02 Kasım 2016 10:49

Beyaz Öncü Kelebeği ilk kez Siirt'te görüntülendi

Türkiye'de uçtuğu bilinen ancak bugüne kadar görüntülenemeyen 'Beyaz Öncü' kelebeği ilk kez Siirt'te görüntülendi.

Paylaş

Türkiye'de uçtuğu bilinen ancak bugüne kadar görüntülenemeyen 'Beyaz Öncü' kelebeği ilk kez Siirt'te taksicilik yapan ve aynı zamanda doğa fotoğrafları çeken Nihat Kaymaz tarafından görüntülendi. Kaymaz'ın 2 ay önce Siirt Botan Vadisi'nde görüntülediği Beyaz Öncü kelebeğini DHA kamerası da 2 gün önce yine aynı bölgede görüntülemeyi başardı. Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, literatürde 'Belenois Aurota' olarak bilinen beyaz öncü kelebek türünün Türkiye'de uçtuğunun bilindiğini, ancak bugüne kadar hiç görüntülenemediğini söyledi.

Siirt'te yaklaşık 20 yıldır taksi şoförlüğü yapan evli 4 çocuk babası 47 yaşındaki Nihat Kaymaz, bu yılın Eylül ayı içerisinde piknik için gittiği Botan Vadisi'nde çektiği kelebek fotoğrafıyla Türkiye'de bir ilki başardı. Siirt bölgesinde 70'e yakın kelebek türünün yaşadığını belirten Kaymaz, şunları anlattı:

"Ben de Siirt bölgesindeki kelebek türlerinin fotoğraflarını çekiyorum. Eylül ayı içerisinde piknik için gittiğim Botan Vadisi'nde ilk kez gördüğüm kelebeklerin fotoğraflarını tesadüfen çektim. Bu fotoğrafları yaban hayat fotoğraflarını yayınlayan bir sitede paylaştım. Daha sonra büyük bir ilgi gördü bu fotoğraflar. Gerek telefonla, gerekse e-mail ile bir çok insan bana ulaştı. Yurdun dört bir tarafından akademisyenler beni arayarak bu kelebek türünün fotoğraflarını çekmek istedi. Ancak, sonradan öğrendiğim kadarıyla 'Beyaz Öncü' kelebeğini Türkiye'de ilk kez görüntüleyen ben olmuşum."

'SİİRT GÖÇMEN KELEBEKLERİN FLORASINA UYGUN'

Beyaz Öncü kelebeği 2 gün önce de aynı bölgede DHA kamerası tarafından görüntüledi. Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, literatürde 'Belenois Aurota' olarak bilinen beyaz öncü kelebek türünün Türkiye'de uçtuğunun bilindiğini ancak bugüne kadar hiç görüntülenemediğini söyledi. Beyaz Öncü kelebeğinin Türkiye'de şimdiye kadar sadece Diyarbakır'da uçtuğunun kayıtlara girdiğini belirten Subaşı, bu kelebeğin son olarak, gözlemciler tarafından Hatay'da görüldüğünü anlattı. Bazı kelebek türlerinin sonbaharda kuzeye doğu göç hareketi sergilediklerini ifade eden Subaşı, şunları söyledi:

"Bu kelebekler bazen 3 ay bazen 1 ay yaşabiliyorlar ve daha çok sıcak yerleri tercih ediyorlar. Yaptığımız araştırmada ise, beyaz öncü kelebekleri şu an göç etmeye hazırlanıyor. Beyaz Öncü kelebeği fotoğraflarının yayınlanması, çok sayıda kelebek gözlemcisinin Siirt'i ziyaret etmesine yol açacaktır. Yine yaptığımız gözlemlerde, Siirt ve civarında yukarıda belirtilen diğer göçmen kelebek türlerinden Mezopotamya Kolotisi ve Sultan kelebeğine de bir çok alanda rastlamış olmamız, Siirt'in göçmen kelebeklerin flora ve faunasına ve uygun iklim koşullarına sahip olduğunu göstermektedir." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Martıların dansı

SONRAKİ HABER

Onur Yaser Can’ın gözaltı tutanaklarında değişiklik yapılmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...