06 Kasım 2016 10:20

Eğitim Sen: YÖK 12 Eylül'ün hayallerini bile aştı

Eğitim Sen YÖK'ün kuruluşunun 35. yılında yaptığı açıklamada, 'Bugün yaşananların darbecilerinin dahi hayal edemeyeceği boyuta ulaştı' dedi.

Paylaş

Eğitim Sen 12 Eylül darbesi ürünü YÖK'ün kuruluşunun 35. yılında yaptığı açıklamada, bugün yaşananların o dönemin darbecilerinin dahi hayal edemeyeceği boyutlara ulaştığına dikkat çekti. 

Eğitim Sen 12 Eylül faşist darbesinin ardından kurulan YÖK'ün 35. yılında yazılı bir açıklama yaptı. Bugün yaşananların o dönemin darbecilerinin dahi hayal edemeyeceği boyutlara ulaştığı belirtilen açıklamada, “Hükümet, 15 Temmuz darbe girişimiyle mücadele adı altında ilan ettiği OHAL’i hukuksuz, keyfi uygulamalarına ve siyasi emellerine kalkan ederek demokratik değerlerin tamamıyla yok edildiği bir rejimi inşa ediyor! Türkiye’de yaşanan sivil darbenin yıkıcı sonuçları tüm toplumu olduğu gibi üniversiteleri de bir yıkıma sürüklüyor” denildi. Darbe girişiminin hemen ardından, on binlerce kamu emekçisiyle birlikte üniversitelerden de 5 bin 342 kişi görevden uzaklaştırıldığı, YÖK Başkanlığı'nın, Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan tüm dekanların istifasını istediği kaydedilen açıklamada, üniversitelerin kurumsal özerkliğinin, 35 yıl sonra bir kez daha yok sayıldığı ifade edildi.  

SEÇİMLER KALKTI, ÜNİVERSİTELER SARAYA BAĞLANDI

15 vakıf üniversitesinin kapatıldığı, 2 bin 346 akademisyenin haklarında hiçbir hukuki ve somut delil gösterilmeksizin ihraç edildiği belirtilen açıklamada, 2016-2017 akademik yıl açılışının Sarayda yapılarak, rektörlerin cübbelerinde iktidar iliği açtığı ifade edildi. Açıklamada, 676 sayılı KHK ile antidemokratik olduğu için eleştirilen rektörlük seçimlerinin de demokratikleştirilmesi yerine tamamen ortadan kaldırıldığı ve böylece rektörler ve üniversitelerin tüm birimleri doğrudan saraya bağlandığı vurgulandı.

EĞİTİM SEN ÜYELERİ İHRAÇ EDİLDİ

Eğitim Sen'e yönelik baskı ve saldırılara da yer verilen açıklamada, 667 sayılı KHK ile rektörlüklere verilen işten atma yetkisiyle iki üyelerinin işten atıldığı ifade edildi. 64 akademisyen üyelerinin ise haklarında hiçbir hukuki ve somut delil gösterilmeksizin ihraç edildiği, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle 32 akademisyen üyelerinin görevden uzaklaştırıldığı, yirmiden fazla akademisyen üyelerinin ise sözleşmeleri yenilenmeyerek işten atıldığı kaydedilen açıklamada, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına ilave olarak getirilen mülakat sistemi ile idarenin makbul görmediği, hükümete biat etmeyen kişilerin görevde yükselmesinin önünün kesildiği ifade edildi. 
Açıklamada, “15 Temmuz darbe girişimini 'Allah’ın lütfu' olarak görenler, üniversitelerde zaten kısıtlı olan bilimsel özgürlüğü, kurumsal özerkliği, demokratik işleyişi ve iş güvencesini tümden ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. OHAL ile inşa edilen istibdat rejiminde rektörler, ellerinde bulundurdukları aşırı yetkilerin yanı sıra, pek çok fakülteye vekil dekanlık yapmak suretiyle tek adam rejiminin üniversitedeki gölgesi haline gelmişlerdir. Bugün üniversiteler, YÖK’ün bir talimatıyla istifa eden dekanların, valilik ve emniyet birimlerinin talimatlarını emir telakki ederek ihraç listeleri hazırlayan rektörlerin ve muhbirlik yaparak ikbal peşinde koşanların cirit attığı kurumlar haline getirilmiştir. Eğitim Sen Yükseköğretim Bürosu ve Üniversite Temsilciler Kurulu olarak, ülkeyi ve üniversiteleri, karanlığa ve yıkıma sürükleyen bu faşist politikalara teslim etmeyeceğimizi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üyelerimizle dayanışma içerisinde olacağımızı ilan ediyoruz. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Gözde Aslan: Bensiz bir eksiğiz

SONRAKİ HABER

Gülbahar Aydeniz: Kitaplarına sarılarak uyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...