07 Kasım 2016 00:53

Eğitimde belirsizlik büyüyor

Öğretmenler ihraç edildi, kitaplar eksik, kaynak kitaplar yasak. Okullardaki son durumu Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Başkanı Sultan Saygılı ile konuştuk.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

“FETÖ'cüler hazırladı” denilerek yenilerinin gönderileceği açıklanan ders kitaplarının bazıları hala okullara gönderilmedi. Yüzbinlerce öğrenci kitapları olmadan, kaynak kitaplar önerilmesine izin verilmeden ve öğretmenleri ihraç edilerek adeta kaderine terk edildi. Çocuğunu özel okula gönderme imkanı olmayan veliler kaygıyla bekliyor. Hükümetin bu tablo karşısında tüm yaptığı ise daha fazla eğitimciyi ihraç etmek, sözleşmeli öğretmenle açığı doldurmaya çalışmak ya da derslere farklı branş öğretmenlerini sokmak.

SINAVLAR BAŞLADI AMA KAYNAK YOK

Okullardaki son durumu Eğitim Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Sultan Saygılı ile konuştuk.
Saygılı, eksik ders kitaplarıyla başlıyor söze: “Çocukların birinci sınavları oldu ancak ortada kitap yok. Okullarda öğretmenlerin açığa alındığı, ihraç edildiği, sürgün edildiğini de düşünürsek hükümetin eğitimle ilgili hiçbir kaygısı olmadığını düşünüyoruz. Kitap olmadığı yetmezmiş gibi kaynak kitap önermek, bulmak, hatta yanında taşımak bile suç sayılabiliyor. Ben sosyal bilgiler öğretmeniyim ve İnkılap Tarihi derslerine de giriyorum. Okuttuğum 7. sınıfların ders kitapları hala yok. Çocuklara araştırma ödevi verdiğimde varsa internet veya evindeki kitaplardan araştırıyorlar. Peki her öğrencinin bu imkanı var mı? Mamak ilçesinde çalışıyorum ve kütüphane olanakları da yeterince yok. Tüm öğrencilerimize fotokopi de çektiremeyiz. Neredeyse öğrencilerimizin tek olanağı internet.”

ATAMALAR İHRAÇLARIN HIZINA YETİŞEMİYOR

Eğitimdeki en büyük sıkıntılardan biri ise öğretmen açığı. İhraç edilen öğretmenlerin yerine görevlendirme yapılmasının zaman aldığını belirten Saygılı, ihraç edilen kadrolu öğretmenin yerine sözleşmeli atamaların yapıldığını ancak atamaların hükümetin ihraç etme hızına yetişemediğini vurguluyor. Saygılı, “Bu hızla ve binlerce öğretmenin görevden alındığı bir süreçte sorunun telafisi zor. Bunun sonucunda ya dersler boş geçiyor ya da farklı branşlardan öğretmenlerle geçici çözümler üretiliyor. Örneğin; bizim okulumuzda iki matematik öğretmeni arkadaşımız ihraç edildi. İhraç edilen öğretmenlerin yerine Fen Bilgisi öğretmenleri gibi farklı branşlardan öğretmenler görevlendiriliyor” diyor.

‘SİZİN ÖĞRETMEN NECİ?’

Maddi durumu iyi olan ailelerin süreçten kaygı duyarak çocuklarını özel okullara gönderdiğine dikkat çeken Saygılı şöyle devam ediyor: “Her aile bunun altından kalkamıyor. Özel okulların ücretleri 10-15 bin liradan başlıyor. Eğitimi niteliksizleştirilip, özel okullar palazlandırılırken öğretmenlerin de istihdam biçimleri güvencesizleştiriliyor. İhraç edilen öğretmenlerin yerine sözleşmeli öğretmenler alınıyor. Özel okullara çocuklarını gönderme olanağı olmayan aileler kaygıyla olanları izliyor ve bekliyor. Ne olacağını bize soruyorlar.”
Öğretmenlerin neden ihraç edildiğinin de açıklanmadığını belirten Saygılı, “Öğrencilerimiz, velilerimiz, 'Acaba bu öğretmen neci? Neden ihraç edildi?' diye konuşuyorlar. Örneğin; görevine geri dönen iki üye arkadaşımız vardı ve uzun bir süre neyle suçlandığını, masum olduğunu açıklamakla uğraştı. Bu aynı zamanda psikolojik yıkımlara da neden oluyor. Bir mesajla, şikayetle öğretmenler açığa alınıyor. Ondan sonra öğretmen kendisinin masum olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Aslında kanıtlama zorunluluğu olan suçlayanlardır” diyor.

BAKAN ‘AY SONUNDA TAMAMLANACAK’ DEMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada 300´ün üzerinde kitap dağıtıldığını, eksik ders kitaplarının Ekim ayı sonunda tüm öğrencilerin eline ulaşacağını açıklamıştı. Ancak hala tüm öğrenciler kitaplarını alabilmiş değil. İlkokul ve ortaokulda kullanılan Matematik, Hayat Bilgisi, Trafik Güvenliği, Türkçe gibi birçok ders kitabı hala eksik. Buna karşın öğretmenlerin farklı bir kaynak kitap kullanması ya da önermesine de izin verilmiyor.

ÖNCEKİ HABER

Sınır güvenliği barışla olur

SONRAKİ HABER

Okul panoları şiddet sarmalında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...