04 Kasım 2016 11:51

'Pirime esas kazancı değil asgari ücreti yükseltin'

TÜRK-İş, DİSK ve Hak-İş, sosyal güvenlik primine esas kazancının üst sınırının 6.5 kattan 7.5 kata yükseltilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

TÜRK-İş, DİSK ve Hak-İş TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, sosyal güvenlik primine esas kazancının üst sınırının 6.5 kattan 7.5 kata yükseltilmesine tepki gösterdi. Değişikliğin işçiye yeni maddi yükler getireceğine ve kayıt dışılığı artıracağına dikkat çeken konfederasyonlar, hükümeti prime esas kazancın üst sınırını yükseltmek yerine asgari ücreti yükseltmeye çağırdı. 

Komisyonda kabul edilen teklifin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine geleceğinin belirtildiği ortak açıklamada, “Kanun teklifinin gerekçesinde, düzenlemenin nedeni konusunda ayrıntılı bir açıklama bulunmamaktadır. 3 İşçi Konfederasyonu; 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin, işçiler üzerindeki etkileri ortaya konulmadan, işçiye yeni bir maddi yük getirecek böyle bir düzenleme yapılmasının kayıt dışılığı teşvik edebileceği ve çalışma hayatını olumsuz etkileyebileceği görüşündedir” denildi. 

PRİMİ YÜKSEK ÖDEYENE ETKİ EDECEK

Prime esas kazanç tavanının yükseltilmesinin uzun vadede emekli maaşlarına olumlu bir etki yapacağı ancak kısa vadede işçi ücretlerini olumsuz etkileyeceğinin belirtildiği açıklamada, emekli aylıklarına olumlu etkinin sadece yüksek prim ödeyenler için olacağına dikkat çekildi. 

Emekli aylıkları ile ilgili bir düzenleme söz konusu olacaksa, bunun prime esas kazanç tavan seviyesini yükselterek değil aylık bağlama oranlarını artırarak sağlanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu nedenle sınırlı sayıda işçiyi kapsayacak prime esas kazanç tavanının artırılması yönündeki düzenleme yerine asgari ücretin geçim koşullarını sağlayacak ölçüde artırılması hem geniş işçi kitlelerini olumlu etkileyecek hem de Sosyal Güvenlik Kurumunun bu düzenleme ile hedeflediği amacına ulaşmayı sağlayacaktır.  

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” 
(HABER MERKEZİ) 


 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Vekiller Leyla Birlik ve Nursel Aydoğan tutuklandı

SONRAKİ HABER

Halkevleri: Birlikte direnişe çağırıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa