07 Kasım 2016 04:50

10 Ekim Ankara Katliamı Davası başlıyor

10 Ekim Ankara Katliamı Davası başlıyor. Emek ve demokrasi güçleri dava için Ankara Adliyesi C Kapısı’nda saat 08.30’dan itibaren toplanmaya başladı.

Paylaş

10 Ekim 2015 tarihinde Emek Barış Demokrasi mitingine katılmak üzere Ankara Garı önünde toplananlara yönelik canlı bomba saldırısına ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülüyor. 101 kişinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin davanan ilk duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir hafta boyunca görülmeye devam etmesi planlanıyor.  

Duruşma öncesi Adliye ve çevresinde polis yoğun önlem aldı. Kobanê eylemleri sırasında Diyarbakır'da Yasin Börü’nün öldürülmesine ilişkin davanın duruşması da bugün Ankara Adliyesi’nde görülecek. AKP Kadın Kolları ve Osmanlı Ocakları’nın çağrı yaptığı Börü davasını takip için gelenlerle 10 Ekim davası için gelenlerin bir araya gelmemesi için polis hem adliye içinde, hem de dışında önlem aldı. Börü davasına takip edenler Adliye’nin ana girişi önünde toplanırken, 10 Ekim davası için gelenler C Kapısı önünde buluştular. Adliyenin çevresinde arama noktaları oluşturuldu. 

 

Aileler mahkeme salonunda yer almalarının kolay olması için yaka kartları taşıyacak.

KATLİAMDA BABASINI KAYBETTİ, İLK DURUŞMASI 10 EKİM

10 Ekim duruşması, katliamda babası Nevzat Sayan’ı kaybeden ve geçtiğimiz günlerde avukat olan Meliha Sayan’ın avukat olarak katılacağı ilk duruşma olacak. Meliha Sayan sosyal medyada şu fotoğrafı paylaştı.


EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve MYK Üyesi Levent Tüzel, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ile geçtiğimiz günlerde gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de duruşmayı takip etmek için Ankara adliyesine geldiler. 

'BARIŞI DA ADALETİ DE OLDURACAĞIZ'

Duruşma öncesi Adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralıların kurduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakine Coşkun, "Bugün, yaklaşık 1 yıldır verdiğimiz adalet mücadelesi ve dayanışma sonucu olarak buradayız. Adalet istiyoruz. Haksızlıklara karşı durmak için buradayız. Cumhuriyet tarihinin en büyük yargılanmasında malesef mağdurlar, tanıklar olarak burdayız” dedi.

Coşkun, "Biz bu işin peşini bırakmıyoruz dediğimiz zaman bir şeylerin seyri değişecek. Bir gündemi 2 gün konuşamıyoruz bu ülkede. Biz emek, demokrasi, barış diye haykırırken en çok bu noktadan mağduriyete uğruyoruz. İsterse 10 yıl sürsün. Biz olmayacak adalet olsa da gelmeye devam edeceğiz. Ölen 101 cana bir sözümüz var. Çekilen acılar boşa olmasın diye. Gelmeyen adaleti oldura oldura getirmek için buradayız. Barışı da, adaleti de olduracağız” diye konuştu. 

Coşkun sözlerine şöyle devam etti: "Örgütlülüğümüz dayanışmamızla bir ilki başarıyoruz. Türkiye'ye sesleniyoruz: Adalet mücadelemize destek ol vicdanın için. Psikolojik bir savaş bekliyor bizi. Herkesin buna dikkat etmesini istiyoruz. Bugün var gücümüzle bütün öfkemizi içimize gömerek mahkeme heyetinin gözünün içine bakacağız ve bunun hesabını verin diyeceğiz. Var gücümüz ve enerjimizle duruşmaya odaklanalım."

Açıklamada konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, "Bu katliam hepimize yönelik yapıldı. 100 yılın tarihsel sorumluluğu olarak sahip çıkmak gerekiyor. Diktatörlüğe, savaşa karşı özgürlüğü, barışı savunan insanlara yapıldı bu katliam. Dün olduğu gibi bizi sindirmek isteyenler, gözdağı vermek isteyenler, katliam alanında gaz sıkanlar kameraların karşısında katliamı onaylayanlar, soruşturmaları kapatanlar bilsin: Adaletle yüzleşme hesabını harekete geçireceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi. Özgen, "Ortak bir duruşla davanın yürümesi için elimizden geleni yapacağız. İçeride ve dışarıda zorlayacaklar. Bütün provakatif tutumlara rağmen asla bu oyuna düşmeyeceğiz. 101 canımızın anısına bağlı olarak onları unutturmuyoruz. Yüzleşme sürecimizi mutlaka kazanacağız” diye konuştu. 

Basın açıklamasının ardından Adliyeye girişte avukatlarla polis arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Adliyeye girişler aramalar nedeniyle yavaşladığı için zaman zaman izdiham ve tartışmalar yaşanıyor.

Duruşmayı takip için dünyanın farklı ülkelerinden gelenler de var. Daha önce polislerce katledilen muhabirimiz Metin Göktepe’nin duruşmasını da takip eden avukatlar Mathias Giese ve Konrad Schäfer de duruşma için Almanya’dan Türkiye’ye geldiler. Yine Almanya’dan Verdi Sendikası, IG-Metal sendikası ve Hamburg Baris formu temsilcileri de duruşmayı izlemek için Ankara’dalar. Davayı izlemeye gelen uluslararası heyet temsilcilerinin duruşma salonuna girişlerinde detaylı aramadan geçirilmesi dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Peşmerge'den Başika merkezine operasyon

SONRAKİ HABER

Twitter dünya genelinde servis dışı kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...