07 Kasım 2016 14:57

Hong Konglu vekiller için binlerce kişi Çin’i protesto etti

Meclisteki yeminleri sırasında "Hong Kong Çin değildir" pankartı açan iki vekil meclisten dışlanıyor. Vekiller için binlerce kişi Çin'i protesto etti.

Paylaş

Hong Kong’da polis, Çin’in bağımsızlık yanlısı milletvekillerini engelleme çabasını protesto eden eylemcilere saldırdı. Pekin yönetimi Hong Kong’daki iki yasayı, bağımsızlık yanlısı Milletvekilleri Sixtus Leung ve Yau Wai-ching’in göreve başlamasının mümkün olmadığı şeklinde yorumluyor. İki vekil meclisteki yeminleri sırasında “Hong Kong Çin değildir” pankartı açmışlardı.

Pazar günü sokaklara çıkan Hong Konglular ise Çin’i Hong Kong’un iç işlerine karışmakla suçluyor. Ülkedeki pek çok kişi özgürlüklerinin ihlal edildiğini düşünüyor.

BBC’nin haberine göre Hong Kong’daki Çin temsilciliği önünde gerçekleşen eylemde polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Eylemciler polisin biber gazı spreyine karşı şemsiye kullanırken polise şişe atanlar oldu. Gösteriye 10 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. İki eylemci polise mukavemet ve kimlik belgelerini göstermeyi reddetme suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Gerilim, iki vekilin meclisteki yeminleri sırasında “Hong Kong Çin değildir” pankartı açarak “Hong Kong ulusuna” bağlılık yemini etmeleri ile başlamıştı. Yeminleri kabul edilmeyen vekillere ait dosya Hong Kong’daki yerel bir mahkemede görülürken Çin, nadiren kullanılan bir yasa ile vekillerin göreve başlamasını engelleyeceğini açıklamıştı.

1997’de Birleşik Krallık’tan Çin egemenliğine geçen Hong Kong’daki pek çok kişi, yaşananları Hong Kong’un özerkliğine ve yargı bağımsızlığına aykırı buluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet önündeki nöbeti RSF devraldı

SONRAKİ HABER

Süreyya Operası 10 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...