07 Kasım 2016 19:57

Savaşın çocuklarına barış şarkıları

"Ben müziğimle bunu yaparken, bir emekçi direnişi ile bunu yapar ama mutlaka bu tablo karşısında herkesin duyarlı olması gerekiyor."

Paylaş

Van Genç Hayat Grubu

Bölgede süren savaşta binlerce insan yaşamını yitirdi. Hemen hemen her gün televizyonlarda “doğal” bir durum gibi alıştırılmaya çalışıldığımız çocuk ölümleri ise savaşın başka bir yüzü. 2015’te ailesi ile birlikte ‘nın Bodrum ilçesinden ’a şişme botla geçmeye çalışırken annesi ve kardeşi ile birlikte boğularak hayatını kaybeden üç yaşındaki  çocuk Alan Kurdî belki de savaşın çocuklar üzerindeki etkisinin en somut göstergesiydi. Alan Kurdî’nin cansız bedenini gösteren fotoğraf,  ve uluslararası kamuoyunda vicdanları da sorgulatır düzeydeydi.İşte Kobenê’de barbar IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında süren savaş sırasında bir çok Kürt genç bu yaşananları belleğine kazıdı.
Bu süreçte savaşa karşı tepkilerini dile getirenlerden biri ise Vanlı müzisyen Uğur Güven oldu. Uğur Güven, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Müzik Öğretmenliği öğrencisi. Savaşa karşı tepkisini Kobanê de yaşamını yitiren çocuklar için yaptığı şarkı ile gösterdi. Uğur Güven ile savaşın çocuklar üzerine etkisini ve müziğin buradaki rolünü konuştuk.

Öncelikle yaptığın şarkı ile başlayalım.
Kobanê’de savaşın yoğun yaşandığı süreçte özellikle çocukların yaşadıkları içler acısıydı. Ve bu duruma karşı bir müzisyen olarak tepki amacıyla bir şarkı yapmayı düşündüm. Çünkü savaşın en masum yüzü çocuklardı ve bu durum beni çok fazla etkilemişti. Müziği reggea tarzında yaptım. Sonrasında sözleri yazdım. Sözlerinde şunlar geçiyor: “Bugün sen öleceksin. Savaşlar durmayacak. Geriye bakma çocuk düşersin,vurulursun. Yeter bitsin bu gözyaşı, bu acı, kan ve sızı. Savaşlar neye yarar. Yarınlar hep onu anar.”

Kobanê’de barbarlara karşı görkemli bir direniş vardı. Sadece Kobanêli çocuklar için mi bu şarkı yapıldı?
Bu şarkı her ne kadar Kobanê’deki çocuklara atfedilmişse de aslında dünyanın her yerinde savaş mağduru çocuklar var. Örneğin o günden bu yana ülkemizde de savaşın etkisini hissediyoruz. Etrafımızda birçok çocuk katlediliyor. Sokağa çıkma yasakları sırasında yine bölgede bir çok çocuk katledildi. Anneler cenazeleri kokmasın diye derin dondurucuda bekletti o minik bedenleri. Bu durum çok acı verici ve insanlık dışı bir durum. Nerede yaşanırsa yaşansın kabul edilemeyecek bir durum. 

Yaşanan savaşlar karşısında ne yapmak gerekir sence?
Daha fazla çocuğun ölmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum. Ben müziğimle bunu yaparken, bir emekçi direnişi ile bunu yapar ama mutlaka bu tablo karşısında herkesin duyarlı olması gerekiyor. Ortadoğu’da emperyalist güçlerle birlikte onların işbirlikçileri her gün kan ve göz yaşı döküyor. Bunun karşısında hepimiz bir şey yapabiliriz. Ben bunu müziğimle yapmaya çalıştım. Ve etkili olduğunu düşünüyorum. Yapmaya da devam edeceğim.

ÖNCEKİ HABER

Bir garip Orhan Veli

SONRAKİ HABER

Ne tasarladılar? Niye tasarladılar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...