23 Mayıs 2012 08:37

Eğitimde deprem sürüyor

Van yaşadığı iki büyük depremin ardından hâlâ yaralarını sarmaya çalışırken, eğitimde yaşanan aksaklıklar da sürüyor. Birçok okul ağır hasar gördüğü için yıkıldı. Yıkılan okullarda eğitim gören öğrenciler hasarsız okullara nakledildi. Bazı okullarda ise eğitim okul bahçelerine kurulan

Eğitimde deprem sürüyor
Paylaş
Beyar Özalp

Depremde hasar görerek yıkılan okullardan biri de İrfan Baştuğ İlköğretim Okulu. Okulda okuyan yaklaşık bin öğrenci okulun bahçesinde kurulan çadırda eğitimlerini sürdürüyorlar. Şehir merkezinde bulunan okulda 26 Aralıktan beri ‘çadır sınıflar’da ders veriliyor. Kışın çadırlarda soğuk havada eğitim yapan öğrenciler ve öğretmenler, havaların ısınmasıyla da sıcakla cebelleşiyor. Öğrenciler artık okulda ders görmek istediklerini ifade ediyorlar. Havaların ısınmasıyla birlikte akrep gibi zehirli sürüngenlerin ortaya çıkması da öğrencileri korkutuyor. Çadırlardaki sağlıksız koşullar ise hastalıklara davetiye çıkarıyor.

HASARLI BİNADA EĞİTİM

Okulun bahçesinde bulunan ve depremde hasar gören ek binanın yaz tatilinde yıkılacağı belirtiliyor. Buna karşın başta ana sınıfı olmak üzere birçok sınıf binada eğitime devam ediyor. Van merkezde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu depremin ardından yapılan hasar tespit  çalışmaları sonucunda ‘Hasarsız, eğitime devam edebilir’ raporu almıştı. 5 aydır yüzlerce öğrenci ve öğretmen bu binada eğitimi sürdürüyor. Ancak açıklanan son hasar tespit raporlarında binanın hasarlı olduğu ve yıkılacağı belirtildi.

‘YIKILSAYDI HESABINI KİM VERECEKTİ?​’

Yıkım kararının ardından okul boşaltılarak yakında bulunan Rekabet Kurumu İlköğretim Okuluna taşındı ve ikili eğitime başladı. Yaşananlara tepki gösteren veliler, “Aylardır sağlam denilen okula çocuklarımızı gönderdik. Bu sürede yüzlerce deprem oldu. Bu depremler esnasında çocuklarımız içerdeyken  bina yıkılsaydı bunun hesabını kim verecekti?​” diye soruyorlar.

‘RAPORLAR GİZLENDİ’

Depremde 43 okulun ağır hasar gördüğü için kapatıldığını söyleyen Eğitim Sen Van Şube Sekreteri Mucip Vergili, bazı okulların hasar tespit raporlarını bilimsel bir şekilde hazırlanmadığını belirtiyor. Üniversite tarafından yapılan inceleme sonucunda okulların eğitim ve öğretime elverişsiz olduğunun ortaya çıktığını belirten Vergili, raporların kamuoyundan saklandığını, öğrencilerin ve öğretmenlerinin hayatlarının da tehlikeye atıldığını dile getirdi.

‘PREFABRİK DERSLİKLER YAPILMALIYDI’

Hasarlı okullarda okuyan öğrencilerin sağlam okullara gönderildiğini söyleyen Vergili, fiziksel olarak okulların buna hazır olmadığını ve bu durumun da beraberinde bir çok sorun getirdiğini söyledi. Yıkım kararı verilen okulların yıkım ihalesinin dahi yapılmadığına dikkat çeken Vergili, okulların yeni eğitim ve öğretim yılına yetişmelerinin de zor olduğunu söyledi. Taşımalı eğitim için büyük paralar harcandığını dile getiren Vergili, “Sendika olarak o dönem de söyledik. Bu parayla bahçesi uygun olan okular ya da boş arazilerde prefabrik derslikler yapılabilirdi. Hem daha sağlıklı hem de daha ekonomik olurdu” dedi. Vergili, çadırlarda yapılan eğitimin havaların ısınmasıyla daha da zorlaştığını ifade etti.

‘İŞLER YOLUNDA İZLENİMİ VERİLDİ’

Vergili, iki ay eğitim yapılmamasından dolayı yaşanan boşluğun doldurulması için öğretmenlerin haftalık ders saatlerin 6’dan 7 saate çıktığını ve cumartesi günleri de görev yaptıklarını belirterek, öğretmenlerin bu durumdan hem psikolojik, hem de maddi olarak olumsuz etkilendiklerini söyledi. Öğretmenlere ek ödemenin yapılmadığını ifade eden Vergili, pedagojik olarak da pek çok sıkıntı yaşandığını anlattı. Vergili yaşanan bir çok sıkıntıya rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kamuoyunu yanıltarak, ‘işlerin yolunda gittiği’ görüntüsü vermek istediğini de sözlerine ekledi.

‘ÖĞRENCİLER YGS’DE DE MAĞDUR EDİLDİ’

YGS’de Van’ın sondan 3. olduğunu da hatırlatan Vergili, sendika olarak depremzede öğrencilerin durumunun göz önüne alınarak öğrencilere iyileştirmenin yapılmasını talep ettiklerini, Bunun ya ek kontenjan ya da ek puanla olabileceğini dile getirdi. Vergili, Düzce ve Gölcük depreminin yaşandığı dönemde öğrencilere iyileştirilme yapıldığını hatırlatarak Van’da bunun yapılmadığına dikkat çekti. (VanEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Madalya sahibi değil özgürlük savaşçısıyım

SONRAKİ HABER

Peygamberin Hayatı: Müfredata girmeden sınavı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...