22 Mayıs 2012 16:10

Kayıt dışıyla mücadele başarılı mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayıt Dışı ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde elde edilen sonuçları açıkladı. Kayıtdışılık artık gizli saklı olmamasına ve bazı bölgelerde her bina altında atölyelerle kendini göstermesine rağmen Bakan Şimşek, kayıtdışılıkla mücadelede önemli başarılar elde edildiğini iddia

Kayıt dışıyla mücadele başarılı mı?
Paylaş

Kayıtdışılıkla mücadeleyi bir bakıma ‘terör’le mücadele olarak niteleyen Şimşek, “Kayıt dışı ile mücadele en az terörle mücadele kadar önemlidir, belki daha da önemlidir. Gerçekten 2023 yılı hedeflerini gerçekleştirmek için çok kritik bir dönemeçtir. Kayıtdışı haksız rekabettir. Kayıtdışı, 75 milyonun hakkı hukuku olan verginin kaçırılmasıdır. Onun için kayıtdışılık bizim gelişmemiz önündeki en büyük engeldir” diye konuştu.

EYLEM PLANI

Kayıtdışılığın zararlarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen Bakan Şimşek, geçtiğimiz yıl Kayıtdışı İle Mücadele Eylem Planı’nın hazırlandığını belirtti. Bakan Şimşek, 109 eylemden 77'sinin gerçekleştiğini, yüzde 70 başarı sağlandığını ifade etti.

Son dönemde kullanımı artan elektronik ticaretle ilgili önemli değişiklikler yapılacağını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özellikle internet üzerinden yapılan alışverişin kayıt altına alınması için teknik ve hukuki altyapının düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

DENETİMLER YAPILACAK MI?

Bakan Şimşek, kayıtdışı ile mücadelede diğer önemli bir konunun ortak denetimler olduğunu söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yakın dönemde çok başarılı ortak denetimler yaptıklarını dile getiren Bakan Şimşek şöyle devam etti:
“Eş zamanlı olarak geçtiğimiz son bir iki hafta içinde vergi dairesine uğramamış, sosyal güvenlik kaydını yaptırmamış ancak ekonomik faaliyeti bulunan mükellefleri, Gelir İaresi Başkanlığı’nın koordinasyonunda, Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanlarının katılımıyla çok ciddi bir denetim çabasına girildi. Bu denetimlerde mükelleflikleri ilk defa tespit edilen mükellef sayısı 12 bin 680. Yani 12 bin 680 yeni mükellefler kazanıldı. Açık ve net söylüyoruz. Dönem dönem 5 bin elemanımızla denetimleri yapacağız. Birkaç yıl içinde denetim elemanımızı artıracağız, gerekirse 7 bin kişiyle sahaya çıkacağız. Sokak sokak bakacağız. Denetimleri yapacağız.“
(HABER MERKEZİ)


İNTERNET SİTELİ ‘ÇÖZÜM’

Hükümet olarak kayıtdışıyla en etkin bir şekilde mücadele edeceklerini vurgulayan Bakan Şimşek, çözüm yolu olarak internet sitesi ile vatandaşın katılımını gösterdi. Yıllardır emekçilerin şikayetlerine rağmen gerekli denetimler yapılmazken, bu sefer internet üzerinden şikayet sistemi geliştiriliyor.
Bakan Şimşek, konuyla ilgili, “Bu işi sadece Maliye Bakanlığı tek başına yapamaz. Vatandaşlarımızın yardıma ihtiyacı var. Kayıtdışıyla ilgili olarak, bir yandan algıyı değiştirmemiz lazım. Kayıtlı ekonomiyi geçiş için bir web sitesi yapacağız. Kayıtdışı ile mücadele stratejimizi toplumun bütün kesimlerini duyurmak ve vatandaşların katılımını sağlamak için ‘www.kayitliekonomiyegecis.gov.tr’ sitesini hayata geçireceğiz. İki politikamız mevcut. Ama daha önemlisi biz online olarak görüş alacağız. Bizim zaten ihbar merkezlerimiz var. Biz vatandaşımızın bize yardımcısını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.


YABANCISI OLMADI SIRA YERLİDE!

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poors’un (S&P) Türkiye’nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesinden sonra başlayan tartışmalar sürüyor. Habertürk’ün haberine göre; Başbakan Tayyip Erdoğan, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yaptığı açıklamada, yerli bir derecelendirme şirketi kurulabileceğini belirtirken, S&P ile ilgili “Gerekirse gözden geçirir tek taraflı olarak anlaşmayı iptal ederiz.” dedi.
Başbakan Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi: “Öncelikle bu S&P’nin yapmış olduğu açıklamayı daha önce de söylediğim gibi tamamıyla ideolojik buluyorum. Onu siyasi bir yaklaşım olarak ele alıyorum. Kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasetten ari olduğunu düşünmek mümkün değil.  Bizim yaptığımız açıklamalar bu kuruluşun itibarını dünyada sarstı. S&P ile biz her yıl anlaşma yapıyoruz. Gerekirse gözden geçirir tek taraflı olarak anlaşmayı iptal ederiz. Bizi engelleyen bir şey yok. Arkadaşlarla çalışıyoruz. Buna mani bir şey yok.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Peygamberin Hayatı: Müfredata girmeden sınavı yapıldı

SONRAKİ HABER

İşçilerin birliği ile haklar kazanıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa