22 Mayıs 2012 09:25

Obama'yla 'daha çok savaş' pazarlığı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO zirvesi çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Gül, ABD'den PKK'yle mücadele konusundaki taleplerini dile getirdi. Cumhurbaşkanının, pek çok bölgede sivil ölümlere sebebiyet veren insansız hava araçlarının (İHA) satışı konusunda Obama’dan özel d

Obama'yla 'daha çok savaş' pazarlığı
Paylaş

GÜL: EKONOMİ ALANINDA SOMUT İLERLEME BEKLİYORUZ

Görüşmede ekonomik ilişkilere de değinen Gül, örnekler vererek ABD ile Rusya’yı kıyasladı. Obama göreve başladığından bu yana ekonomik ilişkilerde somut adımlar atıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bunları takdirle karşıladığını ancak daha somut ilerlemeler beklediklerini belirtti. Obama da ilişkileri iyi bir yere getirdiklerini vurgulayarak, insansız hava araçlarının satışı konusunda ise “Önümüzde kongre var” dedi. İnsansız hava araçlarının satışı konusunda kongrede çalışma yapılması gerektiğini belirten Obama, Türkiye’nin de yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.

'SURİYE KONUSUNDA DAHA ÇOK ÇALIŞIN!'

Gül ayrıca görüşmede Suriye konusuna da değindi. Suriye’de rejimin ülkede yaptıklarını kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Gül, ABD’den çalışmalarını arttırmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül, Suriye konusunun uluslararası camianın meselesi olduğunu söyledi.

OBAMA: TÜRKİYE VE İSRAİL İLİŞKİLERİNİN İYİ OLMASINI İSTİYORUZ

Obama, bölgede iki müttefikleri (Türkiye ve İsrail) olduğunu vurguladı. Obama, müttefikleri arasındaki ilişkilerin iyi olmasını ve sıkıntıların aşılmasını istediklerini aktardı. Bölgede barış ve istikrarın böylece kalıcı olacağını ifade etti. Gül de İsrail ile ilişkile konusunda Türkiye’nin taleplerinin ortada olduğunu kaydetti. Gül, “Hem söylediklerimizi, hem de atılacak adımları biliyorlar. Atarlarsa ona göre davranırız” ifadelerini kullandı. (CHICAGO)


'NATO'DA SÖZÜMÜZ DİNLENİYOR'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin NATO’nun en güçlü ülkelerinden birisi olduğunu ve daima sözünün dinlendiğini söyledi. NATO zirvesi için Chicago’da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin sona ermesiyle birlikte kaldığı Four Seasons Oteli'nde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gül, zirveyi ve gerçekleştirdikleri ikili görüşmeleri değerlendiren bir toplantı yaptı. Gül, Türkiye’nin birçok müttefiğinin NATO'nun yeni üyesi olduğunu, bu bakımdan Türkiye'nin söylediğinin devamlı dinlendiğini ve tavsiyelerine kulak verildiğini belirtti. NATO’nun ana gündem maddelerinden olan Afganistan’a sadece askeri alanda değil kalkınma konusunda da birçok yatırım yaptıklarını kaydeden Gül, “Türkiye’nin ISAF’taki önemini herkes bilir, defalarca ISAF’a komutanlık yaptık. Kabil havaalanının güvenliğini sağladık. Sadece askeri olarak değil, bunun da ötesinde sivil yardımlarımız ve hizmetlerimiz oldu. Eğitimden sağlığa, yol yapmaktan kalkınma hamlelerine kadar devam etmektedir. ISAF operasyonları bittikten sonra Türkiye’nin Afganistan'daki varlığı devam edecektir. Afganistan ile Türkiye arasında çok kapsamlı stratejik işbirliği anlaşması imzalanacaktır. Bunun hazırlığı başlamıştır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TSK katliamı 'samimi' bir şekilde işlemiş!

SONRAKİ HABER

Devlet ve medya baskısı altında karma spor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...