05 Kasım 2016 13:23

Diyarbakır Barosu tutuklu vekillerin bırakılmasını istedi

Diyarbakır Barosu, tutuklanan milletvekillerin serbest bırakılmasını talep etti.

Paylaş

Diyarbakır Barosu bir açıklama yaparak tutuklanan HDP milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep etti.

Diyarbakır, Bingöl, Şırnak ve Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından alınan yakalama kararlarının hatırlatıldığı Diyarbakır Barosu'nca yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
“Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1 Kasım seçimlerinde 6 milyona yakın oy almış ve sahip olduğu 59 milletvekiliyle TBMM'nin üçüncü büyük grubuna sahip bir siyasi partidir. Bilindiği üzere siyasi partiler demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurlarıdır. Demokrasinin vazgeçilmez yöntemi olan seçimle göreve gelmiş bir siyasi partinin milletvekillerine yönelik yakalama ve tutuklama kararlarının demokratik yaşama büyük zararlar verdiği şüphesizdir.  Milletvekillerinin tutuklanmış olmasının seçmen iradesine yapılmış bir müdahale olmasının yanı sıra, seçilmiş kişilerin Anayasa ile güvence altına alınmış olan seçilme hakkına yani yasama faaliyetlerine katılma hakkının ihlaline yönelik bir müdahaledir. Milletvekili olma sıfatları göz önüne alındığında tutuklanma gibi ağır bir koruma tedbirine başvurulmasının hukuken izahı ve kabulü mümkün değildir. Ayrıca farklı illerdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yakalama kararlarının eş zamanlı olarak alınmış ve uygulanmış olmasını da manidar bulmaktayız.”

Sivil siyaset kanalların kapatılması sonucu, varolan toplumsal sorunların çözümünden ziyade yeni sorunları yaratacağı endişesi taşıdıkları belirtilen baro açıklamasında “1994 yılında benzer bir şekilde Kürt milletvekillerinin gözaltına alınıp tutuklanmasının yarattığı sonuçlar acı bir şekilde tecrübe  edilmiştir. Yaşanan acı tecrübenin uluslararası arenada ve toplumsal hafızada ülke demokrasisine vermiş olduğu zararların izleri hala devam etmekte iken aynı yöntemde ısrar etmenin izahı ve kabulü mümkün değildir” denildi.

Kürt sorununda çözümsüzlük nedeniyle yaşanan ölümlerin de hatırlatıldığı açıklamada “Diyarbakır Barosu olarak; Bu denli ağır toplumsal tahribatlara sebebiyet vermiş bir meselenin siyasal iktidarlar tarafından güvenlikçi politikalarla ve adli mercilere havale edilerek çözülemeyeceğini bir kez daha belirtmek isteriz. Her koşulda ve her süreçte belirttiğimiz üzere Kürt meselesinin yegâne çözümünü sorunun şiddet ve güvenlikçi politikalardan arındırılarak diyalog ve müzakere kanalların güçlendirilmesiyle mümkün görmekteyiz. Nitekim bu çözüm metodunun toplumun tüm kesimlerince benimsendiği 2013 yılında başlatılan çözüm sürecinde kendisini göstermiştir. Sorunun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümü için benzer bir sürecin başlatılması ve yeni imkânların hayata geçirilmesi elzem olmuştur. Bu vesileyle, ülke demokrasisine verdiği ağır tahribatı ortadan kaldırmaya ve toplumsal sorunların çözümüne yönelik sivil ve siyasi kanalların açılmasını sağlayacak yeni bir sürece zemin sunması bakımında tutuklu eş genel başkanların ve milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep ediyoruz” ifadeler yer aldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Basın meslek örgütleri Cumhuriyet önünde nöbeti sürdürüyor

SONRAKİ HABER

Sokağa bak, memleketi gör

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...