02 Kasım 2016 08:30

Beyoğlu Belediyesi: İnşaatın arkeolojik alanla ilgisi yok

İstanbul Beyoğlu Belediyesi, Roma Parkı’ndaki inşaat alanının arkeolojik alanla ilgisi olmadığını iddia etti.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

İstanbul Beyoğlu Belediyesi, Cihangir’de bulunan Roma Parkı’na yapılmak istenen sosyal tesis ile ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada inşaat alanının arkeolojik alanla ilgisi olmadığı, inşaat bittikten sonra çevresinin yeşil alan olarak düzenleneceği iddia edildi.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Beyoğlu Kent Savunması ve Cihangir Güzelleştirme Derneği ise belediyenin yayınladığı açıklamaya tepki gösterdi. Açıklamada arkeolojik katmanların önemli bir kısmının müze tespiti ve denetimi olmadan ortadan kaldırıldığı iddia edildi.

Derneklerin yaptığı açıklamada, “Çevre parsellere bakıldığında alanın arkeolojik potansiyeli açıktır. Kepçe yüzeye indiği gibi Osmanlı dönemine ait arkeolojik buluntular ile karşılaşıldı ve bunun üzerine çalışmalar durdu” ifadelerine yer verildi.

‘DAHA FAZLA RANT PROJELERİNE KAPI ARALAMAKTIR’

Beyoğlu Belediyesi sosyal tesis yapılmak istenen alanın, 10 yıldır kötü kullanım sebebiyle şikayet edildiğini ifade etti. Dernekler “Belediye bu alana sahip çıkmadığını, temizlik yapmadığını, ışıklandırma yapmayarak güvenlik açığı oluşturduğunu kendi ağzıyla itiraf etmiş bulunuyor. Bu alanı böyle bakımsız ve güvenliksiz bırakarak hedefledikleri daha fazla rant projelerine, inşaatlara kapı aralamaktır” diyerek belediyeye tepki gösterdi.

2009 yılından beri “arkeolojik park ve sergi alanı” olarak belirlenen alana dair hiçbir çalışma yapılmamasını eleştiren dernekler, Beyoğlu Belediyesi’nin ilk icraatının bir sosyal tesis yapma olmasını eleştirerek “Biz, bu tesis inşa edilmeden önce bölgenin arkeolojik park alanı olarak değerlendirilmesini, İstanbul’un tarihsel topografyasından karakteristik bir parça olarak günümüze ulaşan bu alanın kültür varlıklarını, Boğaziçi’nin florasını, setlerini ve kent halkının kullanım biçimini gözeterek bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

‘Arkadaşlarımızın aramıza dönmesini bekliyoruz’

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Afrika ülkelerine: FETÖ'ye dikkat edin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...