21 Mayıs 2012 17:21

Kentsel dönüşümde ikna turları

“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” adını taşıyan ve ülkenin bütün alanlarını ranta çevirmenin önünü açan yasanın Meclisten geçmesiyle birlikte, AKP’li vekiller de halkı ikna turlarına başladı. Daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dönüşüm

Kentsel dönüşümde ikna turları
Paylaş
Emine Uyar

NEREDE BU SOSYAL DEVLET?

Toplantıda söz alan vatandaşlar ise, “Peki adamın emeklisi yok, hiçbir geliri yok. Krediyi neyle ödeyecek”, “Hükümet Van’da sahip çıktı mı vatandaşına”, “Ya evlerimizi vermezsek”, “Suyu, elektriği olmayan hiçbir hak sahibi değil deniliyor. Onlar ne olacak?​”, “Evim tapusuz 5 çocuğum var, hiçbir gelirim yok ben ne olacağım?​” gibi sorular yöneltti. “Benim tapulu arsam var. Devlet bize imar versin biz kendimiz yapalım” önerisinde bulunanlar oldu. Bir vatandaş da, “Siz sosyal devletten bahsediyorsunuz. Salı günü halk günü oluyor Bütün millet orada, nerede bu sosyal devlet” diye sordu. Şengül verdiği cevaplarda, ödeme gücü olmayanların durumu tespit edildikten sonra devlet tarafından kredilerinin ödeneceğini ileri sürerken, bazı vatandaşlara da, “Siyaset yapmayın” diyerek çıkıştı.   

İKNA EDİCİ BİR DURUM YOK

Toplantının ardından görüşlerini sorduğumuz vatandaşlardan Göksel Güler, dere yatağında oturduğunu, tapusunun olmadığını belirterek, “Sadece numaratajımız var. Vergimizi ödüyoruz. 20 yıldır oturuyorum. Çekmediğimiz sıkıntı kalmadı. Su, elektrik, kanalizasyon bağlandı. Tapusu olan konuşuyor biz ne yapacağız?​” diye sordu.

Cennetçeşme Mahalle Muhtarı Dağıstan Okulmuş, toplantı ile ilgili olarak, “Bu bir nabız yoklamasıdır. Belediye’nin yaptığı proje 16 aydır Bakanlar Kurulu’nda bekliyor. Büyükşehrin planının onaylanmasını istiyoruz. 1.5 yıldır mahalleme hizmet alamıyorum” dedi.

Mahalle sakinlerinden Şeref Şahin de, “Bir çatının altında kaç aile barınıyor. Onu göz önüne almaları lazım. Bir tane ev verdin diyelim. Diğerlerini kolundan tutup dışarı mı atacaksınız. Tatmin edici bir durum yok. Tapusuza da, tapuluya da, esnafa da, ‘bedeli karşılığı vereceğiz’ diyor. Enkaz 20 bin, daire 150 bin lira. Biz borçlanmak istemiyoruz. Kasım Özsoy da, “Evimi yeni yaptım, borçlandım. Yaptığım masrafı alabilecek miyim?​” diye sordu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Genel Başkanına açık mektup

SONRAKİ HABER

'Greve davet kabulümüzdür'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...