01 Kasım 2016 08:53

Eğitim Sen: Darbeciler gibi savunmasız ihraç ediyorlar

Eğitim Sen, son KHK ile 10 bini aşkın kamu emekçisinin ihraç edilmesine ilişkin açıklama yaptı. 

Paylaş

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca bu KHK ile MEB'de 572, üniversitelerde 26 olmak üzere 598 üyelerinin ihraç edildiğini kaydetti. Karaca, "İhraç edilenlere idare hukukunun temel ilkelerinden olan savunma hakkı bile tanınmayarak açık bir şekilde yargısız infaz yapılmıştır. Darbeciler gibi evrensel hukuku, anayasayı ve TBMM'yi askıya alarak hareket edenlerin darbecilerle aynı zihniyette oldukları daha açık bir şekilde görülmektedir" dedi. 

Eğitim Sen, 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile binlerce öğretmen ve akademisyenin de aralarında bulunduğu 10 bini aşkın kamu emekçisinin ihracına ilişkin basın açıklaması yaptı. Sendika Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, hükümetin 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde 672 Sayılı KHK, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ise 675 Sayılı KHK ile on binlerce kamu emekçisini görevden aldığını söyledi. Son KHK ile 2 bin 219'u MEB, 1267'si üniversitelerden olmak üzere eğtim emekçilerinin ihraç edildiğini belirten Karaca, Eğitim Sen'den de MEB'de 572, üniversitelerde 26 olmak üzere 598 üyelerinin ihraç edildiğini kaydetti. İhraç edilen Eğitim Sen üyeleri arasında Adana, Aydın, Mersin ve Diyarbakır 1 No'lu şube başkanlarının, yöneticilerin ve birçok aktif üyenin bulunduğuna dikkat çeken Karaca,  ihraç edilen üyelerine bakıldığında il, ilçe milli eğitim müdürlükleri, iktidarın yerel uzantıları, mülki amirler ve yandaş sendikanın işbirliğinin olduğunu söyledi. 

Kamuda yaşanan ihraçlara dayanak olan KHK'larda hiçbir somut delil bulunmadığını vurgulayan Karaca, "İhraç edilenlere idare hukukunun temel ilkelerinden olan savunma hakkı bile tanınmayarak açık bir şekilde yargısız infaz yapılmıştır. Darbeciler gibi evrensel hukuku, anayasayı ve TBMM'yi askıya alarak hareket edenlerin darbecilerle aynı zihniyette oldukları daha açık bir şekilde görülmektedir" dedi. 

‘YÖK ATANACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜ ADAYLARI BELİRLEYECEK’

Gazetecilerin rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına sorusuna yanıt veren Karaca, YÖK'ün bir 12 Eylül darbesi kurumu ve antidemokratik bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Seçimlerin ardından üç kişi arasından atama yapılmasının bile daha demokratik bir uygulama olduğunu ifade eden Karaca,  "Ancak bu son uygulama ile YÖK'ün uygun göreceği 3 kişi arasından Cumhurbaşkanı bir rektör atayacak" dedi. İkisinin de demokratik bir yöntem olmadığını vurgulayan Karaca, seçimlerin kaldırılmasıyla birlikte YÖK'ün de Cumhurbaşkanı'nın atayacağını düşündüğü kişileri aday göstereceğini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Saray'dakine biat manşetleriyle çıksın istiyorlar

SONRAKİ HABER

Bahçeli'den idam açıklaması: AKP hazırsa MHP dünden vardır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...