01 Kasım 2016 08:01

Ankara Barosu: ‘Hukuk değil KHK devleti’

Ankara Barosu’ tarafından son ilan edilen KHK'larla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Hukuk Devleti, 'KHK devletine' dönüştürülmektedir” denildi.

Paylaş

Ankara Barosu, son ilan edilen KHK'larla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Olağanüstü Hal'in (OHAL), hukuk devletlerinde istisnai ve geçici bir yönetim usulü olduğunu hatırlatarak, “Ancak OHAL kapsamında yürürlüğe giren 675- 676 Sayılı KHK'larda, önceki kararnamelere ek olarak yine savunma hakkını hiçe sayan hükümlerle karşılaştık. Bu son KHK'larla yapılmak istenen şey; zaten yaralı olan Hukuk Devleti'ni, 'KHK devletine' dönüştürmektir” diye belirtti.  Baro açıklamasında savunma hakkının KHK'larla kısıtlanmasını eleştirerek, “Avukatı piyona, yargıyı mizansene çevirmektir. Çünkü avukatsız bir yargılama, mizansenden öteye geçemeyecektir. Halkın kutsal 'savunma hakkının' belini kırmaktır. Çünkü hiçe sayılan savunma hakkı avukatın değil, tüm vatandaşların yani halkındır. Cezaevlerini hukuka kapatmaktır. Çünkü avukatın giremediği cezaevine hukukun da giremeyeceği aşikardır” dedi. 

‘FETÖ'CÜLER GİBİ’

Hukukun herkese lazım olduğuna dikkat çekilen baro açıklamasında, “Bugün de ısrarla ve inatla avukatı sistemin dışına çıkarma, savunmayı yargılamanın bir parçası olarak kabul etmeme ve avukatlığı sadece hukuksuzluğun şekli unsurunu tamamlayacak bir payanda olarak görme zihniyeti maalesef devam ediyor. Hukuk tarihi incelendiğinde, haklının er ya da geç yine haklı olduğunun sayısız örnekleri ile dolu olduğu görülecektir” diye kaydetti. Açıklamada Gülencilerin geçmişte yaptığı hukuksuzluklar hatırlatılarak, “Dünün sahte delil üreterek yüzlerce suçsuz insanı yıllarca tutsak eden, ceza sistemini dilediği gibi dizayn eden, gizli tanıkları ile yargılama terörü estiren büyük muktedirleri Fethullah Gülen terör örgütü üyeleri, bugün kendi dizayn ettikleri sistemde sanık konumundalar. Bu tarihsel gerçekliği bugünün muktedirlerine de hatırlatmak ve uyarmak, adalete, insan haklarına ve savunma hakkının kutsallığına dair yemin etmiş bizler için önemli bir görevdir” diye altını çizdi.(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta kamu emekçilerinin ihraç edilmesi kınandı

SONRAKİ HABER

İHD ve EMD'den Cumhuriyet açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa