05 Kasım 2016 14:19

'Hükümet, OHAL'le basına darbe yapıyor'

Cumhuriyet Gazetesinin 9 yazar ve yöneticisinin tutuklanması gazetenin Ankara bürosu önünde protesto edildi.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesinin 9 yazar ve yöneticisinin tutuklanması gazetenin Ankara bürosu önünde protesto edildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi'nin düzenlediği protesto gösterisine emek, demokrasi güçlerinin yanı sıra HDP Milletvekilleri Hişyar Özsöy ve Celal Doğan da destek verdi. Burada gazeteye yönelik operasyonları değerlendiren HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, "Gazetecilerin, vekillerin gözaltına alınması birbiriyle ilişkili bir süreçtir. Bu politikalar saray tarafından yönetilmektedir" dedi. Muhalif kesimlere bir arada durma çağrısında bulunan Özsoy, "Zalimler yan yana dururken muhaliflerin de bir araya gelmekten başka şansı yoktur. Barış ve demokrasi diyenlerin yan yana olmasıyla neden yüzde 60'lara varılmasın. 'Dünya beşten büyüktür' diyor. Biz de diyoruz ki Türkiye Erdoğan'dan büyüktür" dedi.

'2 GÜN ÖNCE DEMİRTAŞ'LA GELMİŞTİK'

HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan ise iki gün önce gazeteyi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la beraber ziyaret ettiklerini hatırlattı. Doğan,  gazetenin haber müdürü Ayşe Yıldırım'la aralarında geçen konuşmayı aktararak, "Ayşe hanıma sordum. 'Elinizde tank mı top mu vardı' diye, bana yanıtı 'elimizde sadece kalem vardı' oldu" dedi.  Doğan,  HDP'li vekillerin tutuklanmasından sonra genel merkezlerine girişe izin verilmediğini de söyleyerek "Dün insanlar Şırnak'ta evlerine giremiyorlardı. Bugün biz genel merkezimize giremiyoruz. Süreç bu noktaya vardı" diye tepki gösterdi.

TGS Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Cem Gurbetoğlu, gazetecilerin yaşanmış veya yaşanmakta olan olayları haberleştirip, halka sunduklarının altını çizerek, "Ancak son yıllarda siyasi iktidar, insanların görmesini istemediği haberleri yapan, iktidarın politikalarına eleştirel yaklaşan basın kuruluşlarını 'kendisine savaş açmış güçler' olarak görmektedir" diye konuştu. 15 Temmuz darbe girşimi karşısında da gazetecilerin görevlerinin başında olduğunu hatırlatan Gurbetoğlu, "Bakanlar, bürokratlar, siyasetçiler ve hatta kolluk güçleri 15 Temmuz gecesi ortalarda yokken, biz gazeteciler görevimizin başındaydık. Haber yapıyorduk. Ancak darbe girişiminin ardından hedefe konan yine gazetecilik oldu" dedi.

'OHAL BAHANE, BASINA DARBE'

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Çınar Özer, "AKP iktidara geldiğinden beri basın üzerindeki baskısını sürdürdü. Bugün biz Cumhuriyet Gazetesi'nin yanındayız ve teslim olmayacağız" dedi. TMMOB İKK Üyesi Özgür Topçu ise "AKP, 15 Temmuz darbe girişimini bahane ederek, OHAL'le basına darbe yaptı. Ülkemiz uçurumdan aşşağı doğru sürekleniyor. Bugün geldiğimiz nokta basına yapılan darbedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Nesrin Çobanoğlu, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının yanıda oldukları mesajını iletirken, KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hakan Karabey, "HDP eş başkanları ve vekilleri, gazeteciler, yazarlar tutuklandı. Bugün ele ele verilmesi ve bu baskılara karşı durulması hayati önem taşımaktadır. Bu zorbalıklara karşı 'ama' diyenler yarın faşizmin soğuk ve asık suratı karşında yalnız kalacaktır" diyerek muhalif kesimlere birleşme çağrısında bulundu.   (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngilere’de ‘Vekilime dokunma’ eylemi

SONRAKİ HABER

‘Direncimiz direnlere bir ışık olsun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...