06 Kasım 2016 11:51

Adaköy halkı orman kesme kararına karşı direnecek

Zonguldak Çaycuma'da Adaköy halkı yüz yıllık ağaçlarında bulunduğu ormanlık alanda kesim kararı alınmasına tepkili.

Paylaş

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Çaycuma’ya bağlı  Adaköy’de yüz yıllık ağaçlarında bulunduğu ormanlık alanda kesim kararı alması tepki çekti. Endüstriyel plantasyon çalışmaları kapsamında  üretim ve gençleştirme bahanesiyle alınan karara tepki gösteren Adaköy halkı kararın geri alınmasını istiyor. Aynı bölgeye yakın bir alanda 2 yıl önce yapılan çalışma ise bir sonuç vermemiş.  

Köylüler, doğal hayatın bozulması kadar, hayvanları için otlak olarak kullandıkları bir alanın da ortadan kalkmasından endişe ediyor. Kesim yapılacak yaklaşık 400 dönüm ormanlık alan, çoğunluğu dişbudak ağaçlarından oluşurken, dört kişinin yan yana kucaklamakta zorluk çektiği birçok ağacın son derece sağlıklı olmasıyla dikkat çekiyor. 

TEMA Çaycuma Temsilcisi Seçkin Ünsal, Eğitim-Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk bir grup yaşam savunucusuyla birlikte Adaköy’ü ziyaret etti. 

Köylüler, heyete, kesim kararının durdurulması için ilgili mercilere müracaat edeceklerini, gerekirse İdare Mahkemesinde dava açacaklarını söylediler. 

‘KARDEŞİME BİLE AĞAÇ KESTİRMEDİM’

Ağaçların kesilmek istenmesine en çok tepki gösterenlerden biri 85 yaşındaki Osman Ilgın. 1966 yılında Zonguldak Gelik maden ocağında iş kazasında sağ kolunu kaybetmiş. O günden bugüne gönüllü olarak Çaycuma Adaköy ormanını korumuş. Ilgın, “Bu ormanlık alandan kendi kardeşime ve köyün kadınlarına bile kesim yaptırmadım. Bana darıldılar. Düğünde dernekte köylüler, gençler bu yeşil alanda eğleniyor. Köylüler yeni ağaçlar dikti. Kesim olmasın” diyor.

Ormanlık alanda bir ağaca eşine salıncak kurduran 67 yaşındaki Nafize Ilgın, “Köyün çocukları, kadınları bu salıncakta sallanıyor. Yazın burada serinliyoruz. Deli olacağım. Hayat kaynağımız burası. Kesinlikle ağaçları kestirmeyeceğiz” diyor. 

77 yaşında olduğunu söyleyen Döndü ılgın, “Annem babam beni bu köyün dağı (ormanı) var diye bu köye gelin verdi. Bu orman bizim her şeyimiz. Nerden çıktı bu kesim” diyor. Şaban Ilgın, tarımın ve hayvancılığın bittiğine dikkat çekerek, “Bir tek orman kaldı” diyor. 

‘VAZGEÇİLSİN’

Köylülerden Yüksel Albayoğlu ise kesim konusunda köy halına bilgi verilmediğini belirtip, “Burada dişbudak (cinar) ağacı dışında başka ağaç olmaz. Biz salma hayvancılık yapıyoruz. Yani hayvanları bu ormanlık alana bırakıyoruz. Evdeki hayvanlarımız gelip buralarda otluyor. Kesim yapılıp, yeni ağaçların dikileceği söyleniyor. O zaman buraları tel örgü içine alırlar. Ormanın arkasında kalan tapulu tarlalarımıza ne biz ne de hayvanlarımız gidebilir. Devlet olmazsa vatandaş, vatandaş olmazsa devlet olmaz. Bu kesim kararından vazgeçilsin” çağrısında bulunuyor.

AKILLA AÇIKLANABİLİR BİR KARAR DEĞİL

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, “Gördüklerimiz karşısında şaşkına döndük. Dişbudak ve çınar ağaçlarından oluşan son derece sağlıklı bir orman, salt kerestesi nedeniyle kesilmeye kalkıyor. Ormanları korumakla görevli Orman Bölge Müdürlüğü’nün böyle bir kararın altına imza atması, akılla açıklanabilir gibi değil. Bu akıl tutulması da değil, bir çıldırma halidir. Yol üstünde birkaç yıl önce aynı gerekçeyle kesilen bir orman arazisi gördük çalı bile bitmemiş. Burda anıtsal nitelikte ağaçlar var. Hukuki ve idari her türlü yolu deneyerek kesimi engelleyeceğiz” dedi. TEMA Çaycuma Temsilcisi Seçkin Ünsal ise, “Böylesine sağlıklı bir ormanın kesilecek olması insanı hayrete düşürüyor. Bu nitelikte bir ormanın oluşması için yüzlerce yıl geçmesi gerekiyor. Ormanlar, altındaki bitki örtüsü ile birlikte bir ekosistemi oluşturuyor. Bu ekosistemde, birçok canlı yaşıyor. Kesim yalnızca ağaçların yok olması değil, bu canlıların da hayatının son bulması anlamına geliyor. Bu kabul edilemez. Bu katliamı hep beraber mücadele ederek durduracağız. Adaköy halkının yanındayız. Bu ağaçlar yalnızca bu köylerin değil tüm Çaycuma’nın oksijenini sağlıyor. Tüm Çaycuma halkını duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seyhan Yaylagül: Neredeyse bütün aileyi çekip çeviriyordu

SONRAKİ HABER

Şebnem Yurtman: En güzel gülenimiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...