03 Kasım 2016 11:15

AİHM: İş bırakan öğretmene ceza sendikal hak ihlalidir

AİHM, iş bıraktığı için disiplin cezası verilen öğretmenlere 153 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi sendikanın çağrısıyla iş bırakma eylemine katılan öğretmenlere disiplin cezası verilmesi nedeniyle 153 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube, 2010 yılında sendikanın iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle Avcılar Kaymakamlığı’nın üyelerine disiplin cezası vermesini AİHM’e taşıdı. Cezaya yapılan itirazlar sonuç vermeyince sendika olayı AİHM’e taşıdı. Davayı görüşen AİHM, sendikal eyleme verilen cezayla eğitim emekçilerinin sendikal örgütlenme haklarının ihlal edildiği ve bu ihlal karşısında etkili iç hukuk yolları bulunmadığı sonucuna vardı. Mahkeme, öğretmenlere toplam 153 bin TL tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, son aylarda hem kamu emekçilerine hem de Eğitim Sen üyelerine yönelik baskıların arttığına dikkat çekti. Birçok Eğitim Sen üyesinin sadece sendikal faaliyetleri nedeniyle cezalandırıldıklarını ve hatta bir kısmının meslekten ihraç edildiğini hatırlatan Kırşanlıoğlu, “Bu olay bir kez daha göstermiştir ki, her türlü hukuksuz uygulamanın gelip dayandığı bir nokta var. Bu noktada hukuksuzluğa yol açanlar mutlaka bunun hesabını vermektedirler. Biz bu davada başından beri haklı olduğumuza inanıyorduk ve bu inancımız bugün olan bitenler karşısında da zerre kadar azalmamıştır. Sendikacılık suç değildir. Dün olduğu gibi bugün de haklıyız. Dünü kazandık, şimdi sıra bugünü ve yarını kazanmakta. Ne kadar üstümüze gelirlerse gelsinler, bilsinler ki boyun eğmeyiz ve mutlaka kazanacağız” dedi. Kırşanoğlu, tazminatların ödendiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Cezaevinde yapılacak HDP açıklamasına polis engeli

SONRAKİ HABER

Emek Sahnesi’nin kurucusu rolünden de oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...