07 Kasım 2016 11:56

Almanyalı siyasetçiler Erdoğan'dan endişeli

HDP operasyonu ile Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin tutuklanmasına Almanyalı politikacılardan tepki geldi.

Paylaş

HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 9 milletvekilinin ve Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerinin tutuklanması Almanya’da geniş tepki topladı. Hükümet ve muhalefet partilerin temsilcileri yaptıkları açıklamalarda Türkiye’deki gelişmelerin endişe verici boyuta ulaştığını belirtilerek, Erdoğan’a karşı açık tutum alınmasını istedi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Alman meclisindeki tüm grupları, HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmeye çağırırken İncirlik’teki Alman askerlerin çekilmesini ve Ankara’daki Alman Büyükelçisinin istişareler için Berlin’e çağrılmasını istedi. Özdemir, Berlin’de yaptığı açıklamada, “Şu an Ankara’nın anlayacağı güçte ortak bir işarete ihtiyaç var. Alman Federal Meclisi’nde grubu bulunan tüm demokratik partilerin birlikte hareket etmesini öneriyorum” dedi. Ayrıca, Türkiye’deki gerilimin Almanya’ya da taşınacağı uyarısında bulundu.

RÖTTGEN: ERDOĞAN’IN DERDİ TEK BAŞINA HAKİMİYET

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) dış politika sözcüsü Norbert Röttgen, Cumhuriyet gazetesi çalışanları ile birlikte yazarlarının gözaltına alınmasının Erdoğan’ın politikalarının bir sonucu olduğunu söyledi. Berliner Zeitung gazetesine konuşan Röttgen, “Erdoğan kendisini eleştirenleri sistematik şekilde saf dışı etme politikasına devam ediyor” dedi.

Erdoğan’ın bu davranışıyla Avrupa’dan giderek uzaklaştığını ifade eden Röttgen, “Onun için önemli olan tek şey Türkiye’ye hakim olmaktır. Avrupa ülkeleri ve Almanya Hükümeti, Türkiye Avrupa’nın temel prensiplerini ihlal ettiğinde eleştirilerini dile getirmelidir” dedi.

GABRİEL: DEHŞET İÇİNDEYİM

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, HDP eş başkanları ve vekillere yönelik operasyon nedeniyle “dehşete düştüğünü” kaydetti. Çin’de bulunduğu sırada sosyal medya üzerinden mesaj veren Gabriel, derin bir şok yaşadığını belirtti. Gabriel, gözaltı ve tutuklama dalgasının Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletinin bitirilmesinde ölümcül bir adım olduğuna dikkat çekerek, Alman Hükümeti’nin Ankara’nın bu tutumunu, sert ve açık şekilde kınadıklarını bilmesi gerektiğini vurguladı.

BROK: TÜRKİYE AB’DEN UZAKLAŞTI

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok da yaptığı açıklamada “Türkiye’de geçen gece olanlar, kabul edilemez. Olanlar Türkiye’yi Avrupa Birliği’nden daha da uzaklaştırdı. Olanları protesto etmemiz gerekiyor. AB tam üyelik müzakereleri bu şartlar altında devam edemez” dedi. Brok, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumunun siyasi açıdan akıllıca olmadığını belirterek, “Kürtlerle sorun uzun vadede askeri yollarla çözülemez. Tüm bunlar sadece öfkeyi körükleyecektir” dedi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sincik'te 65 öğrenci okulda yemekten zehirlendi

SONRAKİ HABER

ABD askeri, Genelkurmay'da göreve başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...