03 Kasım 2016 09:54

ODTÜ Mezunları: Özgürlükler ‘terör’ kisvesiyle daraltılamaz

ODTÜ Mezunları Derneği OHAL uygulamaları ve KHK’lere tepki gösterdi.

Paylaş

ODTÜ Mezunları Derneği, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ‘terörle mücadele’ adı altında süren uygulamaların özgürlükleri kısıtlar bir hale dönüşmesinin kaygı verici olduğuna dikkat çekti. Son KHK ile öğretim üyelerinin seçme ve seçilme haklarının ellerinden alınmasını eleştiren dernek, “Üniversite rektörlerinin nasıl atanacağı veya üniversite personelinin nasıl yargılanacağında dair yeni yollar bulmak yerine, üniversitelerin nasıl gerçek anlamda özgür ve bilimsel eğitim vereceğine; üniversitelerin özerk ve demokratik bir yapıya nasıl kavuşturulacağına odaklanılmalıdır” değerlendirmesi yaptı.

ODTÜ Mezunları Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KHK’lar ile özgürlükleri kısıtlayan ve demokrasi bilincinde tabanı olmayan uygulamaların hayata geçirildiği belirtildi. Son çıkan KHK ile üniversite rektörlerinin öğretim üyelerince seçilmesi anlayışının tamamen ortadan kaldırıldığı kaydedilen açıklamada, “Böylece öğretim üyelerinin seçme ve seçilme hakları elinden alınmış; ‘demokrat’ iktidar üniversitelerdeki özgür ve demokratik eğitim anlayışını rafa kaldırmıştır” denildi.

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonu da eleştiren derneğin açıklamasında, çağdaş, laik ve demokratik bir toplum için, ifade özgürlüğü, yayın özgürlüğü ve haber alma özgürlüklerinin vazgeçilmez üç unsur olduğu vurgulandı.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Özgürlükler alanının ‘terör’ kisvesiyle daraltıldığı böyle bir ortamda, ülkeyi aydınlık bir geleceğin beklediği inancı gerçekçi temellerden yoksundur. Mevcut İktidar  özgürlükler alanına yaptığı müdahalelerden vazgeçmelidir. İfade özgürlüğü ve düşünce özgürlüğü evrensel hukuk standartları çerçevesine tekrar oturtulmalı ve haksız yargı süreçleri sonlandırılmalıdır. Üniversite rektörlerinin nasıl atanacağı veya üniversite personelinin nasıl yargılanacağında dair yeni yollar bulmak yerine, üniversitelerin nasıl gerçek anlamda özgür ve bilimsel eğitim vereceğine; üniversitelerin özerk ve demokratik bir yapıya nasıl kavuşturulacağına odaklanılmalıdır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu Aslı Erdoğan: Dayanışmanıza ihtiyacımız var

SONRAKİ HABER

Engelli öğretmenler: Örnek gösteriliyoruz, örnek olamıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...