05 Kasım 2016 09:16

Üniversite öğrencilerine işkence ve ölüm tehdidi iddiası!

Bir grup Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencisi, zorla evlerine giren polisin kendilerine işkence uyguladığını söyleyerek suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’de Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) okuyan, bir grup öğrenci, 30 Ekim Pazar günü, önce eli silahlı 6-7 kişinin kendilerini takip ettiğini, bir süre devam eden kovalamacanın ardından evlerine zorla giren ve bir kısmının emniyette görevli olduklarını teşhis ettikleri kişilerin kendilerine işkence uyguladığını ifade etti.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi öğrenciler, yaşananlar üzerine Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda o gece yaşadıklarını anlatan bir öğrenci; “30 Ekim Pazar günü (Cumartesiyi Pazara bağlayan gece) arkadaşlarımızla Cevatpaşa Mahallesi adresindeki evinde kaldım. Bütün gece uyumamış film izlemiştik. Saat 04.20 civarında ben ve arkadaşım kahvaltı yapmak için fırına ekmek almaya giderken önümüzdeki iki aracın buğulanmış camına yazılan ‘Arkana bakma solcu polis almaya geldi seni benden’ yazısını gördük. Bunun üzerine, sivil kişiler tarafından takip edildiğimizi de bildiğimiz için can güvenliğimizin olmadığını anlayıp evimize geri döndük” dedi.

ELİ SİLAHLI ŞAHISLAR KİM?

Öğrenciler savcıya verdikleri ifadede şunları söyledi; “Aradan belli bir süre geçtikten sonra yazının bizim ile ilgisi olup olmadığını bilmediğimiz için tedirgin bir şekilde evin hemen yanındaki pastaneden poğaça, simit almak için evden çıktığımızda eli silahlı yaklaşık 6-7 kişi tarafından ismimiz zikredilerek kovalanmaya başlandık. Kim olduklarını bilmediğimiz bu sivil kişilerden kaçarak evimize girdik. Kişiler bu sırada polis olduklarını belirtmeden adımızı seslenerek, bizi kovalamışlardır. Bu kişiler evimizin apartman kapısını zorlayıp tekmeleyerek içeri girdi. Evimizin kapısını da tekmeler ile zorlayınca korkup 155’i arayıp polisin gelmesini istedik ve can güvenliğimizin olmadığı söyledik. Eve gireceklerini düşünüp evimizin bahçesine saklandık. Ardından evin kapısını zorlayıp açarak içeriye girdiler. Ve evde uyuyan ev arkadaşımızı tehdit edip bahçede kafamıza silahlar dayadılar”

İŞKENCE EVDE SÜRMÜŞ

Gelen kişilerin eve girdikten sonra polis olduklarını öğrendiklerini söyleyen öğrenciler, “Ailemizi zikredip küfürler ederek, aşağılayıcı ithamlarda bulunarak, bizleri ters kelepçeleyerek yere yatırıp işkence etmişlerdir” iddiasında bulundu. Polislerin sinkaflı küfürler savurduklarını söyleyen öğrenciler, silahların kabzaları ile kafalarına vurulduğunu ve tekmelendiklerini dile getirdi.

İşkence sırasında bazı polisleri teşhis ettiklerini söyleyen öğrenciler, “Bu kimselerin bazılarının Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde çalışan memurlar olduğunu gördük ve tanıdık. Kişilerin yüzlerini çok net bir şekilde teşhis edebilecek durumdayız” dedi.

‘OHAL’DE OLMASAK SİZİ ÖLDÜRÜRDÜK’

Evden çıkarılarak gözaltına alındıkları sırada ihbar üzerine sivil polis ekiplerinin geldiğini söyleyen öğrenciler, bu sırada da işkecenin sürdüğünü anlattı.

“Uğradığımız şiddete sivil ekipler de şahittir” diyen öğrenciler, sivil ekipleri yaşanan kovalamaca üzerine aradıklarını söylemeleri sonrasında gözaltı işleminden vazgeçildiğini söyledi.

Öğrencilerin ifadesinde yer alan “Geride kalan polisler ise aynı gün Lodos Cafe Bar’da bir silah ile yaralanma olduğunu bundan kaynaklı bizlerin şüpheli görülüp bu muameleye maruz kalmış olabileceğimizi anlatıp ‘Çok konuşmayın dua edin ki OHAL’deyiz yoksa sizi öldürdük, siz bu halde kaldığınıza dua edin’ diyerek küfürler ile olay yerinden ayrıldılar” anlatımı da dikkat çekti.

Yaşananların ardından cep telefonu ve bazı şahsi eşyalarının kaybolduğunu iddia eden öğrenciler, sağlık rağporu için başvurdukları Çanakkale Devlet Hastanesi’nde de rapor verilmediğini dile getirdi.

EMNİYET MÜDÜRÜ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Öte yandan konuyla ilgili Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Sel ile görüşen İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi heyeti ise kentin bu tür hukuksuz olaylara alışık olmadığını ifade etti. Görüşmede Emniyet Müdürü Sel’in ise, konuyla ilgileneceği böyle bir hukuksuzluğa izin vermeyeceklerini ifade ettiği belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

‘KHK’lerle adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor’

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri 606'ıncı haftada adalet talebini yineledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa