07 Kasım 2016 09:27

Üniversitelinin yıllık gideri ortalama 14 bin TL!

İkinci öğretimde okuyan bir üniversite öğrencisinin yıllık ortalama harcaması 14 bin 649 lira.

Paylaş

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Sekreteri İlknur Oral'ın, 'Yükseköğretimde öğrenci harcama ve maliyetlerinin hesaplanması' konulu yüksek lisans tez çalışması paralı eğitimin boyutunu gözler önüne serdi. Tez çalışmasına göre ikinci öğretimde okuyan bir öğrenci yıllık ortalama 14 bin 649 lira harcama yapıyor.

İlknur Oral'ın, üniversitede ikinci öğretimde eğitim gören 2 bin 615 öğrenci ile birebir görüşerek hazırladığı yüksek lisans tez çalışması, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Faklütesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar dergisinde yayınlandı.

Araştırmada, yükseköğretimde eğitim görmek isteyen öğrencilerin eğitime hak kazanabilmek için yaptıkları hazırlık harcamaları, kişisel harcamalar ve öğrenim ücreti gibi giderler de ele alındı. Öğrencilere kişisel bilgileri, lise öğrenim durumları, ailelerinin gelirlerini de kapsayan 27 soru soruldu.

ÖĞRENCİ 14 BİN, ÜNİVERSİTE 4 BİN TL HARCIYOR

Araştırma sonucunda, ikinci öğretimde okuyan bir öğrencinin 1 yılda ortalama 14 bin 649 lira harcama yaptığı tespit edildi. Hesaplama yapılırken öğrencinin barınma, ulaşım, beslenme, giyim, ders araçları, ders kitapları, kırtasiye, kültürel ve soyal etkinlikler giderleri dikkate alındı. Üniversitenin bir öğrenci için yılda yaptığı harcama ise 4 bin 714 lira olarak hesaplandı.

‘ÖĞRENCİ MALİYETLERİNİ AZALTACAK ÖNLEMLER ALINMALI’

Araştırmanın sonuç kısmında yükseköğretimin finansmanıyla ilgili politikaların belirlenmesinde kamusal maliyetlerin yanında bireysel harcama ve maliyetlerin de dikkate alınması gerektiği belirtildi. Açıklamada “Bu bağlamda bir taraftan kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması için Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu beşeri sermayeyi geliştirecek fakülte ve yüksekokullara daha çok kaynak aktarılması gerekirken diğer taraftan bireysel öğrenci maliyetlerini azaltacak önlemler alınmalıdır. Bireysel öğrenci maliyetlerinin azaltılması ise öğrencilere sunulan eğitim olanaklarının arttırılmasına bağlı görülmektedir. Bu amaçla öğrencilere sağlanacak kamu desteklerinin belirlenmesinde ailelerin gelir düzeyleri göz önünde bulundurulmalı, uygun fiyatlı barınma imkanı sağlanmalı, beslenme, ulaşım, kitap gibi olanaklar sunulmalıdır. Ayrıca ikinci öğretimde öğrenim harcı düşürülmeli veya  kaldırılmalı, öğrencilere daha çok burs ve kredi imkanı sağlanmalıdır” denildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Davası: Duruşmanın ilk gününde neler yaşandı?

SONRAKİ HABER

Kurtulmuş: Süreç Anayasa'ya aykırı değildir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...