04 Kasım 2016 10:24

Sancar: Ülkenin kalbine bombalar atılıyor

HDP'li milletvekilleri Meclis grup salonunda, gece yarısı HDP milletvekillerine düzenlenen gözaltı operasyonlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

HDP’nin Meclis grup salonunda yaptığı basın toplantısında konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasını, "Siyasi bir darbe operasyonu" olarak tanımladı ve "Bugün Meclis’e, demokratik siyasete, ülkenin kalbine bombalar atılıyor" dedi. 

HDP'li milletvekilleri Meclis grup salonunda, gece yarısı HDP milletvekillerine düzenlenen gözaltı operasyonlarıyla ilgili açıklama yaptı. Burada konuşan HDP Mardin Milletvekili Sancar, “Burada yapılan şey, 1 Kasım’da da denenen şeydi. Darbeyle bizi Meclis’in dışında bırakmaktı. Bütün darbelere bakın öncelikle Meclis’i ve siyasi partileri kapatmıştır. Vekil ve siyasileri içeri almışlardır. Ne farkı var? 12 Eylül’de bile bu olmadı. 15 Temmuz’da bu Meclise atılan bombalar ile bugün partimize yapılan operasyon arasında zerre kadar fark yoktur. Bugün Meclis’e, demokratik siyasete, ülkenin kalbine bombalar atılıyor. Bu bombalara sessiz kalırsak diktatörlük rejimi tamamen kurumsallaşacaktır” dedi. 

‘ÇAĞRIMIZ DEMOKRASİYİ KURTARMA ÇAĞRISIDIR’

Sancar konuşmasına şöyle devam etti: “Bizi yıldıracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. HDP'de hiçbir vekil, hiçbir parti görevlisinin boyun eğmesi söz konusu olmaz. Tek kişi kalana kadar demokratik siyaseti sürdüreceğiz. Şu anda karşınızda 4 vekiliz. Belki bir kaç saat sonra burada hiçbirimiz olmayabiliriz. Bizi içeri alırlarsa hapishanelerde de aynı ilkeleri yüksek sesle getireceğiz. Nasıl 1994'te Orhan Doğan’ın gözaltına alınma resimleri bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak sürülmüşse, bugün bu uygulamaları yaptıranların da yüzleri kararacaktır, alınlarına utanç yazısı yazılacaktır.”

Sancar, “Dayanışma çağrısı bize destek çağrısı değil, ülkede iç savaşı engelleme, demokrasiyi kurtarma çağrısıdır” dedi.

‘MENGENEYE KOYSAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de operasyona sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Baydemir şunları söyledi: “Alnımız ak, vicdanımız rahattır. Eş başkanlarımız, vekillerimiz ve belediye başkanlarımız hırsızlıktan dolayı tutuklanmadılar. İnsan hayatına son verdikleri için gözaltına alınmadılar. Esasen bu operasyonu planlayanlar, uygulayanlar demokrasiyi darbeleyenler, onlar utanılacak suç işlediler. Tarih bir gün en objektif şekilde yargılayacaktır. Ne pahasına olursa olsun, Erdoğan’a çağrımdır; bizi gözaltına almak, tutuklamak değil, mengeneye koysan, lime lime doğrasan bu halk özgürlük talebinden asla vazgeçmeyecek. Milletin iradesine kim darbe yaparsa yapsın o alçaktır, bu faşistliktir. Biat etmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın HDP'nin teslim olması demek Kürt’ün, farklılıkların bütün toplumun köle olmasıdır. Köleliğe evet demeyeceğiz. Direneceğiz. Hiçbir hukuk dışı, ahlak dışı rejime boyun eğmeyi rabbim bize nasip etmesin.Sana da, kurmak istediğin rejime de izin vermeyeceğiz."

'BAŞKANLIK PAZARLIĞI'

Ziya Pir’in serbest bırakılmasıyla ilgili konuşan HDP Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen de, “Burada kimse ölümü gösterip sıtmaya razı ederek bu durumu meşrulaştıramaz. Tamamının serbest bırakılmasını, bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz” dedi.

Bahçeli-Erdoğan görüşmesi sorulan Bilgen MHP’yi kastederek de, “Bir muhalefet partisi daha önce grubunda da bizi hedef gösterdi, ‘Neden tutuklamıyorsunuz’ diyerek iktidara talimat verdi. O talimat başkanlık pazarlığı uğruna hemen yerine getiriliyor. İdam ve başkanlıkla ilgili pazarlık ve parlamentodan üçüncü büyük grubun tasfiyesinin pazarlığı yapılıyor” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÖDP: Birlikte yaşam ve kardeşliğe sahip çıkacağız

SONRAKİ HABER

HDP'li Hüda Kaya: Meclisten çekilmemiz söz konusu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...