07 Kasım 2016 11:51

‘Barış haberciliğine devam edeceğiz’

Özgür Gündem'le dayanışma için 'Nöbetçi Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katılan Nadire Mater, Derya Okatan, İnan Kızılkaya hakim karşısına çıktı.

Paylaş

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan Gazeteci Nadire Mater, Özgür Radyo Genel Yayın Yönetmeni  Derya Okatan ve Özgür Gündem Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya hakim karşısına çıktı. Duruşmaları Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Temsilcileri Erol Önderoğlu, Lucie Marillon, Johann Bihr, Rubina Möhring, Anne Renzebrink, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve birçok gazeteci izledi. Dayanışma nöbetine katılan Dicle Anter Batman’da, Gazeteci Ragıp Duran da Çanakkale’de talimatla ifade verdi.

‘HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK GERÇEĞE İHTİYACIMIZ VAR’

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmalarda önce Derya Okatan ve İnan Kızılkaya hakim karşısına çıktı. Silivri 9 No’lu Cezaevinde tutulan Kızılkaya, iddianamede suç delili olarak gösterilen haberlerin, basın ve ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkı için yayınlandığını söyledi. 10 yıldır sürdürdüğü gazetecilik faaliyetinde en temel ilkesinin gerçeklerin halka ulaştırılması olduğunu belirten Okatan, “Bugün gerçeklere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu, demokrasinin ön koşuludur. İşte Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapmamın nedeni budur” dedi. Duruşma 9 Aralık'a ertelendi.

MATER: DAYANIŞMA BU ORTAMA DA BİR İTİRAZDIR

Her iki duruşmanın ortak sanığı olan İnan Kızılkaya, Nadire Mater ile de hakim karşısına çıktı. Duruşmada internet ve sosyal medyaya erişim engelini, kapatılan medya kuruluşlarını hatırlatan Nadire Mater şöyle konuştu: “Bu tablo farklı seslerin duyulmaz, görünmez ve erişilmez kılınmaya çalışıldığı hızla tek tipleşen bir medya ortamına gidişi anlatıyor aynı zamanda. Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma bu ortama da bir itirazdır.” Mater, yaşanan çatışmalı ortamda hak odaklı ve barış odaklı habercilik yapmaya devam edeceğini ifade etti.

KIZILKAYA: BAHSEDİLEN TÜM DELİLLER, HABERDİR

İnan Kızılkaya ise cezaevinden getirilirken yaşadığı sorunları tekrarlayarak duruşmalardan vareste tutulmayı talep etti ve şöyle konuştu: “Bahsedilen tüm deliller haber ve yazılardır, bunlar da ifade özgürlüğü kapsamındadır. 7 Haziran’dan önce tüm gazeteler Kandil’e gidip röportajlar yapıyordu. Ancak konjonktür değişince bizim gazeteye davalar açılmaya başlandı. Dava kapsamındaki tüm haberler toplumu ve kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Suçlamaları kabul etmiyorum.” Mater ve Kızılkaya’nın duruşması da 9 Aralık’a ertelendi.

NESİN, FİNCANCI VE ÖNDEROĞLU YARIN HAKİM KARŞISINDA

TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul Çağlayan 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yarın görülecek. Duruşma öncesi sabah saat 10.00’da İstanbul Tabip Odasında yurt dışından gelen konukların da katılacağı Adalet ve Özgürlük İçin Uluslararası Forum gerçekleştirilecek. Forum sonrası Saat 14.00’te Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde Adalet ve Özgürlük Nöbeti tutulacak ve 15.00’te duruşma izlenecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklandı

SONRAKİ HABER

Sincik'te 65 öğrenci okulda yemekten zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...