01 Kasım 2016 09:25

‘Hükümet zeytinciliğe darbe yapıyor’

CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı’nda yer alan zeytincilikle ilgili düzenlemeleri Bakan Faruk Özlü’ye sordu.

Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı'nda yer alan düzenlemelerle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Taslakta 1939 yılında çıkarılan 3573 sayılı Zeytincilik Yasası’nı 20. Maddesinin değiştirilerek “Zeytinlik alanlar ve bu alana 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç tesis yapılamaz” hükmünün kaldırılması öngörülüyor.

Düzenlemeyi zeytinciliğin idam fermanı olarak niteleyen Biçer, “Zeytinciliğin idam fermanı olacak bu uygulamanın TBMM Genel Kurulu’nda 6 kez reddedilmesine rağmen hala ısrarla kanunlaştırılmak istenmesinin gerekçesi nedir? Bu kadar ısrarcı olunması anlaşılabilir değil!” dedi.

‘ZEYTİNCİLİĞE DARBE YAPILMAK İSTENİYOR’

Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı ile ortalama 750 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytinciliğe darbe yapılmak istendiğini söyleyen Biçer, “Kime rant alanları açılmaya çalışılıyor? Hükümet milleti için, üreticisi için değil yandaş firmaların kalkınması için mi uğraşıyor?” diye sordu.

ÜRETİCİNİN İSTEĞİ NASIL YOK SAYILIR?

Zeytin alanlarının endüstriyel işletmeye açılması ile ilgili üreticilerden destek ya da görüş alınıp alınmadığını da Bakan’a soran CHP’li Biçer, “Zeytin üreticilerimizden onay veya görüş alınmamış ise asıl zararı görecek olan üreticilerimiz iken üreticilerimizin resmen ‘yok sayılmasının’ gerekçesi nedir? Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü bu sorulara cevap vermelidir” dedi.

Taslağın yasalaşmasıyla parayı verenin zeytinlik katliamı yapabilmesinin önünün açılacağını söyleyen Biçer, Bakan’a “Çiftçi ne olacak peki? Zeytin alanlarının endüstriyel işletmeye açılması sonucunda mağdur olacak üreticilerimizin zararları nasıl karşılanacaktır?” sorularını da yöneltti. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

MMO: Kantarın topuzu kaçtı, KHK’ler geri çekilsin

SONRAKİ HABER

Roma Parkı'nda çalışmalar yine durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...