06 Kasım 2016 07:58

İngiltere ‘Vekilime dokunma’ eylemleri

HDP'li milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklanması, akademisyenlere, dergi, televizyon ve radyolara dönük saldırılar İngiltere'de protesto ediliyor.

Paylaş

Arif BEKTAŞ 
Londra

Başta HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri olmak üzere, gazetecilere, akademisyenlere, dergi, televizyon ve radyolara dönük olarak Türkiye’de yapılan saldırılara İngiltere’den tepkiler yükselmeye devam ediyor. 

Son bir hafta içinde sokaklara çıkan Türk, Kürt ve İngiliz emekçileri, saldırıların son bulmasını isterken, eylemlerin giderek kitleselleşmesi dikkat çekti. Ana Muhalefet Partisi İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de bir video mesajı yayımlayarak, Türkiye hükümetine, insanların hayatını istediği gibi yaşamasına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

BİNLER SOKAKLARI TERK ETMİYOR

28 Eylül’de kapatılan televizyon ve radyoların geri açılmasını talep eden emekçiler, Londra’da hemen hemen her gün sokağa çıkıyor. Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon ve HDP milletvekillerinin tutuklanması ile devam eden gelişmeler karşısında Londra sokaklarını terk etmeyen emekçiler, “Vekilime dokunma” eylemleri yapmaya devam ediyor. Vekillerin gözaltına alınması haberleri gelmesiyle birlikte gece 02.00 sularında BBC önünde toplanan yüzlerce kişi gözaltıları protesto ederken, önceki gün de Türk elçiliği önünde toplanan binden fazla kalabalık, Türkiye devletinin saldırılarını kınayıp, İngiltere’nin sessizliğini de protesto etti.

Toplam 17 kitle örgütünün üye olduğu Demokratik Güç Birliği tarafından organize edilen dünkü eyleme yaklaşık 3 bin kişi katıldı. BBC önünde toplanan kalabalık Trafalgar Meydanı’na yürüdü. Eski arabaların sergisinin yapıldığı Regent Street’ten geçen protestocular, sokağı dolduran onbinlerce kişi arasından geçerken, Türkiye’nin milletvekillerini tutukladığı mesajları verdi ve onbinlerden de destek aldı.

Yürüyüşe bir çok sendikanın da destek vermesi dikkat çekerken, RMT Genel Sekreter yardımcısı Steve Hedley, Türkiye’nin bir diktatörlüğe doğru gittiğini ve Türk ve Kürt halkının yanında olduklarını belirterek dayanışma içinde olduklarını söyledi.

CORBYN MESAJ YAYIMLADI

Ana Muhalefet Partisi İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de bir video mesajı yayımlayarak, uygulamalardan duyduğu kaygıyı ifade etti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye hükümetine kaygılarını bildiren bir mektup yazacağını söyleyen Corbyn, herkesin istediği gibi yaşama hakkının tanınmasının önemine vurgu yaptı.

Öte yandan Türkiye Halkları ile Dayanışma Kampanyası (SPOT)’a onlarca sendika ve kitle örgütünden gelen mesajlarla Erdoğan ve AKP hükümetinin saldırılarını kınadıklarını açıkladı. Gazetemize konuşan SPOT sözcüsü Oktay Şahbaz, milyonlarca işçinin üye olduğu sendikalardan mesajlar aldıklarını ve Erdoğan ve AKP hükümetinin saldırılarını kınadıklarını ve Türkiye halkları ile dayanışma içinde olacaklarını bildirdiklerini söyledi. 
 

ÖNCEKİ HABER

HDP: Yasama faaliyetlerinden çekiliyoruz

SONRAKİ HABER

İlhan Erdost katledilişinin 36. yılında anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa