05 Kasım 2016 08:50

‘KHK’lerle adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor’

İzmir Barosu milletvekillerine mektup göndererek KHK’lerle savunma hakkının kısıtlandığına dikkat çekti.

Paylaş

İzmir Barosu, geçtiğimiz günlerde çıkarılan 675 ve 676 sayılı KHK'ler ile savunmaya ve savunma hakkına getirilen kısıtlamalarla ilgili olarak Meclis’te bulunan siyasi partilerin milletvekillerine mektup gönderdi.

Mektupta, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, savunma hakkı, ifade özgürlüğü, iletişim özgürlüğü ve basın özgürlüğünün ortadan kaldırılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olunacağı belirtildi.

Av. Aydın Özcan imzasıyla milletvekillerine gönderilen mektupta, evrensel hukuk normlarının eksiksiz uygulanmasının gereğinin altı çizilerek, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi davalar hatırlatıldı. Mektupta “Hukuk, muhalifleri sindirme aracı haline getirilmemeli; kamu vicdanı zedelenmemelidir” denildi.

‘SAVUNMA GÜÇSÜZLEŞTİRİLİYOR’

Mektupta, 675 ve 676 sayılı KHK’ler ile getirilen düzenlemelerle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, avukatların görev yapmalarının kısıtlandığı hatırlatılarak, “Şüphe üzerine başlatılan soruşturmalarda hiçbir yargı kararı olmaksızın bireylerin temel haklarından mahrum edilmesi, yargısız infazla mahkum edilmelerine eş değer teşkil edecektir. Ülkemizi gerek uluslararası kamuoyunda gerekse AİHM önünde mahkum konumuna düşürecektir. OHAL kapsamındaki KHK’ler ile yargının iddia makamı gün geçtikçe yetkilerle donatılarak güçlendirilmekteyken, savunma makamı aciz ve işe yaramaz hale getirilmektedir. İddia ve savunma birbirini tamamlayan eşit unsurlardır. Biri olmadan diğerinin olması kabul edilemez. Savunmanın güçsüzleştirildiği, avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırıldığı bir sistemde iddianın baştan kazanacağının belirlendiği gibi adil yargılanma hakkının da ağır bir şekilde ihlal edileceği bilinmelidir” denildi.

Baro’nun gönderdiği mektupta, siyasi iktidar ve Meclis’teki tüm milletvekilleri demokrasiye, hukuk devletine, hukukun üstünlüğüne, savunma hakkına, yargı bağımsızlığına; ifade, iletişim ve basın özgürlüğü ile ülkenin geleceğine sahip çıkmaya davet edildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak Belediyesine kayyım atandı

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencilerine işkence ve ölüm tehdidi iddiası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...