02 Kasım 2016 00:30

Teşvikli işten atmaya sendikacı onayı

Mersin Paşabahçe'de Kristal-İş ile patron arasındaki protokole göre 3 yıl içinde emekliliğini hak edecek sendika üyesi işçiler işten atılacak.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Şişecam Topluluğunun kapatma kararı verdiği Mersin Paşabahçe’de çalışan 337 işçinin akıbeti belli oldu. İşçilerin üyesi olduğu Kristal-İş Sendikası yönetimi ile patron arasında imzalanan protokole göre 2016, 2017 ve 2018 yıllarında emekliliğini hak edecek sendika üyesi işçilerin teşvik uygulanarak işten atılması kararlaştırıldı. Kristal-İş yönetimi geçtiğimiz günlerde kurban keserek tüm işçilerin özlük hakları ile birlikte diğer fabrikalarda çalışmaya devam edeceğini duyurmuştu. 
Protokolde, Paşabahçe Mersin fabrikasının kapatılması sebebiyle olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesinin hedeflendiği iddia edilirken, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında emekliliğini hak edecek sendika üyesi işçilerin teşvik uygulanarak iş ilişkilerinin sona erdirileceği belirtildi. Protokolde ayrıca sendika üyesi işçilerden isteyenlerin gönüllülük esasına göre anlaşma yolu ile ‘teşvikli çıkışı’nın sağlanacağı yer alırken, teşvikten yararlanmayıp işe devam etmek isteyen işçiler için ise açık kapı bırakılmadı. 

TEŞVİKTE NELER VAR?

Mersin Paşabahçe fabrikasında patron tarafından ilan edilecek teşvik uygulaması şöyle gerçekleştirilecek: Paşabahçe Mersin fabrikasında çalışan sendika üyelerinden 2016 yılı sonuna kadar emeklilik hakkı kazanacak olanlara yasal kıdem tazminatlarının yüzde 14’ü, 2017 yılı içinde emekliliğe hak kazanacaklara yasal kıdem tazminatlarının yüzde 18’i,  2018 yılı içinde emekliliğe hak kazanacaklara yasal kıdem tazminatlarının yüzde 20’si, 2019 yılında ve sonrasında emekliliğe hak kazanacak olanlara da yasal kıdem tazminatlarının yüzde 26’sı oranında ek ödeme yapılacak. Teşvikten yararlanmak için başvuran ve anlaşma metnini imzalayanlar 8 Kasım 2016 ile 14 Kasım 2016 tarihleri arasında ücretli izinli sayılacak, 15 Kasım 2016 ile 2 Ocak 2017 tarihleri arasında ise ücretsiz izinli sayılacak. Teşvikten yararlanacak bu işçilerin sözleşmeleri 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle sona erecek.

130 İŞÇİ NAKLEDİLECEK

Eskişehir ve Kırklareli Paşabahçe fabrikalarına gönderilecek işçilerin gidecekleri yerleri ise fabrika yönetimi belirleyecek. 12 aylık izin kullanılması maksadıyla, Mersin Paşabahçe fabrikasından Kırklareli fabrikasına 62 kişi ve Paşabahçe Eskişehir fabrikasına da 68 kişi olmak toplam 130 kişi nakledilecek. Nakil olacak işçilere daha sonra aylık ücretlerinden 2017 yılı sonuna kadar eşit miktarda kesilmek suretiyle 2000 lira avans olarak verilecek. Nakil olacak işçilerin işbaşı yapacağı tarih ise 1 Aralık 2016. Nakil işlemleri ve taşınma sürecinde geçen süre ücretsiz izinli olarak sayılacağı için bu dönemde herhangi bir ücret ödemesi yapılmayacak.
Protokolde sözleşmeli işçilere dönük herhangi bir madde olmazken, işçiler Mersin Paşabahçe’de bulunan sözleşmeli işçilerin akıbetinin ise belli olmadığını belirtti.
İşçiler protokolde yer alan “Paşabahçe Kırklareli, Paşabahçe Eskişehir fabrikalarında alt işverene yaptırılan ürün paketleme işlerinin azaltılarak fabrikalarda verimli kadrolu personel istihdamını arttırmak üzere kadro oluşturması maksadıyla Mersin fabrikası personellerinden nakiller yapılacaktır” ifadelerinin bazı işçilerin işine son verileceğini gösterdiğini dile getirdi. 

TÜRKİYE’DE FABRİKA KAPATIP İTALYA’DA ALDI

Şişecam Topluluğuna bağlı Trakya Cam, İtalya’da faaliyet gösteren cam ve ayna üreticisi Sangalli Vetro Porto Nogaro firmasının varlıklarının, finansal borçları da kapsayacak şekilde toplam 84.7 milyon avro bedelle satın alma işleminin tamamlandığını duyurdu. 
Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklamada, “İtalya’da mukim Sangalli Vetro Porto Nogaro firmasının varlıklarının, finansal borçları da kapsayacak şekilde toplam 84.7 milyon avro bedelli satın alma işlemi tamamlanmıştır” denildi. Trakya Cam’ın geçen yıl aralık ayında KAP’a yaptığı açıklamada, “İtalyan merkezli olarak faaliyet gösteren Sangalli grubunun iştiraki olan Sangalli Vetro Porto Nogaro tesisinin satın alma işlemine yönelik çalışmaların yürütülmesine ve bu satın alma işlemine ilişkin olarak teklif verilmesine karar verilmiştir” denilmişti. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Demokrasi artık sadece şölenlere başlık olan bir kavram’

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu: Başika kampı gereksiz bir hale geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...