22 Mayıs 2012 10:08

‘Cezaevlerinde insanlık dramı yaşanıyor’

TUTUKLU ve hükümlü hastaların durumuna dikkat çekmek üzere hafta sonu Mardin’de toplanan ‘Cezaevleri ve Sağlık Çatıştayı’na katılan TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, Türkiye’de 2005 yılında cezaevlerinde 55 bin kişi bulunduğunu, ancak bu sayının 2012 mart ayında 132 bine çıktığını belirtti. Bu durumu &

‘Cezaevlerinde insanlık dramı yaşanıyor’
Paylaş

TUTUKLU ve hükümlü hastaların durumuna dikkat çekmek üzere hafta sonu Mardin’de toplanan ‘Cezaevleri ve Sağlık Çatıştayı’na katılan TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, Türkiye’de 2005 yılında cezaevlerinde 55 bin kişi bulunduğunu, ancak bu sayının 2012 mart ayında 132 bine çıktığını belirtti. Bu durumu ‘çılgınlık’ olarak niteleyen Bakkalcı, “Bu süreç, Türkiye’nin geleceği açısından kabul edilemez” dedi. Tutukluların ağır ihlallerle karşılaştıklarını söyleyen Bakkalcı, sağlık hakkının tahrip edilmesinin vicdanları kanattığını ve herkesin gözü önünde insanların tedavi alamamalarından dolayı yaşamlarını yitirdiğini söyledi.

TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise “520 olduğu ifade edilen hasta tutsakların durumu insanların vicdanlarını sızlatıyor. Yaşamını bir başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek olanlar cezaevinde tutuluyorlar. Bu bir insanlık dramıdır. Biz bu konuda birçok yetkili kuruma başvurduk ama Türkiye’de ne yazık ki mekanizma işlemiyor. Ölüm sınırına gelen tutsaklar ancak ‘dışarıda ölsün’ diye bırakılıyor” dedi.

TUHAY-DER Diyarbakır Şube Başkanı Sırrı Doğan ise, sağlık sorunlarıyla birlikte tecrit, işkence, keyfi uygulamalar, yalnızlaştırma, iradeyi teslim alma gibi yöntemlerin de uygulandığını belirterek, son 3 yılda 33 tutuklu ve hükümlünün sağlık sorunlarından dolayı yaşamını yitirdiğini söyledi. Doğan, “Hastaların kalan yaşamlarını aileleriyle geçirmeleri gerekir” dedi.

DTK Sağlık Komisyonu Üyesi Fikret Çalağan da, “Cezaevinde hasta tutsaklara raporlar veriliyor ancak buna rağmen tahliye edilmiyorlar. Herkesin ölmesi mi gerekiyor? Ölen herkesten iktidar sorumludur. Bu insanların bırakılması gerekiyor. Başka bir çözüm yok” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Açıklama yapan 56 kişiye 430 yıl hapis!

SONRAKİ HABER

Hem bebeğini hem karısını öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...