05 Kasım 2016 00:45

Gebzeli metal işçileri: Hep birlikte kararlı duracağız

3 yıllık sözleşme, esnek çalışma ve sefalet zammının kabul edilemez olduğunu söyleyen işçiler, 'Birlikte karar vereceğiz' dedi.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

MESS’ten ayrılarak Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasını kuran (EMİS) patronların Birleşik Metal-İş ile sürdürülen toplusözleşme görüşmelerindeki dayatmacı tutumu Gebzeli işçilerin tepkisini çekti. 3 yıllık sözleşme, esnek çalışma ve sefalet zammının kabul edilemez olduğunu söyleyen işçiler, bu sözleşmede yaşanacak bir olumsuzluğun domino etkisi yaratabileceğini söyledi. Sözleşme başladığından bu yana patronların ipleri gerdiğini, tehditlerle sindirmeye çalıştığını anlatan işçiler, bu süreçten kazanımla çıkmanın yolunu şöyle tarif etti: “Hep birlikte kararlı duracak ve bu mücadelede birlikte karar vereceğiz.”

DOMİNO ETKİSİ YARATIR

General Electric fabrikasında EMİS’e tepki göstermek için önceki gün yapılan eylem sırasında görüştüğümüz işçiler uyuşmazlığa tepkili. 3 yıllık sözleşme ve ücret artışları konusunda patronun baskı yaptığını söyleyen işçiler, mücadele etmekte kararlı olduklarını söyledi. Bu sözleşmede yaşanacak bir olumsuzluğun domino etkisi yaratabileceği uyarısında bulunan işçiler “Kazanılmış haklarımıza bile müdahale edilmeye çalışıyor. 3 yıllık sözleşme daha önceki toplusözleşmede bizim olmazsa olmazımız olduğu için ayrıldık ve şimdi EMİS aynı maddeyi bize dayatıyor. Bizlerle dalga geçiliyor. Bu bizlerin mücadelesi hep birlikte kararlı duracak ve bu mücadelede birlikte karar vereceğiz” dedi. Sözleşme görüşmeleri başladığından bu yana işverenler ipleri germeye çalıştığına dikkat çeken işçiler, eylemlerin süreceği uyarısında bulundu. 

‘DARALMAYA GİDERİZ’ TEHDİTİ

Gebze’de bulunan Schneider Electric’te de işçiler eylemlere katılıyor. Patron avukatları ise daha önceki işten çıkarmalara atıfta bulunarak, “Fabrikada iş yoğunluğu olmadığı için daralma gerçekleşebileceğini ve işten çıkartmalar yaşanabileceğini” ima ediyor. İşçiler, bu tutumu sözleşmenin patronların talepleri doğrultusunda bağıtlanmasına yönelik tehditkar bir tutum olarak algılıyor. Sendika ve temsilcilerin kararıyla fazla mesailere kalmayan işçiler, talepleri kabul edilinceye kadar eylemlerin süreceğini bildirdi.

ESNEK ÇALIŞMA VE GÜVENCESİZLİK DAYATILIYOR

83 maddeden oluşan toplusözleşme taslağı üzerinde yapılan görüşmelerde 34 maddede anlaşma sağlanırken, 49 madde için uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Patronlar kazanılmış hakları dahi tartışma konusu yaparken, güvencesiz çalışma süresinin 4 aya çıkarılmasını ve esnek çalışma düzeninin kurulmasını teklif etti. Önceki yıllarda MESS tarafından gündeme getirilen ve ikramiyeleri fiili çalışmaya bağlayan teklif bu defa da EMİS tarafından masaya getirildi. Ücretler konusunda sendika saat ücretlerine 2 TL artışın ardından yüzde 12 oranında zam talep eterken, patronlar ise birinci altı ay için yüzde 6, diğer altışar aylık dönemler için de yüzde 4 ücret zam dayattı. Sendika yaptığı açıklama ile kendi tekliflerinin 700 lira, patronların teklifinin ise 145 lira artış anlamına geldiğini bildirdi. 

OHAL’LE BİRLİKTE OSB’LERDEKİ BASKI ARTTI

Gebze'de başta GOSB ve TAYSAT olmak üzere organize sanayi bölgelerinden OHAL ile birlikte işçiler üzerindeki baskı ve denetim artırıldı. Gece saat 20.00’den sonra organize sanayi bölgelerine servis araçları ve işyerlerinde çalışan araçlar dışında hiçbir araç alınmıyor. Kapıdaki güvenlikler de istediklerini içeri bırakmama yetkisine sahip. Bu uygulama, işe geç kalan bir işçinin arkadaşının arabasıyla işe gitmek istemesi üzerine ortaya çıktı. Hiçbir yetkili bu konuda bir açıklama yapmazken, sanayi bölgelerine girmek isteyen tüm araçlar durdurulup aranıyor. İşyeri kartı ve kimlik kaydı ile kayıt alınıyor. Hangi fabrikaya gidildiği, kaç dakika içeride kalınacağı ve niye aracın içeriye girdiği not ediliyor. Böylece çalışan işçilerin dışarıdan kimseyle görüşmesinin engellenmeye çalışıldığını anlatan işçiler, organize sanayi bölgelerinin içine izole edildiklerini dile getirdi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Sırrı Süreyya Önder Serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

HDP Eş Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...