01 Kasım 2016 13:46

Diyarbakırlılar: İrademe dokunma, kayyımı tanımayız

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın tutuklanmasına tepki gösteren Diyarbakırlılar kayyımı tanımayacaklarını belirtti.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Eş Başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın tutuklanmasının ardından belediyeye kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla’yı kayyım olarak atadı.

Kentte ise irademe dokunma eylemleri sürüyor. Belediye binasının önünde alınan yoğun güvenlik önlemlerinden dolayı halk bekleyişini belediye binasına çıkan ara sokakta sürdürüyor. Gazetemize görüş veren yurttaşlar yaşanan gelişmelere tepkilerini dile getirirken seçilmişlerin tutuklanmasının iradelerini hiçe saymak olduğunu ifade ederek, atanan kayyımı tanımayacaklarını söyledi.

ASIL DARBEYİ KÜRTLERE YAPIYORLAR

Soyadını vermek istemeyen Bilge isimli bir yurttaş, “Seçimlerle belediyeleri alamadılar şimdi zorla elimizden almak istiyorlar. Belediyeler bizimdir başkasının değil, AKP zorla alacağını düşünmesin, şayet alabilseydi zaten seçimde kendisi kazanıp alırdı. Kanallarımızı kapatıyorlar, interneti kesiyorlar bu çözüm değil. Bizler bugüne kadar sürekli barıştan yana olduk ama devlet istemedi. Kürt halkı üzerindeki bu kirli siyaset bunun kanıtı değil mi?  FETÖ darbe yaptı diyorlar darbeyi asıl AKP Kürtlere yapıyor” dedi.

KÜRT HALKININ SESİNİ KESMEK İSTİYORLAR

Leyla Bayram isimli yurttaş ise askeri darbe girişiminin başarılı olmadığını fakat bugün sivil bir darbe yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Televizyonların, radyoların,gazetelerin kapatılması son bir haftadır internetin kesilmesi Kürt halkının sesinin kesilmesi anlamına geliyor. Bu politikalar başarıya ulaşmayacak ’90’lı yıllarda ne gazete ne televizyon ne de internet vardı insanlar kapı kapı dolaşıp örgütleniyordu. Yine aynısını yaparak bu halk örgütlenecek. Belediye eş başkanları benim irademdir, irade olarak seçtiğim eş başkanlarının tutuklanması benim irademi hiçe saymaktır. Seçimle kazanamadıkları kurumu zorla, baskıyla ele geçirmeye çalışıyorlar. Buna işgal denir. Bunu kabul etmemizi beklemesinler. Bunun üstesinden mücadeleyle irademize sahip çıkarak geleceğiz” dedi.

TEK SESİ KABUL ETMEYECEĞİZ

Yaşanan sürecin bir yıl önce başladığını anlatan Necmettin Bırakmak ise Kürt halkının iradesinin teslim alınmaya çalışıldığını söyledi. Bırakmak, “Yüzde 65 oy alarak göreve gelen belediye başkanlarımız hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Burada amaç Kürtler şahsında demokratik muhalefeti susturmaktır. Biz halk olarak bu sindirmelere boyun eğmeyeceğiz, sonuna kadar direneceğiz. AKP’nin tek ses politikasını asla kabul etmeyeceğiz. Kürt halkı Türkiye de en büyük muhalefettir bedel verecek de olsak sonucu ne olursa olsun mücadelemizi sürdüreceğiz. Halk her gün  direniyor. Belki yarın kayyım da atarlar, bu halk önce ki kayyımları da tanımadı bunu da tanımayacaktır. Buradan bir sonuç alacağını sananların eli boş kalacak biz bu politikalara karşı direneceğiz” dedi. 

DİYARBAKIR BELEDİYESİNE KAYYIM OLARAK ATANAN CUMALİ ATİLLA KİMDİR?

Diyanbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım olarak atanan Cumali Atilla daha önce Diyarbakır’da vali yardımcılığı görevi yaptı. 1964 Elazığ doğumlu olan Cumali Atilla ilk ve orta öğrenimini Elazığ’da, Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. 1990 Yılında Erzincan Kaymakam adayı olarak göreve başladı. Dil eğitimi ve yönetim sistemi konularında çalışmalar yapmak üzere 8 ay İngiltere’de bulundu. 3 yıllık staj dönemi içerisinde Çorum Uğurludağ ve Afyon Çobanlar ilçesinde Kaymakam vekilliği görevini yürüttü. Daha sonra sırayla Giresun’un Piraziz, Muş’un Malazgirt, Bolu’nun Mengen Kaymakamlığı, Diyarbakır Vali Yardımcılığı ve Konya Beyşehir Kaymakamlığı görevinde bulundu. 23 Eylül 2011 tarihinde Etimesgut Kaymakamlığı görevine başlayan Atilla evli ve 3 çocuk babasıdır.

KARATEKİN SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan çarşamba günü belediye önünde gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin de Emniyet Müdürlüğündeki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

Toprak altında kalan işçi güçlükle yaralı kurtarıldı

SONRAKİ HABER

GMİS: 15 Temmuz sonrası özelleştirme söylemi değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...