03 Kasım 2016 08:58

Başbuğ: MİT’ten rapor gelmedi

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Meclis Araştırma Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Meclis Araştırma Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Başbuğ, 1992 yılında Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) askerden arındırıldığını savunarak, MİT’ten Cemaate dair kendilerine tek bir rapor gelmediğini söyledi. Başbuğ gayriresmi olarak  aldıkları bilgilendirme ile de devlet içerisinde çok sayıda cemaat üyesi tespit ettiklerini aktardı.
Meclis Araştırma Komisyonunda Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, TSK cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişiminin konuğuydu.  

İlker Başbuğ “Darbe gerçekleşseydi ne laik devlet sistemi ne hukuk devleti, zerresi ortada kalmazdı” ifadesini kullanarak, 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ’nün silahlı bir darbe girişimi olarak isimlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Başbuğ, 1992 yılında Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) askerden arındırıldığını savunarak “Şimdi MİT’ten tamamen askeri atarsanız bu tamamen yanlıştır. Ve bu yanlış 1992’de başladı” dedi. “Ben 2004’tü diye hatırlıyorum Genelkurmay İkinci Başkanı oldum, Hilmi Özkök’e dedim ki ‘Bizim en azından bir kadro almamız lazım. Bizim için önemli olan, silahlı kuvvetleri ilgilendiren konular var” diyen Başbuğ, “Sonra da bu konu Genelkurmay Başkanı tarafından Başbakana götürüldü diye biliyorum ama sonuç alamadık. Özellikle bu silahlı kuvvetlere sızma konusunda TSK’yi uyandıracak kim derseniz MİT’tir. Bakın söylüyorum, MİT’ten bize Cemaat konusunda tek bir rapor gelmedi!” ifadesini kullandı. Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde MİT’ten Fethullah Gülen Cemaati konusunda bilgi aldıklarını belirtti. Başbuğ, “2009’du zannediyorum, müsteşar Emre Taner’di. Raporu aldık, raporu verirken ‘Komutanım bu raporu size gayriresmi olarak veriyorum, kimse bilmiyor’ dedi. Benim için resmi veya gayriresmi olması önemli değil. İsimler vardı raporda ve polislerle ilgiliydi” diye konuştu. Başbuğ “ Şimdi rakam hatırlayamıyorum ama 8-9 tane polisin cemaatle bağlantısı olduğu o raporda yazılıydı. E ne yaptım? Ben bu polislerle ilgili aldığımız bu isimleri sayın başbakana verdim, Bizim tespitlere göre bunların biz cemaate mensup olduğunu değerlendiriyoruz dedik. Benim dönemimde bu polislerle ilgili bir şey yapılmadı, benden sonra hemen hemen hepsi görevden alındı” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Üniversitesi’nde gazete okuma eylemi yapıldı

SONRAKİ HABER

'Tekme atanın tutuklanması' yasası Meclis Komisyonunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa