01 Kasım 2016 09:55

Cumartesi Anneleri Cumhuriyet’i ziyaret etti

Cumartesi Anneleri, Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarının gözaltına alınması üzerine gazete önünde başlatılan dayanışma nöbetini ziyaret etti. 

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni de dâhil olmak üzere 18 yazar ve yöneticinin gözaltına alınmasının ardından baskılar dayanışma nöbetiyle protesto edilmeye devam ediyor. Gazetenin Şişli’de bulunan binası önünde gece boyunca nöbet eylemi devam ederken Cumartesi Anneleri dayanışma ziyaretinde bulunarak basın açıklamasında yaptı. 

Cumartesi Anneleri’nden Maside Ocak, Hanım Tosun, Hanife Yıldız, İkbal Eren’in de aralarında bulunduğu kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği üyeleri, açıklamanın ardından gazete binasına girerek gözaltında tutulan gazetecilerin masalarına karanfil bıraktılar. 
Öte yandan gazete binasına giden yolu çift taraflı kapatan polis, yaya ve araç geçişine izin vermiyor.

‘ÖZGÜR BASINA HERKESİN İHTİYACI VAR’

Cumartesi Anneleri adına konuşan Sebla Arcan, “Cumhuriyet gazetesi yıllarca bizim yanımızda oldu ve biz de onların yanında olacağız” dedi.  Özgür basına herkesin ihtiyacı olduğunu belirten Arcan, “Bu ülkenin mağdurlarına, bu ülkenin kayıp yakınlarına özgür basın lazım bu nedenle Hayat Tv, İMC TV, TV10, DİHA, JİNHA bizim yanımızdaydı. Cumhuriyet de bizim yanımızdaydı biz de onların yanında olacağız” diyerek sözlerine son verdi.  

Arcan’ın ardından konuşan Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun ise “DİHA’dan  JİNHA’ya, Özgür Gündem’den Cumhuriyet’e onların yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü onlar bizim sesimizi dünyaya duyurdular” şeklinde konuştu.

‘İKTİDAR İÇ SAVAŞ ÇIKARMAK İSTİYOR’

Son olarak söz alan Maside Ocak, “Bugün Cumartesi değil, günlerden Salı ve biz ellerimizde karanfillerimizle birlikte buraya geldik çünkü bir telefonumuz ile her zaman bizim sesimizi duyurdular biz de bugün bu karanfilleri gözaltındaki gazetecilerin masalarına bırakacağız” dedi. Gazete binasına giren Cumartesi Anneleri’ni gazete çalışanları adına yazar Ayşe Yıldırım karşılayarak, “İktidar bir iç savaş çıkarmak istiyor biz de onu teşhir eden yazılar ve haberler yayımladık o yüzden baskılara maruz kaldık. Bugün sizin burada olmanız bizim için çok anlamlı, umut vericidir. Karanlık günlerden hep beraber mücadele ederek aşılması gerekiyor” diye konuştu. Karanfillerin bırakılmasının ardından İkbal Eren, 80’li yıllarda yaşadığı bir anısını anlattı. 80’li yıllarda evlerinin askerler tarafından sıkça basıldığını anlatan Eren, “Bizim evimiz basıldığında askerler Cumhuriyet Gazetesi bulmuştu. Asker gazeteyi bulduğu zaman ayakları ile çiğneyip üzerine tükürmüştü. Yıllarca Cumhuriyetin okuyucusunu susturamadılar şimdi ise Cumhuriyet’i, susturmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Aleviler’den Cumhuriyet operasyonuna tepki

SONRAKİ HABER

Üniversiteler bizimdir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...