05 Kasım 2016 12:45

50 bin yıllık boncuk!

Altay bölgesinde 50 bin yıllık devekuşu yumurtasından yapılmış boncuklar bulundu.

Paylaş

Arkeologlar, Altay bölgesindeki dünyanın en önemli Denisova buluntu yeri olan bir mağarada, 50 bin yıl öncesine tarihlenen ve devekuşu yumurtasından yapılmış boncuklar buldu.

Denisova mağarasında bulunan mükemmel bir şekilde delinmiş boncuklar, 50 bin yıl önceki akrabalarımız Denisovalıların zanaatkarlıkta geldiği noktayı gösteriyor. Arkeologlar boncukların 50 bin ila 45 bin yıl öncesine, Üst Paleolitik döneme tarihlendiğini belirtiyor ve 11 bin 500 kilometre uzakta yer alan Güney Afrika’daki benzer buluntulardan daha eski olduğunu söylüyor.

‘MUHTEŞEM İŞÇİLİK’

Arkeofili’nin haberine göre, Novosibirsk’teki Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü araştırmacılarından Maksim Kozlikin; “Bu muhteşem bir işçilik. Devekuşu yumurtası kabuğu oldukça dayanıklı bir malzeme fakat boncuklardaki delikler kaliteli taş delicilerle yapılmış olmalı. O dönemde bunu yapan kişi çok yetenekli bir sanatçı olmalı” dedi.

Kozlikin bu boncukların bir giysiye dikili olduğunu ya da bileklik veya kolyenin bir paçası olduğuna inanıyor.  Boncuklar yaklaşık olarak bir cm çapında. Kozlikin şu anda boncuklar hakkında bilmediklerinin, bildiklerinden çok daha fazla olduğunu söylüyor. Mesela boncukların nerede yapıldığı hâlâ anlaşılabilmiş değil.

Bir ihtimale göre yumurta kabukları buraya Trans-Baykal ya da Moğolistan’dan getirilmiş ve burada işlenmiş olabilir. Diğer bir ihtimal ise bu boncuklar bir takas yoluyla başkalarından alındı. Kozlikin, “Her ne açıdan bakarsak bakalım, o dönemde Denisova mağarası teknolojide oldukça iyiydi ve dış dünyayla bağlantıları vardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mine Aydoslu: O hep hayatı ve barışı savundu

SONRAKİ HABER

Adana’daki HDP operasyonuna tepki 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...