 3 No'lu şube yöneticisi: Kağıthane'de eğitim öğretim durmuş durumda. Birçok okulda öğretmenler tamamiyle okulu boşalttı. Öğrenciler okula gelmedi. Bütün sendikaların greve katılması bunda büyük bir etken oldu.

10:45 DERSİM: Emekçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren devlet hastanesi ve büyük okullar önünde toplandı. Tunceli Devlet Hastanesi'nde yüzde yüz katılım gözleniyor. Dersim Belediyesi işçileri de destek için iş bıraktı. Bayındırlık ve Köy hizmetleri ve karayolları çalışanları da kendi pankartlarıyla greve katıldı. Devlet hastanesinde taşeron işçiler Dev-Sağlık İş pankartı arkasında yürüyor. Okullarda derslere girmeyen öğrenciler de yürüyüşe destek veriyor. Yoğun katılım nedeniyle 11'de başlaması beklenen yürüyüş 45 dakika önce başladı. Emekçiler şehir merkezine yürüyor ve trafiği kapatarak bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Pertek, Ovacık, Hozat'ta da kamu emekçileri iş bıraktı. Emekçilere belediye işçileri de destek veriyor. Dersimli emekçilerin öne çıkan talepleri yüzdelik zamdan ziyade "Savaşa değil emekçiye bütçe", barış talebi, grevli TİS talebi şeklinde.

10:50 VAN: Van'da greve yoğun bir katılım söz konusu. Sabah 9'dan itibaren eğitim emekçileri iş bıraktı. Sağlık emekçileri, büro emekçileri ve eğitim emekçileri grevde, halktan da destek var.

11:45 MERSİN: Hükümetin memura önerdiği zam teklifine emekçilerin yanıtı kitlesel grev oldu. Mersin’de emekçiler yüzde yüze yakın bir katılımla greve çıkarak hayatı durdurdu. Okullarda, hastanelerde ve kamuya bağlı, işyerlerinde greve çıkan emekçiler yaptıkları yürüyüşlerle de hükümeti uyardı. Grevdeki Kromsan işçileri de kamu emekçilerine destek verdi. Petrol-İş, Yol-İş, TÜMTİS, Genel-İş gibi işçi sendikaları da greve destek veriyor.

Ancak emekçilerin grevine polisin saldırdığı bilgisi geldi. Türk Eğitim Sen'in Mersin şube başkanının parmağının kırıldığı belirtildi. AKP İl Binası önünde basın açıklaması yapmak istedi emekçiler ama polis "marjinal gruplar var" diyerek izin vermiyor. Kamu-Sen'e bağlı sendikaların önüne ve KESK'e bağlı sendikaların önüne polis barikatı kurulmuş durumda.

12:10: ODTÜ - Barış Çelik: ODTÜ'de yoğun bir katılım var. ODTÜ'den çıkışımız Eskişehir yolunu kapatarak oldu. Direnişteki TOGO işçileri, ESM ve Karayollarının örgütlü olduğu emekçileri de alarak yürüyüşe devam ediyoruz.

12:40 İZMİR: Binlerce kamu emekçisi sokakta. Başta BES olmak üzere bütün kortejlerin hayli kitlesel olduğu göze çarptı. Hastanelerde sağlık emekçileri iş bırakarak alana geldi. 9 Eylül Üniversitesi Tınaztepe kampüsündeki asistanlar ve öğretim üyeleri de iş bıraktı. Bu bir ilkti.

12:45 DİYARBAKIR: Diyarbakır'da deyim yerindeyse "direne direne" grev gerçekleşiyor. Sabah 500 eğitim emekçisine polis yürüme izni vermedi ancak emekçiler kararlı bir şekilde barikatı da zorlayarak Dağkapı Meydanı'na yürüyüşlerini sürdürüyor. Neredeyse her 100 metrede bir engellemeyle karşılaşıyor emekçiler. Diyarbakır'da KESK ve Kamu-Sen üyelerinin yüzde yüze varan katılımı söz konusu. Memur-Sen üyeleri de greve katıldı ama alana gelmiyorlar.

Grev dün gece tren garında başlamıştı. Sağlık iş kolunda da önemli bir katılım söz konusu. Şu anda 4 koldan Dağkapı Meydanı'na yürüyüş sürüyor.

12:55 ADANA: Adana'da da kamu emekçileri alanları doldurdu. Grev 00:00'da demiryolunda başladı. Posta emekçileri de grevlerini gece açıkladı. Hastaneden, okullara, maliyeden vergi dairelerine birçok işkolunda iş bırakıldı, emekçiler kendi iş yerlerinin önünde eylem yaptı. 3 noktada buluşan emekçiler SGK önüne yürüdü. Kamu emekçileri burada tamamen birleşerek İnönü Parkı'na yürüdü. Yürüyüşe Memur-Sen katılmadı. Emekçiler sefalet zammına tepkilerini sloganlarla dile getirdi. İnönü Parkı'nda basın açıklamaları yapıldı. Adana'da son dönemde yapılan en canlı en kitlesel eylemdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankaralı emekçiler her koldan Kızılay’a gelecek

SONRAKİ HABER

Mısırlılar sandık başında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...