03 Kasım 2016 06:57

HDP: Figen Yüksekdağ'a hapis cezasının onanması hukuksuz

HDP: Figen Yüksekdağ vekil seçilmesine rağmen yargılamanın sürdürülmesi ve hapis cezasının onanması hukuksuz.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, 2012 yılında yaptığı bir konuşma sebebiyle verilen 10 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasına partisinden tepki geldi. 

Yüksekdağ’ın vekil seçilmesine rağmen yargılamanın hukuksuzca sürdürüldüğünü dile getiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, sözkonusu dava hakkında fezleke tanzim edilmediği için Yüksekdağ’ın milletvekilliği sürdükçe cezanın infazının mümkün olmadığını bildirdi. 

Yazılı açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Yüksekdağ hakkındaki "örgüt propagandası" suçlamasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önünde Türkiye’nin defalarca mahkum olmasına neden olan bir düzenle olduğunu belirterek, buna rağmen kararın onanmasının siyasi bir tutum olduğunu vurguladı. 

Davaya konu fiil hakkında fezleke tanzim edilmediği için bu dosya hakkında Yüksekdağ’ın dokunulmazlığının devam etttiğini aktaran Tuğluk, “Bu cezanın infazı da, Anayasa’nın 83/3’üncü maddesi uyarınca, milletvekili sıfatı devam ettiği müddetçe mümkün değildir. Kaldı ki, Figen Yüksekdağ'ın yargılaması milletvekili seçildiği 7 Haziran 2015 itibariyle yasama dokunulmazlıkları kapsamına girdiği için durması gerekirken, yargılamaya hukuksuzca devam edilmiştir” dedi. 

Tuğluk, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, AİHM tarafından da düşünce, din ve vicdan hürriyeti olarak değerlendirilen fiilleri suç olarak değerlendirerek, milletvekili dokunulmazlığını yok saydığını ifade etti. Anayasa'nın bu istisnai usul için öngördüğü, TBMM'ye derhal ve doğrudan bildirim yükümlülüğün de yerine getirilmediğine dikkat çeken Tuğluk, “Kadınlar için, emek için, doğa için ve tüm ezilenler için mücadelesini kararlılıkla sürdüren Figen Yüksekdağ'ın milletvekili olmasını seçmen tercih etmiştir, onu bu görevden alma yetkisi de seçmendedir” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Jandarma Genel Komutanlığı'nda 1218 personel uzaklaştırıldı

SONRAKİ HABER

Atatürk Üniversitesi'nde yemek kuyruğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...