05 Kasım 2016 13:15

Basın meslek örgütleri Cumhuriyet önünde nöbeti sürdürüyor

Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyon ve yazar ve yöneticilerin tutuklanmasına tepkiler devam ediyor.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyon ve yazar ve yöneticilerin tutuklanmasına tepkiler devam ediyor. Tutuklama kararı sonrası gazetenin Şişli’deki binası önünde devam eden 'Özgürlük nöbeti' devam ediyor. 

Nöbette konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, iktidarın gazetecileri tutuklayarak sadece onları hapsetmekle kalmadığını, toplumun haber alma hakkının da gasbedildiğini belirtti. Tutuklanan gazeteciler suçlu ise dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması gerektiğini ifade eden Yarkadaş, Cumhuriyet çalışanlarının gazetecilikten başka hiçbir suçu olmadığını vurguladı. Gazetecileri tutuklayarak iktidarın topluma gözdağı vermeye çalıştığını dile getiren Yarkadaş, “Siz tüm basını teslim alarak bir tek kendi sesinizin çıkmasını istiyorsunuz, buna izin vermeyeceğiz. Size teslim olmayacağız” diye konuştu.

Basın meslek örgütleri de haber nöbetini devam ettirdiklerini açıkladı. Açıklamada konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, bu sabah Cumhuriyet çalışanı 9 gazetecinin tutuklandığını hatırlattı. Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda en karanlık günlerini yaşadığını söyleyen Güneş, OHAL’in asıl mağdurunun gazeteciler olduğunu ifade etti. Güneş, halkın haber alma hakkının engellenemeyeceğini kaydetti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye’de basın özgürlüğünün yok edilmeye çalışıldığını belirterek, Cumhuriyet’in 93 yıllık tarihi boyunca hiç boyun eğmediğini, hiç susmadığını belirtti.

KESK Haber Sen 5 No’lu Şube Başkanı Engin Başçı ise, basın özgürlüğünün çok ciddi tehlike altında olduğunu belirtti. Gazetecilerin özgür bir şekilde gördüklerini yazdığını söyleyen Başçı, "İktidar, devlet, çıkar grupları bundan rahatsız. Fakat bu bizim susmamıza engel olamaz, birileri rahatsız olsa da gerçekleri yazacağız” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, kariyeri boyunca sadece gerçek gazetecilik yapan meslektaşlarının tutuklandığını dile getirdi. Önderoğlu, kendisinin de bir süre tutuklu kaldığını hatırlattı ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugün tutuklanan gazeteciler Metris Hapishanesi önünde benim için de nöbet tutmuşlardı, Türkiye’de gerçek gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz. Yolsuzluk, baskı var oldukça biz de bunları yazacağız.”

DİSK Basın-İş üyesi Aydın Nadir ise devletin gazetecileri yine suçlu ilan ettiğini kaydetti. Devletin Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara’da barış isteyenleri katlettiğini ifade eden Nadir, gazetecilerin de bunu yazdığı için suçlu ilan edildiğini vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birlikte nefes alabilmek için...

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Barosu tutuklu vekillerin bırakılmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa