02 Kasım 2016 08:52

Bursa Barosu KHK’leri protesto etti

Bursa Barosu, ülkenin kanun hükmünde kararnamelerle yönetilmesine basın toplantısıyla tepki gösterdi.

Paylaş

Bursa Barosu KHK ve OHAL uygulamalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. OHAL ve KHK’lerle ülkenin hukuk ve demokrasiden uzaklaştığını söyleyen Baro Başkanı Gürkan Altun; “OHAL süresince yayınlanan ve yine bu süreçle sınırlı olarak uygulanması gereken KHK’lerin kalıcı hale gelmesi, özensizce ve hukuka aykırı yapılan birçok düzenleme kişi ve kurumlarda ağır ve telafisi güç zararlara ve hak ihlallerine yol açmıştır” dedi.

29 Ekim’de yayımlanan 675 ve 676 sayılı KHK’lere de değinen Baro Başkanı, bu KHK’lerin adil yargılanma ve savunma hakkı, hukuk güvenliği, hak ve adalete erişimi ortadan kaldıran düzenlemeler içerdiğini söyledi.

Altun, “Hukuka aykırı bu düzenlemelerin ortadan kaldırılarak ülkemiz içinde gerekli güven ortamının tesisi ertelenmeyecek önemli bir beklentidir. KHK ile binlerce kamu görevlisinin görevden ihracı, ihraçlar karşısında, savunma hakkına özen gösterilmemesi, yargı yolunun tartışmalı biçimde kapatılması, insanların itibarsızlaştırılmama, lekelenmeme haklarının bulunduğu gerçeğinin unutulması karşısında AİHM Sözleşmesi’nin 6.maddesinde belirtilen adil yargılanma hakkına ilişkin kriterlere uyulmamasının sonuçları yargıya, adalete ve hukuk devletine ilişkin güven azalmasını hızlandıracak. Toplumun birlikte yaşayabilmesini düzenleyen tek şey hukuktur. Kamu yönetiminde de aslolan hukuka bağlılıktır. Çağımızda evrensel hukuk kurallarına, uluslarası sözleşmelere, Anayasa’ya, temel insan haklarına ve yürürlükteki kanunlara aykırı olan uygulamalar için ısrarcı olmak kabul edilemez bir durumdur” açıklamasında bulundu.

KHK'LERE KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

12 Mart ve 12 Eylül uygulamalarının henüz toplumun hafızasından silinmediğini belirten Bursa Barosu Başkanı, “KHK ile yaratılan olağanüstü duruma karşı insan haklarını, hukuku, demokrasiyi savunmak tüm avukatların ve baroların görevidir. Bu nedenle tüm duyarlı kesimleri hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı durmaya ve birlik olmaya çağırıyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Rus Ekonomi Bakanlığı: Yasağın kaldırılması talimatı gelmedi

SONRAKİ HABER

411 köy yolu kardan kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa