03 Kasım 2016 21:33

HDP'li vekillere operasyon: Eş başkanlar dahil 12 gözaltı

HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı operasyonları gerçekleştirildi. Eş başkanlar dahil 12 vekil gözaltına alındı.

Paylaş

HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı operasyonları gerçekleştirildi. Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 12 milletvekili gözaltına alındı. HDP Genel Merkezine de baskın düzenlendi.

Milletvekilleri art arda sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla gözaltına alındıklarını, evlerine baskın gerçekleştirildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı 11 milletvekilinin gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltına alınan vekiller şöyle: Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Ziya Pir, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Abdullah Zeydan, İmam Taşçıer

Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında oldukları için gözaltına alınamadığı belirtildi. Gözaltı kararı olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili sürecinse devam ettiği bildirildi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 01.30'da "Diyarbakırda evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar" tweetini paylaştı.

Demirtaş'ın daha sonra gözaltına alındığı duyuruldu.

DEMİRTAŞ'TAN İLK MESAJ

Avukat Mehmet Emin Aktar'dan alınan bilgiye göre Demirtaş ilk mesajında "Sağlığım yerinde. Moralim yerinde. Halkımızı selamlıyorum" dedi.

YÜKSEKDAĞ'IN EVİNE BASKIN

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın Ankara'daki evine de baskın gerçekleştirildi. Yüksekdağ'ın kapısının kırıldığı ve gözaltına alındığı bildirildi. Yüksekdağ, gözaltı için gelen polislere "Savcınız da haydut, siz de haydutsunuz" diyerek tepki gösterdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir gözaltına alındığını Twitter'dan duyuran bir başka milletvekili oldu.

İddiaya göre dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi.

HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim Kobanê direnişine yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanlığı'nın konu hakkındaki açıklaması şöyle: Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının ilgili kolluk birimlerine vermiş oldukları talimatlar doğrultusunda; Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan'ın adli mercilere götürülmek üzere yakalama işlemi gerçekleştirilmiştir.

Hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında olduğu tespit edilmiştir. Gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam etmektedir.

1994'TE MİLLETVEKİLLERİ TUTUKLANMIŞTI

1994 yılında da DEP'li milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından gözaltına alınmıştı. Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak, Selim Sadak, Sırrı Sakık, Orhan Doğan, Zübeyir Aydar ve Ahmet Türk meclisten zorla çıkarılarak tutuklanıp hapse atılmıştı. Milletvekilleri 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Ziya Pir: Gözaltına alınıyorum

SONRAKİ HABER

Medya tek manşet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...