01 Kasım 2016 12:41

Türk Ceza Hukuku Derneği: Operasyonların meşru bir yanı yok

Türk Ceza Hukuku Derneği Cumhuriyet Gazetesi önünde devam eden dayanışma nöbetine destek verdi.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarının gözaltına alınması üzerine gazete önünde başlatılan dayanışma nöbeti sürüyor. Dayanışma için gazeteye gelen Türk Ceza Hukuku Derneği'nin yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin "çökmüş devlet" tehlikesine açık hale getirdiği söylendi.

Türk Ceza Hukuku Derneği adına açıklama yapan Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, OHAL uygulanmasının imkan verdiği kanun hükmünde kararnamelerle yasama yetkisinin büyük oranda yürütmeye devredildiğini, yargıda bağımsızlık ve tarafsızlığın zaafa uğratıldığını ifade etti. Yarsuvat, tutuklama kararlarının büyük bir kısmının Ceza Muhakemesi Kanunu'nun gerekliliğine uymadığını, anayasa ile güvence altına alınmış çalışma hakkının kitlesel işten çıkarmalarla ihlal edildiğini, muhalif düşüncelere sahip olduğu düşünülen öğretim görevlilerinin haksız olarak işine son verildiğini ve yazılı-görsel basının kapatılarak yazar ve yöneticilerinin tutuklandığını tespit ettiklerini söyledi.

Kişi güvenliği ve özgürlüğü güvencesini zaafa uğratan hukuksuzluk ortamının hukuka dayalı meşru zeminde engellenmesi gerektiğini belirten Yarsuvat, “Engellenmemesi ülkemizin içine düşürüldüğü şiddet sarmalı ve sınırlarında yaşanan savaşlar nazara alındığında Türkiye Cumhuriyeti Devletini 'çökmüş devlet' tehlikesine açık hale getirdiği endişemizi paylaşmak isteriz” dedi.

Yarsuvat, basın ve yayın kuruluşlarına, bu kapsamda Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerin yönelik toplu gözaltılarla gerçekleştirilen operasyonların meşru ve savunulabilir bir yanı olmadığını kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Çelik-İş’in iş bırakması ‘azar’a kadar sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...